Puig destaca que la millora de la N-232 per a salvar el Port de Querol reforçarà la connexió amb el Cantàbric

El cap del Consell subratlla que aquesta infraestructura reflecteix la importància de superar una concepció radial de la comunicació amb el nord d’Espanya i és una “mirada d’esperança” en la lluita contra la despoblació

Puig destaca que la millora de la N-232 per a salvar el Port de Querol reforçarà la connexió amb el Cantàbric
18/02/2021 -

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que l’avanç “històric” reeixit amb les actuacions de millora en l’N-232 per a salvar el Port de Querol permeten donar satisfacció a una reivindicació pendent des de fa dècades que repercutirà en una major cohesió territorial de la Comunitat i millorarà les connexions entre el Cantàbric i el Mediterrani, a més d’incrementar les oportunitats dels habitants dels Ports, del conjunt de la província de Castelló i dels territoris limítrofs d’Aragó.

El president ha visitat, amb el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, les obres de condicionament de l’N-232 en el Port de Querol, a Morella, una actuació que compta amb un pressupost de 42,33 milions d’euros, executada ja al 75%, i que, en paraules del representant del Govern central, exercirà de “vertader corredor vertebrador” amb el Cantàbric.

El responsable del Govern valencià ha subratllat que, per a la província de Castelló, es pot parlar de “dia històric”, per poder apreciar el grau d’execució d’una obra que va començar a exigir-se a principis dels 90, i de la qual “ha sigut necessari el pas de tants anys perquè siga una realitat”.

El president ha agraït en aquest sentit la “voluntat inequívoca” de finalitzar l’adequació de l’N-232 en un “tram decisiu”, de gran complexitat i que exercia de “coll de botella” per a les connexions amb el nord d’Espanya i fins i tot per als mateixos habitants de la comarca.

Es tracta a més, tal com ha afegit, de reforçar un model territorial que permet fugir de la radialitat i que demostra que es pot caminar cap a “una Espanya vertebrada d’una altra manera”, perquè “per a anar del Mediterrani al Cantàbric no cal passar per Madrid”.

El cap del Consell també ha recordat que la millora d’aquesta connexió viària reflecteix a més la importància de la inversió en obra pública “per al desenvolupament integral d’un territori”.

“Les infraestructures són un pilar també de l’estat de benestar, perquè ajuden a la mobilitat i, sobretot, al creixement econòmic que pot fer possible l’ocupació”, a més de representar “una mirada d’esperança” en la lluita contra la despoblació.

“Durant molts anys vam estar somiant un dia com hui, un dia que ens uneix més a tot el territori de la Comunitat Valenciana i a la veïna comunitat d’Aragó”, ha indicat el president, que s’ha mostrat convençut que aquesta inversió tindrà un efecte dinamitzador no sols per als Ports, sinó també per al conjunt de la província.

Característiques de l’actuació

El port del Querol, en la carretera N-232, és la principal via de comunicació entre les comarques castellonenques del Maestrat i dels Ports i l’aragonesa del Sota Aragó.

Les obres contemplen la construcció d’una carretera de nou traçat amb l’objectiu de millorar la capacitat, funcionalitat i seguretat viària de la carretera actual, així com disminuir els temps de recorregut.

La nova carretera comptarà amb una calçada de 2 a 3 carrils, un carril per sentit més un carril addicional en rampa per a vehicles lents en l’ascens al port de Querol), a més de vorals d’1,5 metres, entre altres elements.

El nombre total d’estructures projectades és de tretze, de les quals nou són viaductes. Destaca el del Barranc de la Bota, amb 432 metres de longitud, un pas superior, dos passos inferiors i un fals túnel de 42,5 metres de longitud.

Es contemplen també accions de protecció ambiental, així com mesures complementàries d’integració, que suposen aproximadament un 15% del pressupost de l’obra.

En la visita també ha sigut present el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, així com l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari