Benlloch participa en una sessió històrica del CPLR del Consell d'Europa amb la crisi energètica i d'Ucraïna com a teló de fons

arxiu

Benlloch participa en una sessió històrica del CPLR del Consell d'Europa amb la crisi energètica i d'Ucraïna com a teló de fons
18/03/2022 -

L’alcalde de Vila-real, José Benlloch, participarà la setmana que ve en el 42é Ple del Congrés de Poders Locals i Regionals (CPLR) del Consell d’Europa, a Estrasburg. Una sessió que es preveu “històrica”, ja que s’abordaran qüestions d’enorme transcendència en la conjuntura internacional com la crisi energètica i econòmica i la crisi humanitària de la guerra a Ucraïna. Benlloch, qui ostenta el càrrec de president de la delegació espanyola del CPLR, estarà a Estrasburg del diumenge 20 al dijous 23 de març, treballant d’aquesta manera per l’obtenció d’ajudes econòmiques per a Espanya i Vila-real a través dels diferents instruments del Consell d’Europa. Durant aquest període, assumirà l’Alcaldia en funcions el segon tinent d’alcalde, Emilio M. Obiol, ja que la primera tinenta d’alcalde, Silvia Gómez, viatjarà també aquests dies encapçalant la delegació institucional que participarà a Sacile en una trobada europea de mediació escolar i de retrobament de les ciutats germanes.

“En els últims mesos, hem treballat intensament en el CPLR a fixar una agenda d’assumptes de gran transcendència per a Europa i també per a la nostra ciutat, com la implicació dels xiquets i adolescents en el desenvolupament sostenible de les ciutats, els informes dels observatoris electorals de diversos països o el monitoratge del compliment de la Carta d’Autonomia Local, a més d’obrir debats interessantíssims sobre temes com el despoblament o els discursos d’odi”, explica Benlloch. En concret, el CPLR ha estat treballant en l’elaboració d’una guia per a afavorir la consciència climàtica i el desenvolupament dels ODS a través dels més joves, “àmbit en el qual Vila-real és referent gràcies al nostre Consell de Xiquets i Xiquetes”, assenyala Benlloch. També s’han abordat els informes d’eleccions locals en països com Geòrgia (2/10/2021), Armènia (5/12/21), Dinamarca (16/11/21) o el Marroc (8/9/21). Quant al compliment de la Carta d’Autonomia Local -un examen que Espanya va passar amb bona nota en l’anterior sessió- s’avaluarà a països com Luxemburg, Turquia, Alemanya o Gran Bretanya, entre altres. Els missatges d’odi, fake news i desinformació en l’àmbit local en temps de covid o el despoblament i l’èxode rural de la joventut, temàtiques de rellevància per a la província de Castelló, són uns altres dels assumptes sobre la taula del Ple del CPLR del Consell d’Europa.

“Però la realitat internacional ha alterat de manera notable l’agenda, per la qual cosa a tots aquests assumptes sumarem uns altres de gran transcendència en l’actual context, com la crisi energètica, que està provocant una escalada de costos inassumibles en les factures de llum i gas que estan impactant de manera molt greu en l’economia europea”, afirma Benlloch. “És imprescindible fer passos decidits a Europa cap a la transformació del model energètic i adoptar mesures que ens ajuden als pobles i ciutats a fer més suportable aquesta situació”, agrega.

L’altre assumpte de rellevància que s’ha incorporat a l’agenda és la invasió russa d’Ucraïna i les seues conseqüències econòmiques, geopolítiques, humanitàries i sobre els drets humans. Una d’aquestes conseqüències ha sigut també l’expulsió de Rússia del Consell d’Europa, un organisme internacional per a la defensa de la democràcia, les llibertats i els drets humans del qual formava part des de 1996. Respecte a la guerra a Ucraïna, la sessió del dimarts 22 s’espera amb expectació en el Ple del CPLR, ja que comptarà amb la intervenció del Comité de Ministres, la presidència de torn del qual recau a Itàlia, amb declaracions de suport a Ucraïna, a més de la intervenció, a través de videoconferència, del president ucraïnés Volodymyr Zelensky.

La participació de Benlloch en el Ple del CPLR, a Estrasburg, deixarà al segon tinent d’alcalde, Emilio M. Obiol, com a alcalde en funcions de Vila-real, ja que la primera tinenta d’alcalde, Silvia Gómez, viatja demà, al costat dels regidors de Relacions Institucionals, Noelia Samblás, i Cooperació, Álvaro Escorihuela, a la ciutat italiana de Sacile, amb la qual Vila-real està agermanada des de l’any 2014. Gómez assistirà en representació de l’alcalde i de la ciutat a una trobada organitzada per Sacile, en el marc del projecte de mediació escolar Medes que lidera Vila-real, amb l’objectiu de reforçar els llaços d’agermanament. “És important mantenir i consolidar els vincles creats amb les nostres ciutats germanes i fa ja molt temps, des de finals de 2015, que una delegació institucional de Vila-real no visitava als nostres germans de Sacile. Ara, després de dos anys de covid, és una bona ocasió per a reprendre aquests contactes, com ja hem fet amb la nostra altra ciutat germana internacional, Michalovce, i reforçar els nostres vincles”, detalla Benlloch. A més, la trobada a Sacile forma part també del projecte europeu AdTransMedes, una evolució del projecte de mediació escolar Medes liderat per Vila-real, juntament amb l’IES Miralcamp i l’associació El Porc Espí. En aquesta ocasió, les eines de mediació escolar ideades en el primer projecte Medes s’expandeixen per Europa, concretament en les poblacions de Novigrad (Croàcia) i La Réole (França), també agermanades amb Sacile.

“Es dona la circumstància que, tant jo com els regidors Gómez, Samblás i Escorihuela estarem de viatge els pròxims dies, però en tots dos casos, seran viatges molt profitosos per a la nostra ciutat, que poden reportar importants beneficis per a Vila-real, com ajudes europees o la consolidació del lideratge vila-realenc en mediació escolar, a més d’acostar-nos més als nostres germans de Sacile”, conclou.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari