Vila-real fomenta les vocacions científiques en la Setmana de la Ciència

Les jornades arranquen en el col·legi Santa Maria, un centre que impulsa projectes d’investigació entre l’alumnat

Vila-real fomenta les vocacions científiques en la Setmana de la Ciència
13/11/2019 -

L’Ajuntament de Vila-real, a través de la Càtedra d’Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real de la Universitat Jaume I, organitza la Setmana de la Ciència, unes jornades de divulgació dirigides especialment als alumnes de Secundària, amb l’objectiu de fomentar les vocacions científiques entre els més joves així com reivindicar el paper de la dona en la ciència. L’alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha presentat aquest dimarts les activitats acompanyat del director de la càtedra, Juan Carda, i el director del col·legi Santa María, Juan Francisco Navarro.

El consistori ha triat aquest centre de Secundària i Batxillerat per a donar a conéixer el programa de conferències i activitats amb motiu de la Setmana de la Ciència com una manera de posar en valor els diferents projectes d’investigació que impulsa el col·legi a través de l’assignatura Cultura Científica que imparteix el professor Cisco Marco i que han portat als seus alumnes a participar en fires científiques d’àmbit internacional com el Congrés ESI 2019 Expo-Sciences International d’Abu Dhabi.

La Setmana de la Ciència es desenvoluparà entorn de la data del 15 de novembre, en la qual es commemora la festivitat de Sant Albert Magne, patró dels científics experimentals. Per això, des de la Càtedra d’Innovació Ceràmica s’ha dissenyat un programa de conferències a càrrec de destacats investigadors durant els dies 14 i 15 de novembre en la sala d’actes de la Fundació Caixa Rural Vila-real dirigit de manera especial als alumnes de quart d’ESO dels diferents centres educatius de la ciutat.

Juan Carda ha destacat el nivell dels ponents, entre els quals es troba la vila-realenca María Jesús Vicent Docón, investigadora del Centre d’Investigacions Príncep Felip de València, i experta en biotecnologia; l’historiador Juan Martínez Royo, també vila-realenc, que tractarà en la seua conferència sobre la ciència en l’antiguitat; l’investigador del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) que desenvolupa la seua labor en el Museu Nacional de Ciències Naturals Juan García Guinea, qui parlarà sobre meteorits; el també investigador del CSIC Pío Callejas Gómez, la conferència del qual girarà entorn del liti; i finalment el professor emèrit del CSIC Jesús María Rincón López dissertarà sobre els materials vitris. A més, s’han programat altres activitats paral·leles com la projecció, el dijous 14 de novembre en la plaça de la Vila, de la taula del sistema periòdic en grandària gegant.

L’alcalde de Vila-real ha destacat la necessitat de promoure les vocacions científiques perquè “no hi haurà innovació sense ciència”, ha dit, per la qual cosa ha agraït la implicació de centres educatius com el col·legi Santa María que “està en l’avantguarda de les necessitats del que és un món diferent, un món innovador i que ha collit ja èxits importants”. Entre ells l’alcalde ha assenyalat la participació de dues alumnes en el Congrés ESI 2019 Expo-Sciences International d’Abu Dhabi amb un projecte sobre el cranc calavereta al Mediterrani o la col·laboració amb l’Oceanogràfic de València en una investigació sobre el tauró tintarroja que desenvolupen altres dos alumnes del centre i que ha donat com a resultat el naixement de dues cries de tauró en el laboratori del mateix centre, així com un altre treball per a la reintroducció de l’ofegabous en la Serra d’Espadà. El primer edil ha tingut l’ocasió de conéixer els detalls d’aquests projectes durant la seua visita al col·legi Santa María per boca dels mateixos alumnes.

Benlloch ha recordat l’esforç que des de 2011 realitza Vila-real per a promoure la cultura de la innovació, com a primera Ciutat de la Ciència i la Innovació de la província, i en actualitat presidint la Xarxa Valenciana de Ciutats per la Innovació.

Per part seua, el director del col·legi Santa María, Juan Francisco Navarro, ha agraït el suport del consistori i ha posat en relleu els bons resultats de l’assignatura de Cultura Científica que cursen els alumnes de quart d’ESO i primer de Batxillerat des de 2009, que ha permés la participació del centre en fires i congressos nacionals i internacionals aconseguint 14 premis i reconeixements. A més, Navarro ha avançat que els pròxims dies 26 i 27 de març de 2020 tindrà lloc la segona edició de la Fira de la Ciència que organitza el mateix centre.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari