Vila-real posa en valor el seu origen medieval amb l'impuls a les Festes Fundacionals en l'avantsala del 750 aniversari de la ciutat

Vila-real posa en valor el seu origen medieval amb l'impuls a les Festes Fundacionals en l'avantsala del 750 aniversari de la ciutat
18/01/2023 -

La ciutat de Vila-real s’acosta a la commemoració del 750 aniversari de la seua fundació i l’Ajuntament, a través de la Regidoria de Turisme, vol aprofitar l’avantsala d’aquesta efemèride, que se celebrarà el febrer de 2024, per a donar un impuls a les Festes Fundacionals i potenciar el vessant turístic i cultural d’aquestes celebracions. El regidor responsable de l’àrea, Diego A. Vila, ha presentat hui en la Fira Internacional de Turisme de Madrid, Fitur 2023, l’oferta turística de Vila-real, que té en el patrimoni religiós, l’esport i la naturalesa les seues principals fortaleses, però que també aposta per la cultura, els festivals i esdeveniments. Tot englobat en el lema ‘Vila-real, molt per veure i gaudir’. En aquest sentit, Vila ha presentat, entre altres novetats, la programació especial que l’Ajuntament, en aliança amb la societat civil, ha preparat per a “celebrar com es mereixen les nostres Festes Fundacionals, amb la implicació de la ciutadania i amb activitats per a tots els públics que ens permeten posar en valor el nostre origen medieval i el llegat cultural, patrimonial i històric de la nostra fundació, el 20 de febrer de 1274 de mans de Jaume I”.

Visites guiades, ambientació i decoració als carrers i establiments de la ciutat, menús medievals en els restaurants, un torneig medieval, granja escola i tallers infantils, i activitats de recreació històrica se sumaran al tradicional Mercat Medieval així com als actes centrals de les Festes Fundacionals, amb l’homenatge a Jaume I, lectura de la Carta Pobla i lliurament dels Premis 20 de Febrer.

Una completa programació entorn al passat medieval de Vila-real que ha sigut dissenyada a través d’un grup de treball en el qual s’han implicat les regidories de Turisme, Cultura i Tradicions, així com la Unió de Comerç de Vila-real (Ucovi), l’Associació d’Hostaleria i Oci de Vila-real (Ashiovi), la Federació de Veïns, la Comissió de Penyes i l’historiador i exdirector de l’Arxiu Municipal de Vila-real, Vicent Gil. “Volem que Vila-real visca ja d’una manera molt especial les Festes Fundacionals d’aquest 2023, com un primer pas per a la gran celebració, al febrer de 2024, del 750 aniversari de la nostra fundació”, subratlla el regidor de Turisme.

La programació arrancarà a principis de febrer amb visites guiades perquè els escolars de Vila-real coneguen la història del municipi, des de la seua fundació i fins a l’actualitat, visitant, entre altres espais, l’edifici de l’Ajuntament, la Casa de la Vila. A partir del 17 de febrer començaran els actes centrals amb la decoració dels aparadors dels establiments d’Ucovi amb motius inspirats en l’època medieval; també l’hostaleria local se sumarà a aquesta iniciativa, decorant els seus locals i oferint menús medievals. El divendres 17 de febrer, en la plaça Major, s’instal·larà una granja escola i es realitzaran tallers i activitats per als xiquets, així com una mostra d’oficis i campament militar.

El dissabte 18 de febrer, de nou en la plaça Major, el protagonisme serà per al torneig medieval, amb l’actuació de genetes i escuders. “Aquesta jornada convidarem als membres de les penyes, veïns i veïnes a celebrar un carnestoltes medieval i que es visten amb indumentària de l’època per a recrear i recordar els nostres orígens amb una festa en la plaça Major”, explica l’edil. El diumenge 19 de febrer serà el moment dels actes institucionals, amb l’homenatge al fundador i la lectura de la Carta Pobla al jardí de Jaume I, i posteriorment, el lliurament dels Premis 20 de Febrer a l’Auditori Municipal i l’homenatge a la reina i dames de 2022 com a comiat del seu regnat. Finalment, els actes del mes de febrer es tancaran amb visites guiades nocturnes els dies 24 i 25 i el Mercat Medieval, del 24 al 26 de febrer.

Així mateix, el mes d’octubre, amb motiu de les Jornades Gastronòmiques Mengem a Vila-real Olla de la Plana, es commemorarà l’arribada del primer cuiner, l’octubre de 1273, un any abans de la fundació de la ciutat, a través d’un campament militar. Així, l’Ajuntament treballa acompanyat d’Ashiovi, l’Associació de Mestresses de casa i Vicent Gil per a preparar una programació d’activitats.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari