Vila-real commemora el 747 aniversari de la seua fundació amb una programació alternativa als centres educatius

Vila-real commemora el 747 aniversari de la seua fundació amb una programació alternativa als centres educatius
11/02/2021 -

L’Ajuntament de Vila-real ha preparat una programació alternativa als tradicionals actes commemoratius que se celebren entorn del 20 de febrer, data de la fundació de la ciutat, a causa de la situació actual de restriccions per la pandèmia. Les activitats, que comptaran amb la participació dels centres educatius de la ciutat, tenen com a objectiu mantindre “l’esperit de les Festes Fundacionals, com un element identitari i d’unió entorn dels nostres orígens i estima a la nostra ciutat”. La regidora de Tradicions, Noelia Samblás, ha donat a conéixer les activitats que, en resposta al moment actual de pandèmia, s’han impulsat amb motiu de les Festes Fundacionals, com a alternativa als actes tradicionals, més multitudinaris, com la marxa cívica amb la participació d’entitats de la ciutat o el lliurament dels Premis 20 de Febrer a l’Auditori Músic Rafael Beltrán Moner que enguany no es realitzaran per prevenció.

“Es compleixen 747 anys des que el nostre fundador, el rei Jaume I, ens va concedir la Carta Pobla i ens va atorgar els drets i privilegis com a poble. I enguany, precisament, un any difícil, en què una duríssima crisi sanitària ens ha colpejat, es fa més necessari que mai recordar d’on venim, i quins són els nostres orígens, per a valorar on estem i cap a on volem anar”, assegura la regidora.

Per aquest motiu, la Regidoria de Tradicions, en col·laboració amb les regidories de Cultura i Festes, ha llançat diferents iniciatives, adaptades a les mesures de prevenció per la covid-19, per a commemorar la fundació de la ciutat, que es desenvoluparan durant la segona quinzena del mes de febrer i que implicaran els centres educatius. La jornada central d’actes, el dia 20 de febrer, únicament comptarà enguany amb l’ofrena en homenatge al fundador, davant l’escultura de la plaça que porta el seu nom, en la qual participarà una reduïda representació institucional encapçalada per l’alcalde i els portaveus dels grups municipals.

Després d’aquest acte, que tindrà lloc complint amb tots els protocols i mesures de prevenció, es dispararà una mascletà per a celebrar el 747 aniversari de la fundació. “Serà la primera vegada que es dispare una mascletà en aquest dia i des de la Regidoria de Tradicions volem que en el futur s’incorpore aquest acte com a colofó a les celebracions oficials del 20 de febrer, ja que el foc i la pólvora són dos elements estretament vinculats a la tradició i identitat dels valencians i valencianes”, assenyala Samblás.

La lectura de la Carta Pobla, que habitualment es realitza durant l’acte d’homenatge al rei Jaume I per part d’un representant de la societat civil, correrà enguany a càrrec d’estudiants de Secundària i Batxillerat, que llegiran el text davant l’escultura del fundador en els dies previs al 20 de febrer per a l’edició d’un vídeo especial commemoratiu que es difondrà en xarxes socials així com en la televisió local. Així mateix, es donarà difusió a un vídeo especial amb entrevistes als guanyadors dels Premis 20 de Febrer d’enguany: l’Hostal Sant Joan; la periodista Pilar Cerisuelo; la catedràtica de Filologia Rosanna Cantavella; el president del Club Ciclista de Vila-real, Pascual Falcó, Saleta; el president de la secció local de l’Adoració Nocturna, Manuel Usó, el Roget, i la infermera jubilada Paula Pérez Luceño.

La Regidoria de Tradicions ha volgut implicar de manera especial als centres educatius de la ciutat i una de les novetats és la convocatòria d’un concurs, ‘Dibuixem la nostra fundació. 747 anys de Vila-real’, dirigit als estudiants de Primària. Tots els dibuixos es publicaran en xarxes socials i els tres millors tindran un reconeixement que es farà arribar al centre educatiu: una figura en 3D de Jaume I i un diploma d’agraïment.

Als centres docents també es farà arribar material didàctic sobre la fundació i la història de Vila-real. Així les habituals visites guiades en les quals participen els escolars cada mes de febrer amb motiu de les Festes Fundacionals s’han substituït en aquesta ocasió per visites virtuals per la casa consistorial i els vestigis de la fundació del municipi. A més, Tradicions ha editat 6.000 exemplars del auca de la fundació de Vila-real –amb text de Vicent Fausto i il·lustracions de Quique- per a fer-les arribar als 5.415 alumnes dels 16 centres amb nivells d’Infantil i Primària de la ciutat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari