Vila-real activa un pla d'accions polítiques i humanitàries per a ajudar a Ucraïna

Una pancarta, l’enviament de 25.000 euros o la posada a la disposició de 150 places en CTD i alberg, algunes de les mesures

Vila-real activa un pla d'accions polítiques i humanitàries per a ajudar a Ucraïna
01/03/2022 -

L’alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha reunit de manera extraordinària la Junta de coordinació del seu govern i la Junta de portaveus municipal per a abordar la crisi provocada per la invasió russa d’Ucraïna i articular un Pla especial per a canalitzar l’ajuda humanitària i l’ona de solidaritat ciutadana, a través de dos eixos d’acció: política, amb una condemna unànime de tots els grups; i humanitària, amb una sèrie de mesures per a atendre les necessitats d’acollida de refugiats a través de recursos públics i privats i ajuda directa a la població afectada, amb enviament de materials i una dotació de 25.000 euros per a ajudar la població ucraïnesa a fer front a la greu situació del país, entre d’altres.

“La situació del poble ucraïnés és gravíssima. I els veïns i veïnes de Vila-real no som aliens al sofriment dels nostres germans i germanes ucraïnesos i a les transcendentals conseqüències que la invasió russa pot tindre en la geopolítica i l’economia mundial, també en la de les nostres cases. Per això, des de l’Ajuntament ens hem posat ja a treballar, de la mà de la societat i en coordinació amb altres administracions i ONG, per a donar una resposta unívoca a la crisi i estar preparats quan es definisquen els canals adequats per a fer arribar aquesta ajuda de manera segura i efectiva”, assenyala l’alcalde. Aquesta resposta s’articularà en un pla que el govern municipal ha aprovat aquest matí i ha elevat als portaveus dels diferents grups polítics municipals per a la incorporació d’aportacions i la seua ratificació.

En l’apartat d’acció política, tots els portaveus municipals han secundat la declaració institucional contrària a la guerra i en suport al poble ucraïnés elaborada per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies. Aquesta declaració institucional s’aprovarà dijous que ve en un Ple extraordinari convocat a aquest efecte. A més, els grups polítics han acordat desplegar des del balcó de l’Ajuntament una pancarta amb el lema “No a la guerra. Vila-real, amb el poble ucraïnés”, en castellà, valencià i ucraïnés. D’altra banda, l’alcalde i el govern local es mantenen en contacte permanent amb l’Ajuntament de Michalovce, municipi agermanat amb Vila-real, per a conéixer la situació de primera mà i posar-se a la disposició de les necessitats que es vagen produint, donada la proximitat de la ciutat eslovaca amb la frontera d’Ucraïna.

El segon paquet de mesures del Pla especial, d’abast humanitari, comptarà amb la creació d’una Oficina municipal de coordinació de l’ajuda humanitària – crisi d’Ucraïna, amb una persona designada específicament a aquesta comesa. L’oficina estarà situada a la seu de la Regidoria de Ciència, Innovació i Universitats (Viver d’Empreses), amb el correu crisisucrania@vila-real.es. Aquesta oficina s’encarregarà de coordinar les diferents actuacions i l’ona de solidaritat ciutadana amb el poble ucraïnés.

“El primer que hem de fer, i ja estem fent, és mantenir un contacte humà i permanent amb la població ucraïnesa que resideix a Vila-real, amb 79 veïns de procedència ucraïnesa”, apunta Benlloch, qui s’ha reunit aquest mateix matí amb una d’aquestes famílies per a interessar-se per la situació al país d’Europa de l’Est i sol·licitar-los també la seua col·laboració per a crear una xarxa de voluntaris que puguen ajudar en la coordinació d’accions, particularment si arribaren a la ciutat refugiats de la guerra. En aquest cas, el Pla municipal contempla també diverses dotacions, combinant els recursos públics i privats. “Posarem a la disposició de la crisi d’Ucraïna el Centre de Tecnificació Esportiva i l’alberg municipal, amb els quals creiem que podem arribar a oferir 150 places de primera acollida, en el cas que fóra necessari, a més d’algun dels habitatges socials que tenim”, assenyala Benlloch, qui també contempla dins de les mesures especials d’atenció a la crisi d’Ucraïna la coordinació i canalització de recursos privats d’entitats o nascuts de la solidaritat veïnal, en la línia del model de la guerra de Bòsnia.

També contempla aquest pla l’enviament directe d’ajuda humanitària, tant econòmica com dels productes i materials que puguen requerir-se. En l’àmbit econòmic, l’alcalde ha acordat amb els grups municipals destinar una partida de 25.000 euros a l’ajuda a Ucraïna, quan es determinen els canals oficials per a l’enviament d’aquesta ajuda. Quant a l’enviament solidari de productes, la recollida de materials s’articularà a través de les associacions de veïns per a fer més fàcil i còmoda la seua recollida, que se centralitzarà posteriorment en Serveis Públics. “Quan ens comuniquen quines són les principals necessitats a cobrir, donarem tota la informació i, per descomptat, col·laborarem també en totes aquelles iniciatives ciutadanes que sorgisquen en solidaritat amb Ucraïna”, agrega.

El contacte amb l’Associació Ucraïnesa de València o un pla especial per a l’escolarització de 0 a 3 anys, d’acord amb les escoles infantils de la ciutat, en el cas que arribaren xiquets xicotets que el requeriren i tenint en compte que l’escolarització a partir de 3 anys estarà garantida per la Generalitat, són altres accions previstes.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari