Destaca 2020 posa en alça la ciència com a escut per a la pandèmia i els desafiaments socials

Benlloch, Puig, Martí i Alcón coincideixen en la necessitat de transferir coneixements científics a les administracions i empreses per a la recuperació post-covid

Destaca 2020 posa en alça la ciència com a escut per a la pandèmia i els desafiaments socials

La fira de transferència científica i tecnològica pionera en la Comunitat Valenciana, Destaca 2020, ha començat hui en un format semipresencial amb el propòsit de debatre l’impacte de la innovació i la digitalització, especialment en la recuperació econòmica post-covid 19. I és que, en paraules de l’alcalde de Vila-real, José Benlloch, “en les circumstàncies actuals, Destaca és més necessària que mai perquè hem de preparar-nos per a quan el virus no estiga i treballar perquè, aqueix dia, el nostre teixit econòmic continue viu i fort per a encarar una recuperació que serà complicada, però arribarà”.

La inauguració d’aquesta edició marcada per la pandèmia ha acollit al primer edil de Vila-real, així com al president de la Generalitat, Ximo Puig, al president de la Diputació de Castelló, José Martí, i a la rectora de la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló, Eva Alcón, que han coincidit en la necessitat de reconéixer el paper que han jugat els professionals científics durant aquests mesos de pandèmia i de reforçar aquesta disciplina com a escut que frene l’avanç de la COVID, que a poc a poc satura els hospitals de la Comunitat Valenciana i exigeix avanços en els laboratoris de tota mena.

Així, Ximo Puig, ha destacat “la importància de l’aposta per la innovació des de l’àmbit local”, el caràcter “visionari” de Benlloch i ha advocat per la necessitat “d’unir la ciència bàsica i aplicada perquè arribe a tota la societat”. En aquest sentit, ha assenyalat la digitalització com a element clau: “La gran esperança en aquests moments és el Pla Marshall europeu, basat en la digitalització, la sostenibilitat i la resiliència”.

A més, el president ha remarcat que en l’actualitat s’ha fet més evident “la necessitat d’apostar per la ciència” amb assumptes com la cerca de la vacuna per al coronavirus. Igualment, el màxim responsable del Consell ha destacat la capacitat de l’UJI “de galvanitzar el talent a la província” i el seu compromís amb la ciència i la investigació.

Per part seua, la rectora de l’UJI ha assegurat que “la Fira Destaca s’ha consolidat com a fòrum per a la innovació i la transferència tecnològica i de coneixement, en una aposta que en el seu moment va ser pionera i ara és imprescindible. Necessitem posar tot el nostre coneixement, tot el nostre talent i totes les nostres capacitats per a respondre als reptes presents i els desafiaments de la societat post-covid, com la transició verda, la digitalització o el nou model econòmic”.

En la mateixa línia s’ha manifestat Martí, que ha reivindicat que la ciència i la innovació són “eines fonamentals” amb les quals “eixirem d’aquesta pandèmia”. Així mateix, ha valorat que Destaca 2020 no sols se centra en ciència, sinó que també aborda dues qüestions que cal atendre des de les administracions públiques, com són la digitalització i la bretxa de gènere en la ciència i l’empresa”.

Benlloch, en aquest sentit, ha destacat que la investigació, com a motor de la innovació i el desenvolupament d’ona societat, ha d’abordar-se en la universitat, en el món acadèmic i en els grups d’investigació. “Després hem de ser capaços d’aplicar-ho en el món de l’empresa i les administracions”, ha afegit.

“Aquesta transferència del coneixement és una de les grans assignatures pendents de l’economia espanyola i Destaca vol donar resposta a aquest buit. Un punt de trobada entre la universitat, la investigació i l’Administració, com a canalitzadora i promotora d’aquesta pulsió social per la innovació, per a donar resposta als grans reptes del futur”, ha asseverat.

L’alcalde de Vila-real ha explicat que aquesta fira d’innovació pionera en la Comunitat Valenciana “és més necessària que mai perquè hem de preparar-nos per a quan el virus no estiga i treballar perquè, eixe dia, el nostre teixit econòmic continue viu i fort per a encarar una recuperació que serà complicada, però arribarà”.

Format semipresencial

Destaca 2020, que compta amb Estònia com a país convidat per ser un dels líders en digitalització de la Unió Europea, constarà de tres sessions de conferències i taules de reptes que es desenvoluparan a l’Auditori Municipal de manera semipresencial i que es poden seguir a través de la plataforma Live Fòrum. La fira es complementa amb l’apartat de divulgació a la Casa dels Mundina pel qual durant tota la setmana passaran al voltant de 150 escolars.

A més, l’apartat expositiu per a empreses i centres d’investigació és virtual, també a través de la mateixa plataforma, amb la participació d’uns 30 estands.

La fira, organitzada per l’Ajuntament de Vila-real i la Càtedra d’Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real de l’UJI, compta amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana; Espaitec, Parc Científic i Tecnològic Universitat Jaume I (UJI); VA SER Fundació Universitat Empresa UJI; Associació Espanyola de Tècnics Ceràmics; Fundació Globalis; Escola Superior de Ceràmica de l’Alcora; CEEI Castelló; Grant Thornton; Sèniors Espanyols per a la Cooperació Tècnica (SECOR) i Caixa Rural Vila-real.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari