La celebració de Sant Antoni repartirà 4.500 rotllos en la Matxà i 1.300 panets beneïts en Vila-real

La celebració de Sant Antoni repartirà 4.500 rotllos en la Matxà i 1.300 panets beneïts en Vila-real
13/01/2020 -

El municipi de Vila-real manté visca la tradició de festejar al patró dels animals amb la celebració de dos actes ineludibles en el calendari del mes de gener. Aquest dijous, vespra de la festivitat de Sant Antoni, tindrà lloc la tradicional Matxà, organitzada per la Congregació de Lluïsos des de l’any 1973, i que compta amb la col·laboració de la Regidoria de Joventut. El divendres, festivitat del sant, l’ermita de la Mare de Déu de Gràcia serà escenari de l’eucaristia i repartiment de panets beneïts, en un acte organitzat per la Regidoria de Tradicions.

Com és habitual, la benedicció i cercavila d’animals, coneguda com Matxà, tindrà lloc aquest dijous 16 de gener a les 19.30 hores, des de la plaça Mossén Ballester amb un recorregut que discorrerà per l’avinguda la Murà, Pius XII, Cardenal Tarancón, Raval del Carme, Major Sant Domènech, plaça Major, plaça de la Vila, Major Sant Jaume i Pere III, per a tornar de nou a la seu dels Lluïsos en la plaça Mossén Ballester. Allí es realitzarà la benedicció i repartiment dels 4.500 rotllos entre els participants.

A la Matxà s’unirà l’encesa de la foguera, recuperant un costum molt estés en els municipis valencians, en la vespra de la festivitat de Sant Antoni. L’endemà, 17 de gener, la celebració es trasllada a l’ermita de la Mare de Déu de Gràcia on, tal com expliquen des de la Regidoria de Tradicions, se sap que per tradició popular se celebrava la missa i benedicció dels panets. Allí hi ha un altar dedicat al patró dels animals i des de 1483 està documentada la presència en una de les coves del paratge d’un frare de Sant Antoni, que possiblement va donar origen a la devoció al sant que existeix a Vila-real.

Així, el divendres 17 de gener a les 13.00 hores tindrà lloc la missa i repartiment de panets en l’ermita. La celebració comptarà amb la presència de la corporació municipal, encapçalada per l’alcalde, José Benlloch. En total es repartiran uns 1.300 panets, dels quals 50 són sense glútens, tant entre els assistents a la festa de l’ermita com entre els usuaris de les residències d’ancians de Vila-real.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari