Vila-real triplicarà l'espai verd a l'entorn del riu amb el projecte de parc fluvial ‘Connexió Millars segle XXI’

L’actuació, que se sotmetrà al debat públic i la participació de la ciutadania, contempla un passeig de ribera entre el pont de Santa Quitèria i el pont de l’N-340

Vila-real triplicarà l'espai verd a l'entorn del riu amb el projecte de parc fluvial ‘Connexió Millars segle XXI’
30/10/2021 -

Vila-real projecta una actuació paisatgística i ambiental de gran importància per a posar en valor la ribera del Millars amb la creació d’un parc fluvial i un parc urbà amb els quals el municipi triplicarà l’actual superfície verda a l’entorn del riu. El projecte ‘Connexió Millars Vila-real segle XXI’ en el qual treballen els departaments d’Alcaldia i Territori contempla la protecció de més de 126.000 metres quadrats d’espai verd, dividits en una zona fluvial paral·lela al Millars a l’entorn del Molí Nou –entre el pont de Santa Quitèria i el pont de la N-340- i un parc urbà en la zona del Madrigal i el carrer Encarnació. El regidor de Territori, Emilio M. Obiol, ha subratllat la rellevància d’un projecte que suposa l’actuació ambiental més important de la ciutat en l’últim segle des que al febrer de 1924 nasquera l’actual paratge del Termet amb la plantació de 3.000 arbres.

Amb aquesta intervenció urbana, l’equip de govern persegueix aprofitar al màxim les oportunitats que ofereix la ribera del Millars com un espai de passeig, pràctica esportiva, esplai i contacte amb la naturalesa. “Aquest enclavament és el balcó de la ciutat al riu, un racó poc conegut per a molts vila-realencs i vila-realenques que amaga un paisatge fluvial de gran valor que és necessari protegir i també potenciar com un espai d’oci saludable, de la mateixa manera que ho és el Termet”, assenyala el regidor de Territori. De fet, el passeig fluvial en la zona de Molí Nou integrarà el tram de la ruta botànica que discorre per aquest punt cap a la desembocadura del Millars.

El projecte ‘Connexió Millars Vila-real segle XXI’ s’ha dissenyat com una intervenció urbanística i ambiental integrada per dos elements: un parc fluvial paral·lel al riu entre el pont de Santa Quitèria i el pont de l’N-340, i un parc urbà que se situarà en la zona confrontant al Millars (paral·lela al carrer Encarnació) en la qual l’Ajuntament va suspendre recentment llicències per a la seua qualificació com a zona verda. Obiol recorda que “els terrenys que se cediran per a la construcció del quart institut, situats en la partida Madrigal, prop del col·legi José Soriano, estan qualificats en el Pla General d’Ordenació Urbana com a zona verda”. “En requalificar aquest sòl com a dotacional educatiu, és necessari reubicar aquests metres quadrats de zona verda en un altre punt”, detalla el regidor, qui afig que “la nostra proposta és crear un gran parc urbà en una àrea de més de 20.000 metres quadrats a l’entorn del carrer Encarnació, que es complementaria amb altres 7.500 quadrats de zona verda al costat del futur quart institut”, que estarà situat a escassos metres. Això donarà com a resultat un parc urbà, conformat per diversos espais radicats a l’entorn del Millars, amb una superfície total de 27.961 metres quadrats.

El parc fluvial ocuparà una superfície de 98.262 metres quadrats, dividits en dos trams. El primer d’ells, entre el pont de Santa Quitèria i l’assut d’Almassora-Castelló, permetrà contemplar la làmina d’aigua del riu, que en aquest punt discorre de manera contínua. En el segon, entre l’assut i el pont de l’N-340, la làmina del riu és discontínua, però es conserven destacats elements del patrimoni hidràulic de la ciutat com el Molí Nou de Santa Sofía i l’assut dels Corrents, que data del segle XVII, tal com recorda Obiol. La intervenció ambiental i paisatgística per a crear el passeig de ribera al costat del riu està dissenyada per a poder executar-se en dues fases.

En suma, ‘Connexió Millars Vila-real segle XXI’ suposarà la creació una àrea verda a l’entorn del Millars de 126.224 metres quadrats, de manera que, quan es complete el projecte, la ciutat triplicarà l’actual superfície del Termet (76.917 metres quadrats). Obiol ha remarcat que l’equip de govern té intenció de sotmetre aquesta proposta urbanística al debat públic i a la participació de la ciutadania perquè “entre tots i totes, puguem fer possible aquest gran projecte que sens dubte marcarà un abans i un després en la connexió entre la ciutat i el riu Millars”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari