Manantial Vilamico obri a Vila-real un centre pioner d'economia social per a la producció de xampinyó

L’alcalde, José Benlloch, i el conseller d’Economia, Rafael Climent, visiten el projecte, situat en l’antiga nau de Sonavi

Manantial Vilamico obri a Vila-real un centre pioner d'economia social per a la producció de xampinyó
01/12/2020 -

Fundació Manantial ha posat en marxa a Vila-real el Centre Especial d’Ocupació Manantial Vilamico, un projecte pioner d’economia social per a la producció de xampinyó, que suposa també el primer pas en la creació d’un clúster agroalimentari a la ciutat. Qualificat de Societat Limitada Laboral i Centre Especial d’Ocupació en la Comunitat, Manantial Vilamico genera ocupació per a 15 professionals amb problemes de salut mental que són, al seu torn, socis del projecte.

L’empresa, situada en un antic magatzem de taronges, ha rebut aquest matí la visita de l’alcalde, José Benlloch, i el conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball de la Generalitat Valenciana, Rafael Climent, els qui han estat acompanyats per Francisco Sardina, president del Patronat de Fundació Manantial; la directora general d’Internacionalització, María Dolores Parra, i la directora general d’Emprenedoria, Teresa García, a més de representants de la Fundació Caixa Rural Vila-real i els regidors de Territori, Emilio M. Obiol, i Serveis Socials, Alvaro Escorihuela.

“La Fundació Manantial va arribar fa a penes tres anys a Vila-real, de la mà de la residència oberta de salut mental Santa Ana de la Fundació Caixa Rural Vila-real, i des de llavors no ha parat de créixer i impulsar nous projectes per a l’atenció i la inclusió de la salut mental. Ara amb Vilamico, una empresa social innovadora que suposa també el primer pas en la creació d’un clúster agroalimentari que obrirà moltes oportunitats de futur. Un projecte que conjuga innovació, ocupació i inclusió social, pel qual hem treballat molt des de l’Ajuntament en col·laboració estreta amb Fundació Manantial, als qui volem agrair especialment l’aposta que han fet per Vila-real”, assenyala Benlloch.

Per part seua, Climent ha destacat “l’impacte positiu de projectes com Manantial Vilamico, de Fundació Manantial, que faciliten els processos de recuperació i la plena inclusió de persones amb diversitat funcional a través de l’ocupació”. El conseller ha anunciat que, en 2021, la Generalitat augmentarà la dotació d’ajudes en concurrència competitiva per a entitats d’economia social fins a un 43,6% més per a arribar als 5,3 milions d’euros.

“El 91% de l’equip de Vilamico són treballadors i treballadores amb problemes de salut mental. Fundació Manantial aposta per l’ocupació a la Comunitat Valenciana per a facilitar els processos de recuperació i la plena inclusió, i és que l’ocupació no sols promou l’autonomia, sinó que permet desenvolupar projectes de vida personals, suposa un impacte en la identitat i genera salut”, ha afirmat Helena de Carlos, directora de Comunicació i Relacions Institucionals de Fundació Manantial. Des de l’entitat defensen que el treball és un dret al qual haurien d’accedir totes les persones: “L’ocupació és una oportunitat d’inclusió social, però, a Espanya, la taxa d’atur de les persones amb diversitat funcional per problemes de salut mental aconsegueix el 85%”. Per als treballadors de Manantial Vilamico, l’ocupació és una manera de millorar les seues condicions de vida i també de sentir-se ciutadans útils a la societat, abandonant d’aquesta manera de manera efectiva el rol de “malalt mental”, que tant d’estigma social produeix, tal com ha assenyalat el president de la Fundació Manantial.

“Manantial Vilamico compta ja amb una cartera de clients reconeguts per la seua trajectòria i bon fer que coneixen el caire social del nostre projecte, la qual cosa suposa un valor afegit en la relació comercial”. El balanç d’aquests quatre mesos des que va iniciar la seua activitat és molt positiu, ja que s’han recol·lectat i venut uns 40.000 quilos de xampinyó en els principals mercats majoristes.

Fundació Manantial ha realitzat una important inversió en l’adquisició de la nau a la Cooperativa Societat Tarongera vila-realenca SONAVI, COOP i el seu posterior condicionament amb els sistemes més avançats com a planta de producció de xampinyons. S’ha conservat l’estructura externa d’aquest edifici, icònic per a Vila-real per la seua contribució a la vida empresarial de la localitat, i s’ha creat un espai que compta amb 2.500 metres quadrats i cinc sales de producció.

Fundació Manantial a la Comunitat Valenciana

Des de 2017, Fundació Manantial desenvolupa a la Comunitat Valenciana programes orientats a la millora de la qualitat de vida, la inclusió sociolaboral i la participació en la comunitat de persones amb problemes de salut mental. Gestiona sis centres i serveis de la Xarxa de Suport Social per a la Recuperació i inclusió Social de les persones amb trastorn mental greu, en els quals en 2019 s’ha atés 265 persones: un Centre de Rehabilitació i Integració Social CRIS, una residència (CEEM) i dos habitatges supervisats a Vila-real, un CRIS i un Centre de Dia a Carcaixent (València) i un habitatge supervisat a Castelló. A més, Fundació Manantial compta amb un programa de promoció de l’autonomia personal d’adults protegits de la Generalitat Valenciana, un programa d’itineraris laborals, i ha posat en marxa projectes d’ocupació en les àrees de noves tecnologies, producció de xampinyó i neteja.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari