El Memorial Democràtic de Vila-real torna per a donar veu als ‘silencis quotidians’ tot l'any

El Memorial Democràtic de Vila-real torna per a donar veu als ‘silencis quotidians’ tot l'any
17/03/2022 -

La regidora de Cultura Rosario Royo i el responsable del Memorial Democràtic, José Albelda (Arqueocas), han presentat la novena edició del certamen, un projecte conjunt amb el qual Vila-real vol aprofundir en el coneixement de la història democràtica local i el record i la dignitat de les víctimes de la guerra i la postguerra. Amb el títol ‘Silencis quotidians’, la iniciativa, impulsada de manera pionera a Vila-real en 2014, comptarà amb una sèrie d’activitats repartides durant tot l’any, “enfocades a recuperar, protegir i conservar la memòria democràtica de la ciutat amb la finalitat de donar a conéixer a les generacions presents no sols els fets sinó també a les persones que van viure aquesta tragèdia”, afirma l’edil.

L’empresa local Arqueocas ha sigut, un any més, l’encarregada de dissenyar la programació, “enfocada a conéixer les vivències i els sofriments que van passar moltes les famílies de Vila-real, denominats perdedors de la Guerra Civil i que van ser condemnats a l’oblit, l’assenyalament, les vexacions, els treballs forçats, les penes de presó, la repressió i en definitiva al silenci quotidià al qual al·ludeix el nom triat enguany per al memorial; un silenci al qual les famílies van ser sotmeses durant 40 anys de dictadura”. “Per això, el nostre objectiu ara és donar-li veu a aquestes persones, perquè la història no es fa només a través de documents, sinó també amb les persones que viuen aquestes històries”, assenyala Albelda.

En aquesta edició, el memorial té com a objectiu fomentar la participació ciutadana a través de diferents activitats. La primera d’elles, el concurs de relats curts Conta’ns la teua història, dirigit a la comunitat educativa amb la finalitat que siguen els mateixos joves els que donen a conéixer les històries dels seus familiars. D’altra banda, seguiran les visites guiades sobre la Guerra Civil a Vila-real, que es recolzaran també en els 10 tòtems instal·lats durant l’edició anterior, a més de dos nous: un situat en el cementeri municipal i l’altre en l’ermitori de la Verge de Gràcia. Es representarà l’obra de teatre “Un home de pas”, que comptarà les vivències dels supervivents de camps de concentració. A més, com a homenatge als deportats de Vila-real als camps de concentració nazis es col·locaran unes rajoles en honor a aquests nou ciutadans i l’artista vila-realenca Paula Bonet se sumarà a aquesta iniciativa amb la creació d’un mural, que se situarà en el mur de l’arxiu municipal.

Memòria Viva és una altra de les iniciatives d’enguany, que tractarà de la col·locació de plaques en el cementeri municipal en homenatge a les víctimes de la Guerra Civil i de persones o col·lectius perseguits. La programació es completarà amb la presentació del llibre Els 27 de Mauthausen, que tracta sobre 27 deportats de la Plana Baixa fins a aquest camp de concentració nazi. Finalment, Albela recorda que segueixen amb la proposta creada l’any passat de difusió en xarxes, a través del compte els comptes del Memorial Democràtic de Vila-real, per la web http://www.memorialvila-real.es/ i a través de la revista Anuari Memorial.

“Per a nosaltres és molt important defensar la memòria històrica, i més en un moment com el que vivim ara, amb la guerra a Ucraïna i molts altres països, on guerres i sofriment perdura des de molt abans. Per això, continuem treballant per construir una societat pacífica, en la qual la defensa siga sempre la paraula i no les armes”, conclou la regidora Rosario Royo.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari