Vila-real avança en la modificació del PGOU per a deixar arrere el "llast" d'anteriors governs

Vila-real avança en la modificació del PGOU per a deixar arrere el "llast" d'anteriors governs
24/01/2020 -

L’alcalde de Vila-real, José Benlloch, i el director general d’Urbanisme, Vicent Garcia Nebot, han mantingut hui una reunió de treball, juntament amb el regidor de Territori, Emilio M. Obiol, i tècnics d’urbanisme, per a continuar avançant en la tramitació de la modificació del PGOU que ha de donar solució a la “mala gestió del pla general per part dels governs del Partit Popular i mitigar el risc que els empastres del PP suposen per a la ciutat”. La reunió s’emmarca en el treball que porta fent l’Ajuntament des de l’any 2011 per a fer front a les conseqüències de la gestió urbanística i “continuar lluitant per a poder tindre una solució al gran llast de l’urbanisme del PP, necessària per a gestionar el futur amb oportunitats”.

“Fins a l’any 2015, la llei no ens donava marge per a actuar, però a partir de l’entrada en vigor de la LOTUP, en l’elaboració de la qual també vaig participar com a diputat autonòmic i en la qual vam poder introduir mecanismes per a fer front a la situació generada pel mal anomenat urbanisme a cost zero del PP, tenim nous instruments per a poder fer-ho”, assenyala Benlloch, qui ha volgut agrair especialment la presència del director general d’Urbanisme. “Vicent Garcia Nebot coneix molt bé les circumstàncies de Vila-real, perquè ens ha ajudat en moltes ocasions a fer-li front, i estem segurs que continuarà fent-ho com a director general”, agrega.

“Amb la LOTUP en vigor des de 2015, sense perdre un segon, vam començar a treballar en una solució per a mitigar l’impacte de l’urbanisme del PP que suposa una autèntica operació de cirurgia urbanística”, incideix Benlloch. De fet, l’empresa especialitzada contractada a aquest efecte va presentar la seua proposta en 2016 i en aquell mateix any, l’Ajuntament va aprovar la modificació del pla general, que ha donat aquesta setmana un important pas endavant en la seua tramitació. “És un procés molt delicat i complicat, que ha de passar per totes les conselleries per a recaptar el vistiplau i garantir un desenvolupament ordenat. Des de la seua aprovació en 2016, l’expedient ha estat en la Generalitat a l’espera de resposta, que va arribar finalment l’any 2018 amb un document d’abast en el qual la Comissió d’Avaluació Ambiental ens feia una seria de suggeriments i modificacions a incorporar a la proposta”, detalla Benlloch. Després d’introduir aquestes modificacions, el document ha passat per la comissió informativa municipal d’urbanisme per a arribar al Ple dimarts que ve. Després de la seua aprovació pel Ple, se sotmetrà a exposició pública per un termini de 45 dies.

Per part seua, el director general d’Urbanisme ha informat de l’objectiu de la Generalitat d’avançar al màxim els tràmits en aquest tipus d’expedients, a través del desenvolupament del Pla Agilita Urbanisme. “Aquest tipus de tràmits són molt costosos i estem treballant per fitar-los i donar-los la màxima agilitat possible”, assenyala Garcia Nebot, qui avança també altres mesures impulsades per la Generalitat que poden alleujar i ajudar a Vila-real en la gestió de l’herència urbanística. “Aquest tipus de problemes amb l’urbanisme s’ha donat també en altres municipis, encara que en poques poblacions l’ús de l’expropiació pregada ha tingut la virulència de Vila-real”, assenyala el director general, qui atribueix la situació a “la planificació urbanística dels 90 i la mala gestió que s’ha fet després, principalment a Vila-real amb “l’invent” d’un concepte, l’urbanisme a cost zero, que després s’ha vist que no existeix”, lamenta.

Entre les accions impulsades pel Consell en aquesta línia destaca la inclusió en la llei d’acompanyament dels pressupostos de 2020 de mesures per a evitar l’especulació amb les expropiacions pregades, de manera que no es permeta que ningú que haja comprat drets sobre un solar puga reclamar després aquesta expropiació.

“El que s’evita d’aquesta manera”, puntualitza Benlloch, “és l’especulació amb els empastres del PP”. “Ens hem trobat amb casos de gent o bancs que adquireixen els drets d’aprofitament d’una finca per un per a després reclamar-nos l’expropiació per quatre o per 10. Ho hem intentat parar, però ara ja està en la llei”, assenyala l’alcalde, qui ha volgut agrair també a la Generalitat la moratòria a la reclamació d’aprofitaments fins al 31 de desembre de 2020. “A més, ara, aquesta moratòria incorpora una cosa en la qual havíem treballat molt, com és la seua ampliació als solars ja ocupats”, agrega l’alcalde. Benlloch espera que aquesta legislatura puga quedar aprovada definitivament la modificació del pla i que en dos mandats Vila-real puga haver resolt “els empastres del PP”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari