La vacunació contra la COVID-19 protegeix el 98,7% de residents en la Comunitat Valenciana

Més de 130.000 castellonencs i castellonenques compten amb la pauta completa de la vacuna i els nascuts entre 1972 i 1981 reben les seues primeres dosis

La vacunació contra la COVID-19 protegeix el 98,7% de residents en la Comunitat Valenciana

La campanya d’immunització contra la COVID-19, al costat de les restriccions, han aconseguit doblegar la corba de la pandèmia en la Comunitat Valenciana i protegir les persones més vulnerables a ella. Així ho revelen els primers resultats del Programa Valencià d’Investigació Vacunal COVID-19 (ProVaVac), que donen esperança de cara la temporada estival en la qual el territori valencià s’ha erigit com un dels més segurs d’Europa.

En concret, el president de la Generalitat, Ximo Puig, s’ha reunit aquest matí amb persones expertes del Programa Valencià d’Investigació Vacunal juntament amb la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, i la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló.

En la reunió, el director científic de ProVaVac, David Navarro, i l’epidemiòleg de l’àrea d’investigació en serveis de salut de FISABIO, Salvador Peiró, han exposat els primers resultats de la investigació, que deixen una xifra clara: la protecció de les vacunes en les residències de persones majors és “molt elevada”, amb un 98,7% de persones amb anticossos al cap de 3 mesos de la segona dosi, una taxa entre les més altes de les descrites fins al moment.

En l’1,3% restant no va detectar anticossos, però dos terços d’aquestes persones van desenvolupar un altre tipus d’immunitat, en concret limfòcits T específics contra la proteïna S de la COVID-19.

En aquest sentit, han assenyalat que per a realitzar aquest estudi han analitzat mostres de 881 persones majors de 13 residències que han rebut la vacuna de Pfizer i que es van sotmetre a tests ràpids de detecció d’anticossos en una mesura de 3 mesos després de rebre la segona dosi.

D’altra banda, en l’enquesta sobre efectes adversos a la vacunació s’ha constatat que tres de cada quatre persones vacunades no han tingut efectes secundaris o els han tinguts però molt lleus, la qual cosa representa el 70%. Revela que quasi tots els símptomes han desaparegut en menys d’una setmana -com indiquen les fitxes tècniques de les vacunes – i el més comú és el dolor de braç (71%). A més, el 46,7% de les persones que han tingut símptomes ha reportat malestar general o cansament, que ha desaparegut en una setmana en el 80% dels casos.

Els investigadors del programa han recordat que, en tot cas, aquestes conseqüències són símptomes habituals que indiquen que l’organisme està responent a la vacuna i generant protecció contra el virus, i que s’ajusten a les dades reportades en els assajos clínics i les fitxes tècniques de les vacunes.

L’estudi s’ha elaborat a partir d’11.000 respostes de 5.500 persones recaptades entre el 19 d’abril i el 6 de juny i les anàlisis es repetiran cada tres mesos per a continuar valorant la duració de la resposta immune. La previsió del Ministeri de Sanitat és que Espanya aconseguisca la immunitat de grup el 18 d’agost i la Comunitat Valenciana ha avançat a aquesta setmana la vacunació de persones d’entre 49 i 40 anys amb l’arribada de més dosi de les previstes.

Vacunació a Castelló

Segons l’última actualització de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, ja s’han administrat 3.032.762 dosis de la vacuna, de les quals un terç (1.067.153) tenen la pauta completa. Ara mateix, hi ha 131.748 castellonencs immunes a la COVID-19.

En aquest sentit, juny serà un mes clau per a la vacunació a Castelló, ja que amb l’arribada de més dosi de les previstes es vacunarà a un dels grups més nombrosos d’edat: de 49 a 40 anys. Ahir mateix, castellonencs d’aquesta edat van acudir als vacunòdroms a rebre la seua primera dosi per a garantir una temporada estival amb el major número de població vacunada.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari