Benlloch presenta els pressupostos 2020 per a Vila-real

L’alcalde anuncia que els comptes prioritzaran la reducció del deute mentre que les inversions seran només les “imprescindibles”

Benlloch presenta els pressupostos 2020 per a Vila-real
05/12/2019 -

L’alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha avançat hui les línies estratègiques dels comptes municipals per a l’any vinent, un pressupost que el primer edil ha definit com a “responsable i previsible” perquè estarà basat en la “contenció de la despesa, el no increment o la reducció del deute i la inversió només en allò imprescindible” després de dos anys de “moltes dificultats” pel pagament de sentències derivades de la gestió anterior del PP. El reequilibri econòmic de l’Ajuntament, la reorganització, la millora dels serveis públics i la continuïtat del projecte de ciutat “innovadora, inclusiva, sostenible i pròxima”, són els eixos sobre els quals s’estructurarà el pressupost de 2020.

Benlloch, qui té assumides les competències d’Hisenda, ha detallat que “serà molt semblant o lleugerament inferior al de 2019, ja que no superarà els 48 milions d’euros”. L’alcalde ha explicat que malgrat haver hagut d’aprovar un increment de l’Impost de Béns Immobles (IBI) els comptes no creixeran respecte a enguany, o fins i tot podrien ser una mica inferiors en quantia, “la qual cosa demostra que era necessària la pujada de l’IBI per a garantir l’equilibri econòmic de l’Ajuntament”, segons Benlloch. En aquest sentit, l’alcalde ha explicat que una de les prioritats serà precisament el reequilibri econòmic municipal. L’objectiu és “disminuir pràcticament a zero el finançament via préstec” i mantindre els costos financers de pagament de préstecs en uns 3 milions d’euros, amb la qual cosa la previsió és que l’endeutament es reduïsca a final d’any.

El segon eix del pressupost serà la reorganització, per a adaptar-se a la nova legislació, com la Llei de Contractes, i reforçar la plantilla amb perfils més tècnics, avançant així també en la “modernització de l’Ajuntament, la implantació de l’administració electrònica i la planificació de projectes de futur”. L’alcalde ha anunciat la creació d’un total de 16 places en la plantilla municipal, 4 d’elles per a la posada en marxa de dues noves instal·lacions esportives com són la piscina d’Aquasalut i el nou pavelló Campió Llorens.

Una de les prioritats serà la millora dels serveis públics, amb el reforç del capítol 2, que creix en 2,5 milions d’euros més, segons ha subratllat l’alcalde. Una part important de l’augment d’aquest capítol del pressupost serà per a la neteja i la instal·lació de contenidors de residus orgànics, així com per a assumir l’increment del cost del tractament dels fems, que en 2020 augmenta uns 200.000 euros, de manera que, segons les dades aportades pel primer edil, la “factura” del tractament dels residus quasi s’haurà duplicat en cinc anys fins a aconseguir els 2,1 milions d’euros anuals. L’Ajuntament també farà en 2020 un esforç important en el manteniment dels 103 edificis municipals que existeixen a la ciutat, als quals se sumaran tres nous com són les futures dependències municipals als antics jutjats, el Gran Casino i el Teatre Tagoba; el manteniment dels col·legis públics, així com de les instal·lacions esportives forma part del reforç previst en matèria de serveis públics, que també inclou la inversió en accessibilitat de carrers i complir amb el compromís d’adequació dels camins rurals. A més, es preveu la licitació del servei d’autobús urbà gratuït –que durant l’últim any ha funcionat com a pla pilot- amb millores que incrementaran el cost del contracte fins als 500.000 euros. També es contempla un nou contracte per a renovar el servei de lloguer de bicicletes, Bicivila’t amb el propòsit de modernitzar-lo, una licitació que suposarà un cost aproximat de 250.000 euros en dos anys.

El quart eix del pressupost serà donar continuïtat al model de “ciutat innovadora, inclusiva, sostenible i pròxima”, sobretot amb l’aliança amb la societat civil a través de 3 milions d’euros en 70 convenis amb entitats “que ens permet posar aquests diners en mans dels col·lectius socials per a crear una xarxa de solidaritat i d’oportunitats”, ha remarcat Benlloch; el manteniment de la inversió en Serveis Socials i el 0,7% d’ajuda a la cooperació, la consolidació dels festivals i congressos com Destaca i el Congrés Internacional de Mediació Policial i l’aposta per les persones i les oportunitats amb programes d’ocupació, entre altres, formen part d’aquesta continuïtat del model de ciutat.

Finalment, l’alcalde ha reconegut que, a causa de la voluntat de contenció i de reducció del deute, el capítol d’inversions “només comptarà amb aquelles imprescindibles o les que estaven compromeses en 2019 i que no s’han executat”. Benlloch ha destacat l’obertura dels carrers de l’antiga empresa Herarbo, la millora de l’accés a la ciutat esportiva del Pamesa, la inversió en el cementeri, unes obres d’adequació del Convent Espai d’Art o una nova fase de la reforma de la basílica de Sant Pasqual.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari