Vila-real treballa en la creació d'un depòsit cultural per a protegir el patrimoni artístic de la ciutat

La Regidoria de Cultura inverteix prop de 50.000 euros a habilitar un espai per a la conservació dels fons museogràfics que en l’actualitat no es poden exposar

Vila-real treballa en la creació d'un depòsit cultural per a protegir el patrimoni artístic de la ciutat
20/01/2022 -

La Regidoria de Cultura treballa en la creació del depòsit cultural de Vila-real, amb l’objectiu final d’aconseguir un espai segur i preparat per a emmagatzemar les obres artístiques que formen part del patrimoni de la ciutat. El projecte ha requerit una inversió total de prop de 50.000 euros, dividits entre les diferents fases en les quals s’ha distribuït la construcció, i que actualment es troba en l’etapa de millora del sistema de climatització. Al capdavant del projecte està la Regidoria de Cultura, la responsable de la qual és la regidora Rosario Royo, al costat de la tècnica municipal de museus Carmela Falomir, encarregada de coordinar l’equip assignat per a la tasca.

La necessitat de crear aquest espai és causada pel gran nombre de peces donades des de col·leccions privades i que ara han passat a disposició municipal. Sobre un 80% del material està exposat en els diferents museus de la ciutat, però entorn del 20% restant, que no ha pogut ser exhibit per diversos motius, necessita un lloc per al seu magatzematge sense que perille el seu estat de conservació.

Aquest espai custodia una important recopilació d’obres artístiques, etnològiques i de patrimoni històric, entre les quals cobren especial importància les d’artistes locals com les de l’escultor José Ortells, el pintor Juan Nicomedes o el fotògraf Carlos Sarthou. La regidora Rosario Royo subratlla: “Les obres que guardem en aquest espai són de gran valor, moltes famílies de Vila-real han fet durant els anys aportacions al depòsit municipal, i ara afortunadament comptem amb aquest lloc en el qual poden ser ben guardades, arxivades i usades per a futurs projectes”. Així mateix, afig: “La idea de l’equip de govern és reivindicar els fons museogràfics perquè la ciutadania conega el gran depòsit del qual disposem i que a més a poc a poc puguem fer una remodelació de les exposicions que hi ha actualment en els museus de la ciutat, ja que gràcies a l’ampli fons artístic al qual tenim accés podem permetre’ns fer canvis en les exposicions”.

Royo incideix en què “aquest projecte s’està duent a terme malgrat la mala situació econòmica que travessa l’Ajuntament, però donada la importància del projecte és necessari fer un esforç per a mantenir el pressupost i poder seguir el pla inicial”. La fase que s’escometrà amb càrrec al pressupost de 2022 suposarà una inversió de 18.000 euros per a “la instal·lació d’un sistema de control d’humitat amb la finalitat de protegir de possibles canvis meteorològics o excés d’humitat les peces que ja es troben emmagatzemades a l’interior de les instal·lacions i que en cas de no tindre un manteniment i magatzematge correctes podria perillar la seua conservació”

Paral·lelament, una de les labors principals és l’organització de tot el material que ha sigut transportat fins al lloc. Carmela Falomir assenyala que “avaluar i classificar obres d’art és una tasca laboriosa i que requereix cura, però a poc a poc ens acostem més a l’objectiu marcat, per això el nostre pla és acabar el treball d’arxiu durant 2022”. Assevera que com a propòsit final d’aquesta remodelació s’espera que, a més d’oferir un excel·lent lloc on guardar el patrimoni de la ciutat, es puga aconseguir també que els fons museogràfics siguen visitables per ciutadans, investigadors o escolars que vulguen conéixer l’arxiu.

Entre els plans de la regidoria es troba incloure Vila-real en Museia, un programa de fons museogràfics de la Generalitat Valenciana, i que consisteix en una aplicació informàtica en línia que inclou un catàleg i la gestió de col·leccions artístiques dels museus de la Comunitat Valenciana, la qual cosa permetrà a investigadors tindre un accés més senzill a aquests coneixements i donarà l’oportunitat de difondre el patrimoni de Vila-real.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari