Una auditoria confirma que el govern de progrés de Vila-real ha actuat amb prudència i responsabilitat davant el PAI Madrigal

L’alcalde afirma que ara s’obrin dues possibilitats per a desbloquejar el cas, però serà el pròxim govern qui prenga les decisions

Una auditoria confirma que el govern de progrés de Vila-real ha actuat amb prudència i responsabilitat davant el PAI Madrigal
29/03/2019 -

L’Ajuntament de Vila-real continua arrossegant tot tipus de problemes derivats de la gestió urbanística dels últims 16 anys de govern del PP i, una vegada més, una nova auditoria centrada en els Programes d’Actuació Urbanística (PAI) confirma que l’equip de govern de progrés, des de 2011, ha actuat amb prudència i responsabilitat, especialment en el cas concret del PAI Madrigal.

L’alcalde, José Benlloch, ha assegurat que “el tema dels PAI és molt delicat, perquè abans es jugava a un desenvolupament del territori depredador i de casino i nosaltres, en arribar al govern en 2011, vam haver de prendre decisions per a donar una solució a molts empastres heretats, ja que ens podien causar moltes dificultats per al futur”.

Així, destaca que “hem anat actuant en tot el que hem pogut, de vegades pagant sentències, unes altres arribant a pactes i resolent contractes, però hi ha tres PAI que no hem volgut caducar, perquè tot i que la crisi va portar a la seua paralització, creiem que són necessaris”. Es refereix l’Espai la Vila (davant de Porcelanosa), l’entorn industrial de la Carretera d’Onda i el PAI Madrigal. Aquest últim és el que va sorgir l’any 2000 per a convertir aquesta zona, tradicionalment de masets, en àrea residencial per a aquelles persones que viuen tot l’any, dotant-la dels serveis adequats, com ara enllumenat, clavegueram o voreres.

“Després d’adjudicar-ho a una empresa privada perquè cobrara les quotes als propietaris i s’encarregara de l’urbanització, en 2005, moment en el qual hauria d’estar tot acabat, l’Ajuntament, en aquell moment capitanejat per Manuel Vilanova (PP) va decidir deixar passar el temps i no resoldre el contracte, tot i que no s’havia fet tota l’obra”, indica Benlloch.

En aquest sentit, recorda que les empreses encarregades dels treballs ja no existeixen i que “en 2011 intentem contactar amb elles i els seus administradors concursals, però la situació d’inseguretat d’aquell moment, en plena crisi, ens va obligar a actuar amb prudència”. “Podríem haver représ el contracte, que els veïns i l’Ajuntament hagueren pagat les quotes i que les empreses hagueren desaparegut del mapa i ens quedàrem sense diners i sense obres”, afirma.

A més, assenyala que nombroses empreses s’han anat passant els drets d’urbanització i recorda que en 2013 una societat ho compra tot i informa l’Ajuntament. “Torna a generar-se una situació d’inseguretat pels problemes de l’empresa, que nomena un liquidador i el nostre objectiu era novament evitar que la gent pagara per a res”, explica. Per aquest motiu, Benlloch destaca que “l’auditoria ens dóna la raó i afirma que hem actuat de manera lògica i prudent”. No obstant això, l’empresa “emprén una guerra contra nosaltres i en 2016 planteja una reclamació exigint que passem les quotes i decidim no fer-ho”. “En aqueix moment em demanden i, ara puc dir-ho públicament: he hagut d’anar al jutjat a defensar els interessos de l’Ajuntament i dels propietaris i se’ns ha donat la raó”, manifesta el primer edil.

No obstant això, “i tot i que ens hem assegut a dialogar amb l’empresa, continua insistint en el cobrament de les quotes, arribant fins i tot a interposar al·legacions en el pressupost de 2018, la qual cosa es va desestimar sobre la base de diferents arguments jurídics”. Així, Benlloch reivindica que “fins que no estiga tot clar no donarem ni un pas”. En aquest sentit, explica que actualment existeixen dues possibilitats per al desbloqueig de la situació: negociar amb l’urbanitzador per a redefinir l’acord o resoldre el programa i traure un de nou, “encara que ens podrien demandar i iniciar nous plets”.

“A menys de dos mesos de les eleccions no em correspon a mi prendre cap decisió”, manifesta el primer edil, “ara mateix sembla que hi ha solució, però haurà de ser la pròxima corporació la que prenga les decisions pertinents”. “Jo em quede amb la consciència tranquil·la”, apunta i anuncia que “aviat convocaré una reunió de treball sobre l’auditoria amb les persones afectades per a informar de tot”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari