L'IBI pujarà un 5% en 2022 a Vila-real

L'IBI pujarà un 5% en 2022 a Vila-real
29/10/2021 -

L’Ajuntament de Vila-real aprovarà la setmana que ve una modificació de l’ordenança fiscal reguladora de l’Impost de Béns Immobles (IBI) que suposarà un increment d’entorn del 5% en els rebuts de la contribució de l’any que ve. D’aquesta manera, el consistori pretén fer front al desequilibri pressupostari que adverteix la Intervenció municipal derivat del fort increment de costos i la disminució d’ingressos, agreujada ara per la decisió del Tribunal Constitucional de suspendre el cobrament de les plusvàlues. La decisió se sotmetrà el dimarts a la Comissió d’Hisenda i es debatrà al Ple dijous que ve.

“Els últims informes de la Intervenció municipal adverteixen del considerable increment de despeses corrents i de la disminució d’ingressos i alerten de la necessitat d’adoptar mesures correctores de manera urgent”, assenyala el president de la comissió, Xus Madrigal. Aquesta situació detalla, és la conseqüència “d’un escenari nou”, en el qual el consistori ha de fer front a una sèrie de factors que “agreugen la ja de per si mateix delicada situació econòmica del consistori, fruit sobretot de la gestió urbanística del Partit Popular al capdavant de l’Ajuntament, per la qual ja hem hagut de pagar, de moment, 32 milions d’euros”.

Entre aquests factors que agreugen l’economia municipal destaquen l’increment del cost de contractes en vigor l’any que ve –”només el nou contracte de recollida de fems i neteja s’encareix quasi un milió d’euros respecte a l’actual, en compliment de les noves normatives ambientals”, puntualitza- o el cost sobrevingut de la lluita contra la covid-19, amb més de quatre milions gastats fins ara. “A aquestes despeses se suma l’increment exponencial del cost de tractar els fems en els últims anys, amb un milió d’euros més de despesa des de 2016 i una nova previsió d’encariment sense que tinguem a Vila-real una taxa de fems que ens permeta fer front a l’augment d’aquests costos com sí que tenen molts altres ajuntaments”, agrega Madrigal.

L’encariment dels subministraments energètics, amb la pujada que ha experimentat la factura de la llum a tota Espanya, i l’actualització de l’IPC en els diferents contractes en vigor, així com l’increment dels costos salarials que marca el Govern central o la posada en marxa del contracte programa de Serveis Socials de la Generalitat són uns altres dels elements que fan necessària l’adopció de mesures que revertisquen el desequilibri dels comptes. Els costos financers del préstec de 20 milions d’euros subscrit pel Partit Popular en 2011, que suposa el pagament de vuit milions en interessos, i la necessitat d’assumir nous préstecs per a fer front al pagament de sentències per operacions urbanístiques del PP “ofeguen encara més els comptes municipals, que es troben en una situació extremadament delicada”, incideix.

“Tot aquest encariment exponencial de la despesa, al qual se suma la prestació de nous serveis o l’obertura de noves instal·lacions a disposició de la ciutadania, l’hem assumit amb pràcticament tots els impostos i taxes congelats, a excepció de l’IBI, que tan sols es va actualitzar al nivell de vida després de vuit anys congelat”, recorda Madrigal. El regidor insisteix que la falta d’ingressos es veu ara agreujada per la impossibilitat de preveure ingressos per plusvàlues derivades de la decisió del Tribunal Constitucional. Aquesta resolució impactarà en els comptes del pròxim any en 1,6 milions d’euros.

“Un pressupost, com el de qualsevol economia domèstica, consisteix a quadrar els ingressos i les despeses. Si les despeses pugen com ho estan fent, per qüestions, a més, estructurals, i els ingressos baixen, no hi ha més opció que incrementar l’IBI per a poder continuar prestant els serveis que la ciutadania de Vila-real necessita i mereix”, argumenta el president de la Comissió d’Hisenda. La proposta de pujada de la contribució és d’un 5%, que correspon sobretot a l’increment de l’IPC (interanual a l’agost 2021 del 3,3%) més les noves despeses estructurals dels últims anys.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari