Benlloch llança un Pla d'ajuda i estímuls fiscals per a impulsar el comerç local

Benlloch llança un Pla d'ajuda i estímuls fiscals per a impulsar el comerç local
04/03/2022 -

L’Ajuntament de Vila-real desplegarà en 2022 un Pla d’ajuda i estímuls fiscals per a fer costat als comerços i l’economia local enfront de l’impacte de la covid-19 que, dos anys després, continua llastrant els negocis. Impacte al qual se suma l’escalada de preus en l’economia, amb un IPC desbocat al 7,4% que es preveu encara que vaja a més a conseqüència de la guerra d’Ucraïna. Davant aquesta realitat, l’alcalde, José Benlloch, ha llançat aquest matí el Pla d’estímul, que contempla la congelació d’impostos com l’IAE, vehicles o ICIO i el manteniment d’algunes mesures d’ajuda aplicades ja en anteriors exercicis, com l’exoneració de les taxes d’ocupació de via pública i activitats o, especialment, la bonificació de l’IBI fins al 95% per als sectors més afectats per la crisi.

“Aquest pla té tres pilars: de nou, una congelació d’impostos enguany. Mentre en altres pobles i ciutats estan fins i tot pujant els tributs, tenint en compte que l’IPC del 7,4% també impacta a l’Ajuntament de manera molt important; nosaltres optem per mantindre’ls congelats, tant l’IAE, com l’Impost de Vehicles de Tracció Mecànica o el de construccions, que continuem tenint en el 2%, el més baix de la província, com a incentiu a l’activitat”, detalla Benlloch. Una altra de les potes del Pla d’ajuda i estímuls fiscals és el manteniment de l’exoneració del pagament en algunes taxes, “per a continuar en la línia de renaixement i creixement de les empreses locals”. Amb aquest objectiu, l’exoneració de les taxes d’ocupació de via pública, que permet la celebració de mercats, fires o altres activitats, a més de terrasses de cafeteries i restauració, continuarà durant tot l’any, la qual cosa suposa deixar d’ingressar uns 200.000 euros. També es mantindrà suspesa la taxa d’activitats econòmiques, que permet la celebració d’activitats que dinamitzen la ciutat o l’obertura d’un nou negoci.

“Però, sens dubte, la més potent de les mesures que hem adoptat en suport a les nostres empreses, una mesura pionera i singular que ens diferencia d’altres municipis, és la bonificació de fins al 95% de l’IBI als negocis locals. Aquesta mesura també es mantindrà enguany i, fruit del consens polític en el marc de la Mesa del Pacte Local pel Renaixement, s’aplicarà en aquest exercici als sectors que, segons els estudis i les dades de què disposem, més s’han vist afectats per la crisi”, detalla l’alcalde. Aquests sectors són: l’hostaleria (allotjament i restauració), l’oci, el comerç minorista, les activitats de transport, els serveis de cura personal (perruqueria i salons d’estètica, serveis sanitaris i estètics, fotògrafs) i les activitats esportives.

L’any passat, es van beneficiar d’aquesta mesura 306 negocis de Vila-real, que es van estalviar el pagament de 370.488 euros. Prop d’un 80% de les ajudes es van concentrar en els sectors de restauració, comerç, oci i hostaleria. Enguany, les previsions podrien ser fins i tot majors, al voltant de 500.000 euros d’impacte per a les arques municipals. Per a poder-se acollir a aquesta mesura, els beneficiaris han de sol·licitar abans del 31 de març la declaració d’activitat d’interés especial o utilitat pública, incorporant un compromís de l’arrendatari que la bonificació repercutirà en el negoci en el cas d’establiments en lloguer. Tota la informació per a la tramitació estarà disponible en el web municipal.

“Per a l’Ajuntament de Vila-real, és un esforç molt important, tenint en compte, a més, que, a la nostra ciutat, a la crisi de la covid i la de preus -agreujada per la guerra d’Ucraïna i que impacta de manera important també en les administracions-, se suma la crisi del deute del PP i la de l’urbanisme heretat també dels governs populars, pel qual hem pagat ja més de 33 milions”, recorda l’alcalde. “No obstant això”, puntualitza, “és moment de cuidar als nostres sectors econòmics perquè tiren cap avant, que generen riquesa i creuen ocupació, perquè això és també beneficiós per a tots”.

El Pla d’ajuda i estímuls fiscals se suma a altres mesures de suport a l’economia adoptades des de l’esclat de la pandèmia en 2020, per les quals l’Ajuntament de Vila-real ha injectat més de 4,8 milions d’euros, ja siga de manera directa, a través de la gestió d’ajudes d’altres administracions o mitjançant la promoció d’activitats de dinamització econòmica.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari