El Centre de Dia Lluís Alcanyís de Vila-real ajuda a més de 300 persones a trencar amb la seua addicció en 2021

El Centre de Dia Lluís Alcanyís de Vila-real ajuda a més de 300 persones a trencar amb la seua addicció en 2021
06/06/2022 -

La regidora de Sanitat, Silvia Gómez, i el treballador social del Centre de Dia Lluís Alcanyís, Jaume Agost, han presentat la memòria de 2021 del servei, que al llarg dels últims mesos ha pogut recuperar la seua activitat habitual després de la irrupció de la covid-19. La pandèmia va obligar el centre a atendre els usuaris telemàticament, però en l’actualitat ja s’ha recuperat l’activitat habitual en el servei de tractament per a la deshabituació i reinserció de persones amb conductes addictives, amb un balanç de més de 300 persones ateses durant 2021.

Gómez ha apuntat que “les addiccions han sigut presents al llarg de la història en la nostra societat, de manera que van canviant, però sempre afectant greument la salut de les persones, en les seues relacions familiars o laborals, per això l’Ajuntament a través del Centre de Dia Lluís Alcanyís, que enguany celebra el seu 30 aniversari, està compromés a donar resposta a aquesta necessitat”. La regidora afig que per a complementar aquest servei, Vila-real disposa de la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA), de la qual fa poc també es van presentar les dades de 2021.

D’altra banda, Jaume Agost ha explicat que a causa de la covid-19, “durant el confinament de 2020 ens vam veure obligats a donar atenció telefònica i a teletreballar, però durant 2021 hem pogut recuperar per complet la presencialitat sense cap problema, recuperant l’activitat grupal i els grups de teràpia”. Agost detalla que “per a aconseguir això vam tindre un llarg període de desescalada, però amb les mesures sanitàries adequades, hem aconseguit evitar brots en el centre i hui dia hem recuperat la normalitat”.

Les dades mostren una baixada en els expedients nous durant 2020, però en 2021 s’ha tornat a les xifres habituals, amb 125 nous expedients, que sumats als expedients ja existents superen els 300 usuaris durant 2021. A més, Agost ha recordat que les conductes addictives han canviat des de l’obertura del centre en 1992, quan els problemes principals eren el consum d’alcohol i d’heroïna, mentre que ara l’addicció predominant continua sent l’alcohol amb un 29% dels casos totals atesos en el centre, seguit de la cocaïna amb un 27%. En tercer lloc se situa el cànnabis, amb el 24%, i la ludopatia, amb el 13%. El responsable del centre Lluís Alcanyís ha remarcat el canvi de tendència en el consum de cocaïna, que des de 2011 era superat pel consum de cànnabis, i que ara torna a superar-lo, posant-se com la segona substància més consumida després de l’alcohol.

Quant a l’edat, les dades mostren que el rang predominant comprén la franja d’entre 40 i 50 anys, amb més de 80 persones, seguida de la franja de 30 a 40 anys i de 20 a 30 anys, tots dos amb més de 60 casos. Sobre els percentatges per gènere, l’estudi revela molts més casos en homes que en dones, però assentant-se en més del 20% des de 2016. A aquestes dades els acompanya la situació laboral, en la qual s’ha observat que un alt percentatge es tracta de persones desocupades, ja siguen parats amb o sense prestació, baixes o pensionistes, sumant un 53% del total.

“Una de les dades més significatives per als treballadors del centre és el de permanència en el centre de dia, ja que és el que ens diu si estem tenint èxit o no, ja que les addiccions són un problema greu que no té una solució immediata, que varia i que necessita temps perquè la persona puga arribar a controlar-la, per això, treballem amb un model d’atenció prolongada i actualment comptem amb 169 persones que porten més de 10 mesos rebent la nostra assistència”, afirma Jaume Agost.

Finalment, la regidora Silvia Gómez ha fet una crida al fet que “qualsevol persona que patisca o que conega a algú que pateix una addicció siga com siga té a la seua disposició el Centre de Dia Lluís Alcanyís per a atendre’ls en el que necessiten”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari