Vila-real impulsa una xarxa de corresponsals juvenils per a facilitar l'accés a informació i promoure la participació

Vila-real impulsa una xarxa de corresponsals juvenils per a facilitar l'accés a informació i promoure la participació
06/03/2022 -

Facilitar als joves l’accés a la informació sobre convocatòries, recursos i activitats que puguen ser del seu interés i promoure la participació i la implicació de la joventut en les accions de dinamització a nivell local són els principals objectius amb els quals naix el programa de corresponsals juvenils. La Regidoria de Joventut posa en marxa aquest projecte dirigit a joves de 14 a 20 anys de la ciutat, que es convertiran en la corretja de transmissió entre l’Administració i la joventut, a fi de fer-los arribar la informació a través d’un canal pròxim, juvenil i en el seu llenguatge.

La regidora de Joventut, Anna Vicens, explica que “diferents estudis sobre fonts d’informació juvenil, entre ells el diagnòstic que des de la regidoria vam realitzar a joves estudiants de 3r i 4t d’ESO, FP, Batxillerat i Cicles Formatius a l’octubre i novembre de 2021, mostren que la joventut no sempre coneix i utilitza els serveis públics i oficials d’informació juvenil”. A més, aquests estudis assenyalen que els seus hàbits d’investigació d’informació tendeixen cap als mitjans digitals i tecnològics, i que, amb suficient freqüència, prefereixen les informacions que reben a través de la comunicació interpersonal i li donen major credibilitat i força, especialment quan el transmissor és una altra persona jove, basant-se en un model d’informació horitzontal, de jove a jove. Vicens remarca que “des de l’equip de govern creiem en la importància d’una joventut informada i empoderada, per això volem facilitar el seu accés als serveis d’informació juvenil, que proporcionen orientació i informació de qualitat a les persones joves i les ajuden a prendre decisions que guien la seua vida de manera constructiva”.

Per a fer possible el programa de corresponsals juvenils, la regidoria implicarà joves estudiants dels diferents centres educatius de la ciutat o joves que pertanyen a associacions o a diferents grups de joves de la ciutat, els qui s’encarregaran, sempre de manera voluntària, d’informar el seu grup d’iguals de les diferents convocatòries, recursos i activitats que els puguen interessar. Per a poder ser corresponsal juvenil és necessari complir una sèrie de criteris. D’una banda poden ser joves de 14 a 18 anys, normalment alumnes de 3r o 4t d’ESO, Batxillerat o Cicles Formatius com a potencials persones usuàries i beneficiàries del programa de corresponsals juvenils. El programa també està obert a joves de 14 a 25 anys amb voluntat de participar, independentment de si són estudiants o no, i que siguen joves actius que formen part d’alguna associació o grup, o qualsevol persona jove que vulga aportar assumint tasques i col·laboració fora dels centres educatius. És imprescindible que tinguen disponibilitat per a desenvolupar la seua tasca i també que tinguen motivació i ganes de crear un espai juvenil més ampli i participatiu.

Estaran en contacte directe amb la regidoria per a rebre informació i difondre-la, així com recaptar dubtes, demandes, preguntes i transmetre-les al personal responsable del programa; entre les seues funcions també estarà cooperar perquè la joventut conega l’Espai Jove, el servei d’informació juvenil i els recursos disponibles, a més de participar de manera activa en processos i projectes de la regidoria, així com fomentar la participació d’altres joves. Finalment, els corresponsals juvenils també participaran en el procés de definició, desenvolupament i difusió d’activitats, programes o projectes d’oci educatiu.

La participació juvenil en el programa és voluntària i per tant no remunerada, però amb l’objectiu de promoure la implicació dels joves, per part de la Regidoria de Joventut es promouran uns certs incentius i avantatges com l’acreditació com a corresponsal juvenil; participació en trobades de corresponsals juvenils; prioritat en activitats i cursos amb places limitades de la Regidoria de Joventut; possibilitat de gratuïtat en activitats i cursos de la regidoria o descomptes o gratuïtat en qualsevol acte, servei cultural o esportiu de l’Ajuntament de Vila-real.

Els programes tindran la duració de cada curs lectiu d’octubre a juliol. Les persones que vulguen participar podran ser seleccionades dos anys consecutius, sempre que l’organització i les necessitats del servei així ho creguen convenient.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari