Vila-real avança en el seu Pla d'Acció per al Clima i l'Energia Sostenible

Vila-real avança en el seu Pla d'Acció per al Clima i l'Energia Sostenible
12/04/2021 -

L’Ajuntament de Vila-real ha començat a treballar en l’elaboració del Pla d’Acció per al Clima i l’Energia Sostenible (PACES), emmarcat en els nous objectius i calendaris de reducció d’emissions amb els quals la ciutat està plenament compromesa com a signant del Pacte d’Alcaldes i membre de la Xarxa d’Entitats Locals per a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030. La Regidoria d’Agricultura, Sostenibilitat, Transició Ecològica, Energètica i Medi Ambient que dirigeix el regidor José Ramón Ventura Chalmeta compta ja amb un esborrany d’aquest pla d’acció, un document que pren com a base el Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible (PAES), que el consistori va impulsar com a signant del Pacte d’Alcaldes, adaptant-lo a les noves necessitats de reducció d’emissions contaminants.

Precisament aquesta mateixa setmana, el Congrés dels Diputats ha aprovat la nova Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica, que busca reduir un 23% les emissions en 2030. “El canvi climàtic és una realitat global que ens obliga a actuar també des de l’àmbit local perquè de l’esforç i compromís de tots i totes depén que puguem frenar la degradació del planeta, protegir la biodiversitat i garantir un futur sostenible”, apunta Chalmeta. Com a part d’aquest compromís amb el desenvolupament sostenible, l’Ajuntament de Vila-real ja ha començat a perfilar aquest full de ruta, al qual sumarà també el consens i les aportacions dels agents socials i econòmics de la ciutat.

Per a això, s’ha convocat un taller participatiu el pròxim 28 d’abril a la Casa dels Mundina, en el qual es presentarà l’anàlisi quantitativa i qualitativa de la situació actual, analitzant l’estat actual del PAES. El nou Pla d’Acció per al Clima i l’Energia Sostenible tractarà de donar resposta als dubtes sobre com afecta el canvi climàtic al municipi, quins sectors i àrees es veuran més afectats i quines mesures es poden prendre des de l’àmbit local. En la jornada participativa s’adonarà de l’estat preliminar del municipi en relació amb els estudis de riscos i vulnerabilitats existents, així com l’anàlisi de les tendències climàtiques futures i els seus impactes. L’objectiu és planificar un full de ruta amb mesures estratègiques específiques, adaptat a les necessitats del municipi, a validar amb els agents socials i econòmics de la ciutat. A la reunió s’ha convocat a associacions professionals, veïnals, socials i de l’àmbit empresarial, col·lectius ecologistes i altres institucions com la Universitat Jaume I o entitats locals de l’àmbit econòmic. “Volem implicar al màxim els agents socials i econòmics de Vila-real per a aconseguir un consens en les línies d’actuació de manera que puguem definir un full de ruta viable i un projecte col·lectiu i compartit per tota la societat vila-realenca”, subratlla el regidor.

Cal recordar que el juliol de 2009, Vila-real va aprovar en sessió plenària l’adhesió de l’ajuntament al Pacte d’Alcaldes, la principal finalitat del qual era assumir compromisos polítics i prendre mesures per a anticipar-se a l’efecte del canvi climàtic.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari