Benlloch rectifica: una família sí ha demanat exhumar un familiar i es compromet a donar resposta a aquesta situació

Benlloch rectifica: una família sí ha demanat exhumar un familiar i es compromet a donar resposta a aquesta situació
09/03/2021 -

L’alcalde de Vila-real, José Benlloch, vol rectificar les declaracions realitzades aquest matí durant la visita a Vila-real de la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, en les quals ha assegurat que l’Ajuntament de Vila-real no tenia cap petició per part de familiars per a exhumar a víctimes del franquisme que podrien estar enterrades en la fossa memorial del Cementeri Municipal. Després de conéixer que sí que existeix una sol·licitud a l’Ajuntament davant respecte, l’alcalde de Vila-real assegura que:

1. En primer lloc, demana disculpes per l’error i reconeix que, segons ha pogut saber després de realitzar aquestes declaracions, a l’Ajuntament de Vila-real va arribar el passat 30 de novembre de 2020 una sol·licitud per part d’una família per a l’exhumació, identificació i recuperació de les restes d’un vila-realenc que, segons aquesta família, estaria enterrat en l’ossera memorial a les víctimes del franquisme.

2. L’Ajuntament de Vila-real, sensible a la voluntat d’aquesta i altres famílies que puguen sol·licitar la recuperació de les restes de víctimes del franquisme per a poder-los donar sepultura, i atesa una proposta d’investigació presentada per l’empresa local Arqueocas, està elaborant un estudi per a intentar donar resposta a aquesta situació.

3. Per a això, des de la Regidoria de Cultura es va sol·licitar una subvenció a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies i en aquests moments l’empresa Arqueocas treballa en la redacció d’aquest informe per a recaptar tota la documentació i informació existent sobre els represaliats del franquisme enterrats en el Cementeri Municipal i poder dignificar així la memòria de les víctimes.
4. A l’espera de disposar d’aquest treball de recerca, s’ha decidit no optar de moment a la convocatòria de subvencions destinades a la localització, verificació, delimitació de fosses, exhumació, identificació, custòdia i reinhumació de víctimes desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista, en el marc de la Llei 14/2017, de 10 de novembre, de Memòria Democràtica i per a la Convivència de la Comunitat Valenciana, publicada per la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica.

5. L’Ajuntament de Vila-real reitera el seu compromís per la recuperació de la memòria històrica i la dignificació de la memòria de les víctimes.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari