Vila-real impulsa un projecte pioner per a frenar l'abocament de voluminosos i promoure la seua reutilització de la mà de Reciplana

Vila-real impulsa un projecte pioner per a frenar l'abocament de voluminosos i promoure la seua reutilització de la mà de Reciplana
09/06/2022 -

L’Ajuntament de Vila-real, a través de la Regidoria d’Agricultura, Sostenibilitat, Transició Ecològica, Energètica i Medi Ambient i la Regidoria de Serveis Públics, ha activat un projecte pioner per a atallar el problema de l’abandó de voluminosos i residus d’aparells elèctrics i electrònics (RAEE), i promoure la seua reutilització i reciclatge amb la finalitat d’impulsar un ‘Civisme verd’ entre la ciutadania. La iniciativa es desenvoluparà en col·laboració amb l’empresa d’economia social Reciplana, tal com ha anunciat hui el regidor Medi Ambient, José Ramón Ventura Chalmeta, durant la presentació del projecte, en la qual també ha participat el gerent de Reciplana, José Carlos Seguer.

La campanya ‘Civisme verd’ pretén, d’una banda, valorar el gest responsable dels veïns i veïnes que utilitzen de manera correcta el servei gratuït de recollida que ofereix l’Ajuntament de Vila-real, a través de la Regidoria de Serveis Públics, i que han depositat adequadament el voluminós o RAEE per a la seua retirada, de manera que es pot afavorir la seua reutilització i reciclatge. Però sobretot, el projecte vol anar més enllà, advertint de la seua actitud incívica a “totes aquelles persones que depositen aquests residus de manera incontrolada o incomplint les normes del servei de recollida”, així com realitzar un estudi de les zones més problemàtiques amb la finalitat d’implementar mesures en el nou contracte de recollida i gestió de residus. En aquest sentit, segons Chalmeta, “malgrat l’any pandèmic els voluminosos i RAEE han augmentat quasi 28% respecte l’any passat i la majoria s’abandonen en punts incontrolats, alguna cosa que, d’una banda, genera una imatge de ciutat poc neta, i a més dificulta la correcta preparació per a la reutilització, reciclatge i valorització del residu”.

Així el projecte pretén educar en els valors de sostenibilitat i economia circular, i evitar l’abandó de voluminosos en via pública. Per a això, tres persones de l’empresa Reciplana ha començat ja aquesta setmana a realitzar una inspecció de diferents zones de la ciutat, per a comprovar si s’utilitza de manera correcta el servei de recollida de voluminosos, que es pot sol·licitar a través del telèfon 964 536 761. En cas que el residu s’haja depositat en el dia i hora assignats, es col·locarà un adhesiu verd, per a destacar l’acció de civisme de l’usuari. En cas contrari, els operaris de Reciplana col·locaran un adhesiu roig, advertint de l’incompliment de la normativa, i identificant el punt d’abocament.

Això permetrà realitzar un estudi tècnic de georeferenciació per a identificar aquelles zones en les quals apareixen amb major freqüència residus voluminosos sense previ avís, així com els avisats, i una classificació del material susceptible de recuperar o reciclar. L’objectiu és estudiar els focus i naturalesa dels voluminosos i els costos tant ambientals com econòmics que la mala praxi de la ciutadania produeix en aquesta fracció de residus. “Amb tota aquesta informació podrem extraure i analitzar la informació obtinguda i proposar les línies d’actuació necessàries per a millorar la taxa de recuperació d’aquesta fracció de residus, amb accions que s’implementaran en el nou contracte de recollida i gestió de residus sòlids urbans que entrarà en vigor aquest estiu”, subratlla Chalmeta.

El gerent de Reciplana destaca que aquesta iniciativa “entronca perfectament amb les prioritats de l’empresa, que treballa en la reutilització de residus per a reduir el volum que acaba en abocadors, seguint així les directrius que marca la Unió Europea en matèria ambiental”. Seguer ha destacat l’aposta per l’economia circular, ja que un dels objectius és “detectar que voluminosos són susceptibles de reutilitzar-se o reciclar-se, donant-los així una segona vida”. Aquesta campanya pionera està alineada amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, ja que, a més de promoure l’economia circular, també contribueix a la inserció laboral de persones en risc d’exclusió social. Finalment, Seguer ha fet una crida a la ciutadania perquè “del seu civisme depén acabar amb el problema de l’abocament incontrolat de voluminosos”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari