Vila-real avala el canvi en l'ordenança que bonifica la plusvàlua per l'herència de l'habitatge habitual entre cònjuges

Vila-real avala el canvi en l'ordenança que bonifica la plusvàlua per l'herència de l'habitatge habitual entre cònjuges
11/03/2022 -

El Ple de l’Ajuntament de Vila-real ha aprovat hui la modificació de l’Ordenança fiscal reguladora de l’impost sobre l’increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana, conegut com la plusvàlua, que contempla la bonificació del 95% per a l’herència d’habitatge habitual entre cònjuges, a més de fixar un tipus únic de gravamen del 30%. Amb aquesta modificació de l’ordenança, l’Ajuntament adequa la normativa als canvis legals aprovats pel Govern central després de la sentència del Tribunal Constitucional, per a poder continuar gestionant amb garanties un impost que “encara que ens agradaria poder eliminar, ara com ara, és irrenunciable si volem assegurar el finançament dels serveis públics municipals”, ha asseverat l’alcalde, José Benlloch, qui ha afegit que, malgrat tot, el govern ha volgut ser sensible introduint la bonificació en el cas de l’herència de l’habitatge usual entre cònjuges així com assegurant que el contribuent podrà triar l’opció de liquidació que li resulte més avantatjosa.

El primer edil ha explicat que era necessari adaptar l’ordenança municipal per a poder continuar cobrant aquest impost amb un mètode de càlcul de la liquidació concorde als canvis introduïts en la llei, “amb la finalitat que pague qui realment s’enriqueix amb una venda o transmissió d’una propietat”. Benlloch ha reconegut que l’equip de govern ha optat per aplicar un gravamen únic del 30% “perquè tenim dificultats econòmiques i és necessari prendre decisions per a garantir els serveis públics, especialment en un moment en el qual estem pagant el triple per l’electricitat i quasi quatre vegades més pel gas”.

L’Ajuntament de Vila-real tenia una previsió d’ingressos d’1,5 milions d’euros anuals per la plusvàlua, “uns diners que és necessari per a continuar prestant els serveis municipals” i que està en escac després de la sentència del Tribunal Constitucional que va anul·lar el mètode de càlcul d’aquest impost, donant peu a sentències com la que obliga l’Ajuntament a retornar prop de mig milió d’euros a l’antiga Zirconio. Per aquest motiu, “hem d’evitar que la modificació de l’ordenança desestabilitze encara més les arques municipals”, afirma Benlloch, “ja que no tocarem cap altre impost ni taxa municipal, perquè el més just és tocar aquells, com la plusvàlua, en els quals es podrà acreditar que paga més el contribuent que ha tingut un enriquiment”.

Al mateix temps, el primer edil ha remarcat que la nova ordenança és també sensible amb “situacions que considerem de justícia, com que les persones vídues no hagen de pagar pràcticament res per aquest impost quan hereten l’habitatge habitual”. Així mateix, l’Ajuntament també passa de l’autoliquidació a la liquidació directa per a assessorar els veïns i que puguen acollir-se al càlcul que els resulte més avantatjós en l’àmbit econòmic. La modificació de l’ordenança ha tirat avant amb els vots a favor de PSPV, Unides Podem i Compromís, l’abstenció de Vox i Ciutadans, i el vot en contra del PP.

La sessió plenària també ha aprovat el pagament de factures pendents de 2021 per import de 53.000 euros, així com el pla antifrau, un document que la normativa europea exigeix per a poder rebre subvencions del programa Next Generation, segons ha apuntat Benlloch. Aquest punt s’ha aprovat amb el vot favorable de tots els grups municipals, a excepció de Vox, que s’ha abstingut.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari