Destaca arranca la seua quarta edició amb el repte d'establir els fonaments de la recuperació econòmica post-covid des de la innovació

L’alcalde, el president de la Generalitat, el president de la Diputació i la rectora de l’UJI inauguren la fira, que es realitza de manera semipresencial, i que abordarà també la digitalització i la bretxa de gènere en la ciència

Destaca arranca la seua quarta edició amb el repte d'establir els fonaments de la recuperació econòmica post-covid des de la innovació
11/11/2020 -

La fira de transferència científica i tecnològica pionera en la Comunitat Valenciana, Destaca 2020, organitzada per l’Ajuntament de Vila-real i la Càtedra d’Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real de l’UJI, ha començat hui en un format semipresencial adaptat a la situació de la pandèmia i amb el repte central d’establir les bases per a la recuperació econòmica post-covid des de la innovació i la digitalització. L’alcalde de Vila-real, José Benlloch, el president de la Generalitat, Ximo Puig, el president de la Diputació, José Martí, i la rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, han inaugurat el certamen que en aquesta edició desenvolupa l’apartat científic amb tres sessions semipresencials a l’Auditori Municipal Músic Rafael Beltrán Moner mentre que la zona expositiva és virtual.

Benlloch ha ressaltat que, en les circumstàncies actuals, Destaca 2020 és més necessària que mai perquè “hem de preparar-nos per a quan el virus no estiga i treballar perquè, aqueix dia, el nostre teixit econòmic continue viu i fort per a encarar una recuperació que serà complicada, però arribarà”. L’alcalde ha posat el focus en el paper de la investigació com a germen de la innovació i el desenvolupament per al creixement i l’avanç de la societat. “És en la universitat, en el món acadèmic, en els grups d’investigació, on sorgeix el coneixement que, després, hem de ser capaços d’aplicar en el món de l’empresa i les administracions. Aquesta transferència del coneixement és una de les grans assignatures pendents de l’economia espanyola i Destaca vol donar resposta a aquest buit. Un punt de trobada entre la universitat, la investigació i l’Administració, com a canalitzadora i promotora d’aquesta pulsió social per la innovació, per a donar resposta als grans reptes del futur”, ha asseverat.

Per part seua, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha subratllat la “capacitat visionària de l’alcalde de Vila-real de situar la innovació en el centre de la política local” i ha defensat l’àmbit local com a necessari per a desenvolupar les polítiques de futur. Per a Puig ha sigut un encert mantindre aquesta edició de Destaca –que compta amb el suport econòmic de la Generalitat- adaptada a la situació actual de pandèmia. Així, ha afirmat que “sense innovació no tindrem futur” pel que ha advocat per “continuar fent que el treball de la innovació arribe a les empreses”. Les claus del futur de la recuperació econòmica seran, segons Puig, “digitalització, sostenibilitat i resiliència”, una recepta que el president de la Generalitat creu que cal aplicar en tots els sectors econòmics.

Per part seua, la rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, ha assegurat que “la Fira Destaca s’ha consolidat com a fòrum per a la innovació i la transferència tecnològica i de coneixement, en una aposta que en el seu moment va ser pionera i ara és imprescindible. Necessitem posar tot el nostre coneixement, tot el nostre talent i totes les nostres capacitats per a respondre als reptes presents i els desafiaments de la societat post-covid, com la transició verda, la digitalització o el nou model econòmic”.

Així mateix, el president de la Diputació, José Martí, ha incidit en què la ciència i la innovació són “eines fonamentals” i precisament ha assenyalat que “eixirem d’aquesta pandèmia gràcies a la ciència”. Martí també ha ressaltat la importància dels altres dos grans eixos de Destaca 2020: la digitalització i la bretxa de gènere en la ciència i l’empresa.

La inauguració també ha comptat amb el director de la Càtedra d’Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real de l’UJI, Juan Carda; la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual; la subdelegada del Govern, Soledad Ten; el subdelegat de Defensa a Castelló, Javier Ferrer; a més d’alcaldes i representants de la corporació municipal.

Destaca 2020, que compta amb Estònia com a país convidat per ser un dels líders en digitalització de la Unió Europea, constarà de tres sessions de conferències i taules de reptes que es desenvoluparan a l’Auditori Municipal de manera semipresencial i que es poden seguir a través de la plataforma Live Fòrum. La fira es complementa amb l’apartat de divulgació a la Casa dels Mundina pel qual durant tota la setmana passaran al voltant de 150 escolars. A més, l’apartat expositiu per a empreses i centres d’investigació és virtual, també a través de la mateixa plataforma, amb la participació d’uns 30 estands.

La fira, organitzada per l’Ajuntament de Vila-real i la Càtedra d’Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real de l’UJI, compta amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana; Espaitec, Parc Científic i Tecnològic Universitat Jaume I (UJI); Fundació Universitat Empresa UJI; Associació Espanyola de Tècnics Ceràmics; Fundació Globalis; Escola Superior de Ceràmica de l’Alcora; CEEI Castelló; Grant Thornton; Sèniors Espanyols per a la Cooperació Tècnica (SECOR) i Caixa Rural Vila-real.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari