Vila-real manté invariable la taxa de guals des de fa 12 anys

Vila-real manté invariable la taxa de guals des de fa 12 anys
03/07/2021 -

La ciutat de Vila-real compta amb 9.742 metres lineals de guals, que es corresponen amb les 3.290 reserves d’ús privatiu per a l’aparcament de vehicles registrats en aquests moments. Aquesta xifra ha anat incrementant de manera gradual en els últims anys; no ho ha fet, tanmateix, la taxa que ha de cobrar el consistori per l’ús particular de l’espai públic, que s’ha mantingut invariable des de 2009. “Aquest executiu, que va assumir el govern en 2011, no ha incrementat ni tan sols l’IPC de les taxes per gual. De fet, si s’haguera actualitzat l’IPC d’aquests anys, l’increment hauria sigut d’un 20% aproximadament. Tot un estalvi per als ciutadans de Vila-real, que saben que és el PP el que sempre ha pujat els impostos a la ciutat”, assenyala el regidor de Territori, Emilio M. Obiol, departament responsable de la gestió d’aquestes taxes.

L’ordenança número 20/2009 regula la taxa per utilització privativa o aprofitament especial del domini públic local amb entrada de vehicles a través de les voreres, aprovada en el seu moment pel govern del Partit Popular, va establir els preus actuals que han de pagar els propietaris per metre lineal de reserva, en funció de si es tracta de guals permanents o temporals. Aquesta última modalitat és àmpliament majoritària a la ciutat, encara que les reserves permanents mantenen una major tendència a l’alça. En concret, de les 3.290 reserves de 2021, 2.444 corresponen a guals temporals -que permeten l’aparcament amb límit d’una hora i en determinades franges horàries- mentre que altres 846 són permanents. L’any 2004, els temporals suposaven 2.339, enfront dels 626 permanents.

“La concessió d’un gual és un servei d’ús privatiu de l’espai públic que des del departament de Mobilitat hem vingut compensant en els últims anys amb una sèrie d’actuacions i programes que han incrementat de manera notòria les places d’aparcament a la ciutat”, recorda Obiol. En aquesta línia, destaca la concessió de PMR (places per a persones amb mobilitat reduïda) o el Pla Municipal de Pàrquings, que en els últims anys ha ampliat les places d’aparcament amb actuacions com les places en rotació del pàrquing de la plaça de Colom, compatibles amb l’ús dels veïns, l’aplicació de l’aparcament en bateria invertida en diverses zones de la ciutat, la reordenació en carrers com Penyagolosa, zona de Botànic Calduch o Cordó o la creació d’aparcaments provisionals com el del carrer de Jaume Roig o en el camí Ermita, al costat del Termet.

“Aquest govern és un dels que menys ha apujat els impostos i taxes en els últims 40 anys. I així queda patent tant en la taxa de guals com en un altre tipus de cobraments que gestiona la Regidoria de Territori”, assenyala Obiol. El responsable de l’àrea es refereix, d’aquesta manera, a l’Impost de Construccions (ICIO), que es manté en el mínim del 2% després d’haver estat exonerat durant dos anys, o la taxa de terrasses, que també està en aquests moments suspesa per segon exercici consecutiu per a ajudar la restauració local a fer front als estralls de la covid. Aquesta suspensió suposa a l’Ajuntament deixar de recaptar uns 360.000 euros en dos anys. En el cas de les reserves per guals, els ingressos previstos en 2021 són de poc més de 300.000 euros.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari