Benlloch presenta un pressupost de 47,7 milions que no augmenta el deute i que garanteix la lluita contra la covid-19, l'aliança amb la societat civil i la millora dels serveis

Benlloch presenta un pressupost de 47,7 milions que no augmenta el deute i que garanteix la lluita contra la covid-19, l'aliança amb la societat civil i la millora dels serveis
11/12/2020 -

L’alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha presentat les línies centrals del pressupost municipal per a 2021 que està previst s’aprove abans que finalitze l’any. El pressupost ascendeix a 47.775.000 euros i només creix en 523.653 euros respecte a 2020, una xifra que correspon a l’amortització de préstecs per valor de “prop de 10 milions d’euros que va ser necessari sol·licitar en 2018 per pagaments i resolucions urbanístiques heretats del PP com el conveni de les Dominiques, el jardí de Jaume I, el solar del col·legi José Soriano o el jardí de Botànic Calduch”, ha recordat l’alcalde.

Benlloch ha remarcat la complicada situació econòmica de l’Ajuntament perquè “gestionem tres crisis: la de l’urbanisme del PP, el deute heretat del PP i la covid-19”. “En 2019 vam tancar l’exercici amb un 63% d’endeutament, la qual cosa suposa 509 euros de deute per habitant, una xifra molt per damunt de la majoria de municipis de la província, un deute que no hem generat nosaltres sinó que es deu a l’herència del PP que arrosseguem i que ens manté en perill constant”, ha subratllat el primer edil, qui ha posat com a exemple que només en 2020, en un any de dificultats per la pandèmia, s’han pagat prop de 800.000 euros per l’urbanisme del PP. Benlloch ha assegurat que precisament un dels eixos bàsics dels comptes és la prudència i la responsabilitat, ja que “enguany el deute no s’incrementa perquè ens mantenim en la nostra filosofia de continuar reduint el nivell d’endeutament per a evitar el risc d’intervenció i per a poder optar en el futur a possibles fons europeus”.

Així mateix, també destaca l’optimització dels recursos i la millora dels serveis públics. En aquest sentit, el pressupost inclou noves licitacions com l’autobús urbà gratuït, el manteniment de parcs i jardins, la senyalística de trànsit, el manteniment de camins rurals o el manteniment del servei gratuït de lloguer de bicicletes Bicivila’t, entre altres; a més s’incorpora el manteniment de nous serveis com la piscina Aigua-salut, el nou pavelló Joan Baptista Llorens o el lloguer de la planta baixa de l’antic cinema Condal per a ús municipal. Altres contractes es reforcen, com és el cas de la neteja de col·legis, que creix en 200.000 euros anuals, per a donar resposta a la necessitat de desinfecció per la pandèmia. Precisament la lluita contra la covid-19 serà un altre eix fonamental dels comptes, amb 250.000 euros més per a la taula del Pacte local pel renaixement. Benlloch ha explicat que aquests diners, a petició dels grups de l’oposició, es destinarà a l’àrea d’Economia per a continuar reactivant la ciutat i evitar la paràlisi.

“Aquest pressupost també garanteix el nostre compromís d’aliança amb la societat civil i es mantenen els 69 convenis amb entitats locals, gràcies als quals hem creat dinàmiques molt positives per a la ciutat”, indica el primer edil. A aquests acords se sumen quatre nous: la construcció del nou alberg de Càritas (300.000 euros en tres anualitats); la restauració de la sala d’actes de la Comunitat de Regants (120.000 euros en tres anualitats); l’insectari de la Cooperativa Catòlic Agrària (20.000 euros en una anualitat) i el conveni pel 50 aniversari de la parròquia de Santa Isabel (12.000 euros en una anualitat).

En matèria de personal es manté la plantilla pressupostària de 2020, que no s’ha pogut desenvolupar a causa de l’impacte de la pandèmia, i durant l’any 2021 es treballarà en una nova; finalment, el capítol d’inversions també és molt prudent i responsable, a causa de la situació econòmica de l’Ajuntament, que “ens obliga a fer malabars per a fer avançar la ciutat”. Com a inversions únicament s’inclouen la construcció de nous nínxols i millores en el cementeri municipal (122.000 euros); la instal·lació de nous pilons més segurs en el carril bici del carrer Ermita (35.000 euros); el servei de lloguer de bicicletes Bicivila’t (125.000 euros); l’adequació de l’interior de l’edifici de l’antic cinema Condal, que es llogarà per a ús com a magatzem municipal davant la necessitat de nous espais (53.000 euros); i el pagament de la compra del solar per a la permuta de terrenys que farà possible la construcció de la futura comissaria de Policia Nacional (114.000 euros).

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari