Royo: "Cal visibilitzar el treball de les nostres mares i iaies perquè van ser les que van començar el camí cap a la igualtat"
La regidora d’Igualtat de Vila-real explica que és fonamental treballar junt amb les associacions que lluiten pel feminisme per a avançar

La lluita per la igualtat és més visible que mai el 8 de març, Dia Internacional de la Dona, però cada dia cal donar petits i grans passos per a aconseguir una societat més feminista. És el que defensa Rosario Royo, regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Vila-real, que assegura que si la ciutadania es compromet a avançar, podrà erradicar la desigualtat que continua latent en l’actualitat.
Royo va assumir les competències d’aquesta regidoria fa tres anys i, des del principi, va tindre clar que havia de treballar per a aconseguir tres reptes: la visibilització del treball de les dones al llarg de la història, la sensibilització i la lluita contra la violència de gènere i la formació i educació de les noves generacions.
“En primer lloc, considere que és fonamental visibilitzar el treball de les dones no sols en l’actualitat, sinó el que també van fer les nostres mares i iaies, que van ser les que van obrir el camí”, explica. En aquest sentit, destaca que sempre ha tractat de visibilitzar les professions en les quals la dona no s’ha vist tant com els homes en tots els àmbits “perquè gràcies a això anem avançant a poc a poc”.
Respecte al segon repte, la regidora socialista insisteix que no sols cal parlar de violència masclista durant el 25N, el Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència de Gènere, sinó tot l’any. “És una xacra, una lluita que cal tindre present cada dia. Tenim una cultura patriarcal en la qual abans les dones no tenien aquests drets i cal acabar amb aquests patrons per a tindre una societat més justa”, defensa.
Sobre aquesta qüestió, Royo creu que és molt important el debat i el diàleg cara a cara perquè totes les persones, i especialment les joves, desconnecten de les xarxes socials i ajuden al fet que no hi haja més opressors que aïllen a les seues víctimes, al fet que es topen amb una xarxa de repulsa que contribuïsca a trencar el silenci i a denunciar: “La violència de gènere és molt complexa, però si aconseguim conscienciar a l’entorn sobre com cal parlar i fer costat a les víctimes, demostrarem que estem units, que aquestes dones no estan aïllades i podrem avançar”.
La responsable de l’àrea afig que l’educació des de la infància pot afavorir un futur molt més igualitari i aplaudeix que en les activitats al voltant del 8M els xiquets i xiquetes tinguen el seu espai de protagonisme. Cada col·legi treballa en el seu propi pla coeducatiu d’igualtat i convivència amb sessions formatives al llarg de l’any, ha impulsat treballs de visibilització de figures femenines en tots els camps laborals i dissabte que ve es pintaran les frases a favor de la igualtat de l’alumnat vila-realenc en els passos de vianants. “Fent xicotets passos visibilitzarem a les dones perquè el problema és que hem anat arrossegant aquesta invisibilitat”, en paraules de la regidora.
D’altra banda, Royo explica que l’actual equip de govern sempre ha tingut clar que cal abordar aquest problema polític de manera transversal, amb perspectiva de gènere i adoptant mesures feministes des de totes les regidories, així com treballar mà a mà juntament amb les associacions de dones de Vila-real, “malgrat que alguns s’atrevisquen a dir que són quiosquets i vulguen evitar-ho”. “És un pacte amb la societat civil i volem impulsar a tot el moviment que lluita pel feminisme visibilitzant el seu treball i escoltant els seus punts de vista a l’hora d’elaborar les polítiques. En concret, ens reunim amb freqüència amb el col·lectiu de Mestresses de casa, l’Associació Cultural El Bressol, l’Associació Cultural Puerco Espín, les dones d’Andrea Carvallo Claramonte, el Grup de Dones de Vila-real, Dones Democràtiques i Mesquellet.
La regidora d’Igualtat destaca especialment el paper de les últimes a sumar-se a aquest treball conjunt, el col·lectiu de Mestresses de casa de Vila-real, ja que “el seu impuls ha sigut fonamental en el feminisme perquè gràcia a elles moltes dones han pogut tindre una carrera universitària, un treball i una família. No em canse de dir la importància de la figura dels cuidadors i cuidadores per contribuir a una societat més igualitària”.
Després de tres anys en el departament del consistori, Rosario Royo confessa que el seu càrrec “és una oportunitat grandíssima” per a ella. “Tinc 62 anys i des que era molt jove m’interessaven molt els moviments feministes. Record com la meua mare m’animava a estudiar com el meu germà malgrat que en eixa època no era el normal i donar-me aquesta oportunitat de dirigir la regidoria m’ha ajudat a plasmar tot el que sé en fets. Ara puc contribuir al fet que no perdem ni un àpid dels drets que hem aconseguit gràcies al treball i manifestacions de les nostres mares i àvies i tinc molt clar que continuarem lluitant perquè, encara que hi ha veus que diuen que ja està tot fet, queda molt per avançar i això només s’aconsegueix a base d’esforç”.
No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?
Escriu el teu comentari