Vila-real aprova un pressupost de 47.165.000 euros que prioritza el reequilibri, la reducció del deute i la millora de serveis

Vila-real aprova un pressupost de 47.165.000 euros que prioritza el reequilibri, la reducció del deute i la millora de serveis
17/01/2020 -

L’alcalde El ple de l’Ajuntament de Vila-real ha aprovat en sessió extraordinària els comptes municipals de 2020, un pressupost “prudent, responsable i possible” que ascendeix a 47.165.000 euros i que prioritza el reequilibri financer, la reorganització municipal, la reducció del deute i la millora dels serveis públics, sense renunciar a l’aliança amb la societat civil i l’aposta per les persones. El tinent d’alcalde i president de la comissió informativa d’Hisenda, Xus Madrigal, ha defensat un pressupost “de mínims”, inferior al de 2019 en prop de 800.000 euros, “que deixa clar que era necessària la pujada de la contribució per a aconseguir el reequilibri i reduir el deute en deu punts” fins al 59,47%.

Els comptes, que han tirat avant amb el vot a favor de l’equip de govern de PSPV i Unides Podem, i el vot en contra dels partits de l’oposició, concentren gran part de l’esforç econòmic municipal en els serveis públics, l’àrea social i la partida de personal, en la qual es contempla una reorganització municipal per a fer front als nous reptes de l’administració local. Madrigal ha incidit en què el pressupost, que compta amb tots els informes favorables dels tècnics, s’emmarca en una necessària “contenció” després d’haver pagat ja 45 milions d’euros en ‘empastres’ derivats de “l’herència urbanística del PP” i davant una situació encara d’incertesa a causa de l’urbanisme que, tal com apunta la pròpia viceinterventora municipal en el seu informe, se situa en més de 42 milions d’euros.

En aquest sentit, l’alcalde de la ciutat, José Benlloch, ha posat de manifest l’encert del model de ciutat perquè “som capaços de reduir el deute, malgrat els ‘empastres’ de l’urbanisme que tenim sobre la taula i al mateix temps ser una de les ciutats que més redueix la desigualtat i que més ocupació crea”. “Un pressupost amb 800.000 euros menys que en 2019 demostra que hem consignat l’imprescindible i necessari per a mantindre els serveis públics i si l’oposició no ha presentat cap alternativa és la prova que tenen clar que aquest pressupost dóna resposta a les necessitats de Vila-real”, ha considerat el primer edil.

En matèria social, Madrigal ha recalcat que “els serveis socials tindran tots els recursos que siguen necessaris” perquè “en un govern progressista ningú es pot quedar arrere” i ha valorat les diferents subvencions a entitats socials així com el 0,7% del pressupost que es destina a ONG. Un altre dels eixos centrals dels comptes de 2020 seran els serveis públics i la continuïtat del model de col·laboració amb l’empresa local “malgrat les traves a causa de la llei de contractes del PP”. En aquest aspecte, el regidor ha posat en relleu els 2,8 milions que es destinen al manteniment de parcs, jardins, enllumenat i vies públiques, “als quals se sumen prop de 5 milions dels contractes de neteja viària i tractament de residus, dels quals 2,1 milions són només per als fems”.

Les partides d’esports també creixen, concretament un 11%, fins a arribar als 3,6 milions per a continuar apostant per la marca de Ciutat de la Salut i l’Esport i fer front a l’obertura de noves instal·lacions esportives com el nou pavelló Campió Llorens o la piscina d’Aquasalut i garantir el manteniment de tots els espais esportius, “amb un total de 76.000 metres quadrats dedicats a l’esport, enfront dels 50.000 metres quadrats que hi havia en 2011”, tal com ha explicat l’edil. Madrigal també ha repassat els 450.000 euros per a garantir el contracte del servei d’autobús urbà gratuït i sobretot ha incidit en els capítols 4 i 7 del pressupost que destinen “més de 3 milions d’euros a l’aliança amb la societat civil a través de convenis”.

Quant a les inversions, ha reconegut que en un any de contenció s’han hagut de reduir a mínims, amb un total de 548.000 euros, entre els quals s’inclouen 125.000 euros per a renovar el servei de lloguer de bicicletes Bicivila’t, 99.000 euros per a la construcció de nous nínxols en el cementeri o 126.000 euros per a càmeres de seguretat, senyalística i nous vehicles de la Policia Local. “Ens agradaria poder invertir més, però ja tenim 18 milions d’euros en projectes en marxa finançats per altres administracions i som conscients que reduir enguany el deute ens permetrà afrontar nous projectes en anys esdevenidors”.

D’altra banda, el Ple ha aprovat, amb el vot a favor de l’equip de govern i l’abstenció de l’oposició, la plantilla pressupostària de 2020, que contempla la reorganització municipal reforçant la plantilla amb perfils tècnics que donen seguretat jurídica i permeten afrontar els reptes de l’administració electrònica, tal com ha explicat el regidor de Personal, Álvaro Escorihuela. Així, es creen 12 noves places de caràcter tècnic amortitzant d’altres vacants, la majoria per jubilació, i així mateix es contemplen altres 4 places per a poder obrir les instal·lacions esportives del Campió Llorens i Aquasalut.

Finalment en la sessió s’ha aprovat, amb els vots a favor de PSPV, Unides Podem i Compromís, i l’abstenció de la resta de partits, els mèrits específics per a cobrir la plaça de secretari/a municipal, en els quals es preval l’especialització en urbanisme i el requisit lingüístic.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari