Una sentència obliga l'Ajuntament de Vila-real a retornar 500.000 euros a l'antiga Zirconio per la plusvàlua

“Aquesta sentència suposa una nova garrotada econòmica per a l’Ajuntament de Vila-real”, subratlla l’alcalde, José Benlloch

Una sentència obliga l'Ajuntament de Vila-real a retornar 500.000 euros a l'antiga Zirconio per la plusvàlua
09/03/2022 -

L’Ajuntament de Vila-real haurà de retornar prop de 500.000 euros en concepte de plusvàlua a la mercantil Niro Cerámica España, antiga Zirconio, després de la resolució del jutjat contenciós administratiu número 2 de Castelló que ha estimat el recurs d’aquesta empresa contra la liquidació practicada pel consistori. La sentència anul·la aquesta liquidació de l’Impost sobre l’Increment de Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana per un import de 489.586 euros i obliga a l’Ajuntament a la devolució d’aquesta quantitat, més els interessos corresponents. Així ho ha donat a conéixer l’alcalde de la ciutat, José Benlloch, qui ha explicat que la resolució judicial presa com a base legal la sentència del Tribunal Constitucional del 26 d’octubre de 2021 que anul·lava el mètode de càlcul per al cobrament d’aquest tribut local que s’aplicava fins a aqueix moment.

“Aquesta sentència suposa una nova garrotada econòmica per a l’Ajuntament de Vila-real, que està començant a patir els efectes que la sentència del Tribunal Constitucional sobre la plusvàlua pot tindre en les arques municipals”, subratlla Benlloch. L’alcalde detalla que l’equip de govern treballava amb una previsió d’ingressos per valor de prop d’1,5 milions d’euros per aquest tribut en 2021. “Una previsió –afig Benlloch- que difícilment podrem complir ara si hem de retornar prop de mig milió d’euros”. La Junta de Govern ha donat compte d’aquesta resolució judicial, que és susceptible de recurs davant el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana. No obstant això, segons ha indicat el primer edil, l’equip de govern ha decidit no recórrer basant-se en els informes dels serveis jurídics, que recomanen acatar la sentència i practicar una nova liquidació. L’informe jurídic recalca que el “Tribunal Constitucional ha anul·lat els preceptes que determinaven la manera de càlcul de l’impost, produint un buit que implica que la liquidació s’haja necessàriament anul·lat per falta de cobertura legal, però en cap cas implica que en el moment de la venda no es produïra el fet imposable” i, per tant, l’Ajuntament de Vila-real pot tornar a practicar la liquidació de la plusvàlua per la transmissió realitzada en el seu moment per l’empresa.

Així, l’alcalde ha avançat que “seguint el criteri dels advocats, procedirem a retornar els diners a l’empresa, però practicarem una nova liquidació per a adaptar la recaptació d’aquest impost al mètode de càlcul ara establit després de la sentència del Tribunal Constitucional”. Referent a això, tal com es constata en l’informe jurídic, el Govern va dictar el Reial decret llei 26/2021, que ha donat una nova redacció al mètode de càlcul establit en l’article 107 de la Llei d’Hisendes Locals salvant els problemes de constitucionalitat que van provocar l’anul·lació d’aquest.

“De nou hem d’afrontar un contratemps econòmic, que s’agreuja els problemes financers que ens estan ocasionant l’increment dels costos energètics, amb la despesa del gas i l’electricitat disparats, la gestió de la crisi econòmica provocada per la pandèmia, i les altres dues crisis que lamentablement arrosseguem des de l’etapa del PP, pel deute i l’urbanisme”, recorda l’alcalde, qui, malgrat tot, assegura que “continuarem treballant per a intentar aprofitar totes les oportunitats que arriben i continuar construint el model de ciutat que volem per al futur, la nova Vila-real del segle XXI”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari