Vila-real reconeixerà a la Comunitat de Regants, la Puríssima i el Rosari amb la Medalla d'Or de la ciutat

El lliurament de les distincions a les tres entitats centenàries es realitzarà el 20 de desembre a l’Auditori Municipal complint els protocols de prevenció

Vila-real reconeixerà a la Comunitat de Regants, la Puríssima i el Rosari amb la Medalla d'Or de la ciutat
01/10/2020 -

L’Ajuntament reconeixerà la història i aportació social de tres entitats emblemàtiques de Vila-real amb la concessió de la Medalla d’Or de la ciutat. La Comunitat de Regants de Vila-real, l’Associació de Filles de María del Rosari i la Congregació de Filles de María Inmaculada rebran aquesta distinció per la seua trajectòria més que centenària, en ser tres de les entitats més antigues del municipi i per això rebran l’alt reconeixement de l’Ajuntament. L’alcalde de la ciutat, José Benlloch, ha recordat que la concessió d’aquestes tres Medalles d’Or es va acordar per unanimitat de tots els grups municipals en Junta de Portaveus a principis d’enguany, però es va decidir ajornar el lliurament per a evitar la seua coincidència amb l’acte per a distingir com a Fills Predilectes a títol pòstum a Dolores Cano Royo, Angelina Abad, José Ortells i Francisco Tárrega que es va realitzar el mes de febrer, durant les festes fundacionals.

“Teníem pendent atorgar oficialment a tres de les institucions més centenàries de Vila-real la Medalla d’Or de la ciutat i, en aquest moment en què es poden realitzar actes, complint amb totes les mesures de prevenció per la crisi sanitària, la Junta de Portaveus ha consensuat celebrar la cerimònia de lliurament el pròxim 20 de desembre”, explica l’alcalde. L’acte es realitzarà a l’Auditori Municipal Músic Rafael Beltrán Moner, ja reobert en el procés de desescalada amb els corresponents protocols anti COVID-19, “sempre que l’evolució de la pandèmia i les circumstàncies normatives de les autoritats sanitàries ho permeten”, remarca Benlloch. L’alcalde ha subratllat “el paper fonamental que les tres entitats han tingut en la història de la nostra ciutat,” i ha remarcat que “les tres formen part de l’aliança que hem teixit amb la nostra societat perquè Vila-real avance des del punt de vista econòmic i social, sense perdre de vista les nostres tradicions, la nostra història i la nostra identitat”.

La Comunitat de Regants de Vila-real, que ha complit enguany el seu 150 aniversari, té com com a funció prioritària l’administració de les aigües de reg del riu Millars, la gestió de les obres d’aprovisionament, conducció i distribucions del cabal d’aigua concedida, així com el finançar de manera associada les obres realitzades i la seua explotació. Entre els motius pels quals l’Ajuntament de Vila-real atorga la Medalla d’Or a la Comunitat de Regants destaca “el seu exemple de mediació ja que a través dels seus òrgans, normes i costums ha mediat tant en les disputes entre particulars com s’ha posat d’acord amb altres institucions per l’ús d’un bé tan preuat com és l’aigua”. El foment de la sostenibilitat, el manteniment del patrimoni hidràulic municipal o el seu paper fonamental en el creixement econòmic de Vila-real són uns altres dels valors que mereixen el reconeixement de la ciutat. Així mateix, també es distingeix la seua aposta per “la innovació, ja que al llarg dels 150 anys de la seua existència ha anat adaptant els sistemes de reg a les innovacions tecnològiques per a un ús sostenible de l’aigua”.

L’Associació de Filles de María del Rosari commemora enguany el seu 200 aniversari. Aquesta entitat va ser fundada en 1820 a l’església Arxiprestal, integrada per dones joves i solteres, seguint les directrius de les congregacions marianes. El consistori ha valorat a l’hora de distingir a l’associació la seua funció “solidària, piadosa i formativa, especialment dirigida a la joventut com a base fonamental de la seua existència”. A més, també destaca la importància com ben immaterial de les seues festes anuals, i especialment de la Missa del Roser, que se celebren entorn de la festivitat del Rosari, el 7 d’octubre.

La Congregació de Filles de María Inmaculada és una de les institucions religioses més importants i longeves de Vila-real, fundada en 1756 en el convent i església del Rosari, on va viure i va morir el patró de la ciutat, Sant Pasqual. La congregació desenvolupa una destacada labor pastoral i social, centrada sobretot en els més joves, a través del foment dels valors de religió catòlica. Així mateix, també cal ressenyar la rellevància religiosa, històrica i cultural de les seues festes, que tenen lloc entorn de la festivitat de la Puríssima, el 8 de desembre.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari