Vila-real aprova un pressupost de 51,3 milions per a “fer front a les necessitats de la covid-19 i les oportunitats futures” en 2021

Vila-real aprova un pressupost de 51,3 milions per a “fer front a les necessitats de la covid-19 i les oportunitats futures” en 2021
02/03/2021 -

El Ple de l’Ajuntament de Vila-real ha aprovat el pressupost de 2021 que ascendeix a 51.375.000 euros i que té com a eixos la prudència i la responsabilitat; la lluita contra la covid-19; l’optimització de recursos a través de nous contractes; el manteniment de l’aliança amb la societat civil i continuar amb la gestió “del passat, el present i el futur”, tal com ha assenyalat el regidor d’Economia i president de la Comissió d’Hisenda, Xus Madrigal.

Els comptes han tirat avant amb els vots favorables de 16 dels 25 membres del Ple, els edils de PSPV, Unides Podem, i Ciutadans, i el vot contrari de Compromís i PP. Un pressupost marcat per la incorporació de 2,5 milions per al pagament de resolucions i sentències urbanístiques heretades de l’etapa del PP que van arribar a l’Ajuntament a la fi de desembre, i que es pagaran amb càrrec a una operació de préstec.

En aquest sentit, Madrigal ha explicat que el pressupost s’ha dissenyat des de la prudència, per a “estar preparats per a fer front a noves necessitats en aquesta situació de pandèmia i les oportunitats futures”. Sobre aquest tema, la lluita contra la covid-19 és una altra de les prioritats perquè “no podem deixar de cap manera de garantir dins del que és a les nostres mans, l’augment de les partides de Sanitat, amb la compra d’EPI, màscares i hidrogel, l’increment en 200.000 euros del contracte de desinfecció dels centres escolars i la dotació de 450.000 euros per a promoció econòmica i la taula del Pacte local pel renaixement”, assenyala l’edil.

El pressupost també aposta en el capítol de despesa corrent (21,5 milions d’euros) per l’optimització de recursos, amb la garantia i millora de la prestació de serveis a través de la licitació de nous contractes, com el de l’autobús urbà gratuït o el servei de lloguer de bicicletes Bicivila’t, a més de l’obertura del centre Aiguasalut i el nou pavelló Campió Llorens, que “reforcen la nostra marca de Ciutat de la Salut i l’Esport”.

Madrigal ha apuntat també com a eix l’aliança amb la societat civil, amb més de 3 milions d’euros en els capítols dels convenis i transferències de crèdit a les entitats socials. El regidor ha destacat que “és un dels aspectes dels quals més orgullosos estem, l’aliança amb la societat, que ha demostrat en els pitjors moments de pandèmia el necessari que és tindre una societat civil viva, activa, organitzada i preparada”. En aquest sentit, el pressupost incorpora quatre nous convenis: 300.000 euros en tres anualitats per al nou alberg de Càritas Diocesana; 120.000 euros en tres anualitats per a la rehabilitació del saló de la Comunitat de Regants; 20.000 euros per a l’insectari de la Cooperativa Catòlic Agrària i 12.000 euros per a les reformes de la parròquia de Santa Isabel amb motiu del seu 50 aniversari.

En matèria financera, l’edil ha destacat la dificultat de gestionar “el passat, present i futur de la ciutat” a causa del “deute heretat de l’etapa del Partit Popular, que ens situa en 509 euros per habitant”. El capítol de despeses financeres ascendeix a 564.879 euros “per a pagar els interessos dels préstecs sol·licitats per a fer front a l’urbanisme, que ja ens ha costat més de 30 milions d’euros des de 2011, així com el préstec de 20 milions d’euros que el PP va sol·licitar en 2010”. En el capítol de passius financers la quantitat contemplada és de 2.889.273 euros per la “necessitat d’una nova operació financera per a fer front a les recents sentències judicials i resolucions del Jurat d’Expropiació, a conseqüència de la manera de governar de l’anterior equip de govern”.

En el capítol d’inversions s’inclou la construcció de nous nínxols i millores en el Cementeri Municipal (122.000 euros); la instal·lació de noves pilones més segures en el carril bici del carrer Ermita (35.000 euros); el servei de lloguer de bicicletes Bicivila’t (125.000 euros); l’adequació de l’interior de l’edifici de l’antic cinema Condal, que es llogarà per a ús com a magatzem municipal davant la necessitat de nous espais (53.000 euros); i el pagament de la compra del solar per a la permuta de terrenys que farà possible la construcció de la futura comissaria de Policia Nacional (114.000 euros).

En el ple també s’ha aprovat la plantilla pressupostària de 2021. El regidor de Recursos Humans, Álvaro Escorihuela, ha explicat que la plantilla d’enguany donarà continuïtat a la de 2020 ja que “la majoria dels canvis i novetats del passat any no s’han pogut complir a conseqüència de la crisi per la covid-19”. A més, l’edil ha destacat la necessitat de “analitzar les necessitats de Vila-real en l’era post covid-19 per a poder aprofitar les oportunitats que arriben a través dels fons de reconstrucció i altres canvis en matèria de competències municipals”. La plantilla ha sigut aprovada amb els vots a favor de PSPV, Unides Podem i Vox, l’abstenció de Compromís i Ciutadans, i el vot en contra del PP.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari