L'Ajuntament de Vinaròs tindrà més de 40 milions d'euros de pressupost social i inversor en 2021

L’acció social i el suport als sectors productius protagonitzen les principals partides dels comptes per a aquest any marcat per la pandèmia

L'Ajuntament de Vinaròs tindrà més de 40 milions d'euros de pressupost social i inversor en 2021

“Sens dubte ha nascut amb dificultats, però ajudarà a les persones que més dificultats econòmiques estan tenint per la pandèmia de la COVID-19”. Amb aquestes paraules, la regidora d’Hisenda, Indústria i Ocupació, María Cano, ha presentat el pressupost de l’Ajuntament de Vinaròs de 2021. El més alt de la història, amb més de 40 milions d’euros centrats especialment en l’acció social i les inversions per a impulsar l’activitat econòmica.

Així ho ha destacat també l’alcalde, Guillem Alsina, que ha assenyalat que “no fa falta dir que ha sigut complicat d’elaborar, sobretot per la pèrdua d’ingressos de l’ajuntament per l’impacte de la pandèmia del coronavirus i el seu impacte en l’economia i societat”.

Malgrat aquestes dificultats, l’Ajuntament de Vinaròs ha aconseguit aprovar els seus comptes i full de ruta per a enguany amb els vots a favor del PSPV-PSOE, Totes i Tots Som Vinaròs (TSV), Compromís i el regidor no adscrit, així com amb l’abstenció de Ciutadans. En canvi, el PP i Vinaròs Independent han votat en contra en el passat ple del dilluns.

Així, tal com ha explicat Alsina, per a aquest 2021 el consistori tindrà un pressupost que supera els 40 milions d’euros per primera vegada, en concret amb 40.015.000 euros. Una xifra que s’incrementa en 6,6 milions més respecte al 2020 en la qual intervenen de manera important les transferències externes de la Generalitat Valenciana, amb 12 milions d’euros, i de la Diputació de Castelló, amb 380.000 euros més que en 2020 i una aportació total de 765.000 euros.

Sobre aquest tema, María Cano ha detallat que les principals partides corresponen a la construcció, renovació i ampliació de centres educatius públics a través del Pla Edificant de la Conselleria d’Educació, amb 8,8 milions d’euros; i a les actuacions de caràcter social, amb els 3 milions d’euros per a Serveis Socials de la Generalitat, destinats a la Residència de la Tercera Edat, principalment i quasi 600.000 del consistori per a acció social.

En concret, la partida social compta amb 160.000 euros més, per la qual cosa se situa en 589.000 euros “destinats principalment a ajudar a les persones que més problemes tenen per a arribar a fi de mes”, en paraules d’Alsina. Cano, en aquest sentit, ha explicat que es destinaran 100.000 euros més a ajudes d’emergència, 25.000 euros més a aliments covid -que inclouen xecs d’alimentació, per exemple – i 20.000 euros més a ONG com Creu Roja o Càritas “per la gran labor que han realitzat durant tot aquest temps i que continuen desenvolupant”. A això se sumen aqueixos 3 milions d’euros d’inversió de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.

I és que les inversions són les que principalment han fet augmentar aquests comptes. Amb l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (EDUSI), l’ajuntament destinarà 1,7 milions d’euros per a la construcció de la passarel·la del riu Cervol, la recuperació de la Cotxera de Batet o el Centre Social. I a més de les inversions per part de la Generalitat estan les partides des de la Diputació, amb 765.000 euros per al Pla 135, El Fons de Cooperació o la nova parada d’autobús de Catalinetes. L’alcalde, a més, ha destacat que s’espera aconseguir un nou local per a l’Oficina d’Informació i Atenció a la Ciutadania (OIAC).

Així mateix, en matèria de suport als sectors productius, tant Cano com Alsina han remarcat que l’Ajuntament de Vinaròs s’adherirà al Fons de Cooperació COVID-19 de la Generalitat Valenciana per a ajudar autònoms i autònomes i petites empreses a recuperar-se dels efectes de la pandèmia. Es destinaran 150.000 euros a ajudes per a incentivar al comerç local i 100.000 euros a les ajudes per a persones autònomes, encara que caldrà sumar més partides des de la Generalitat Valenciana i la Diputació que encara no s’han concretat.

Per a aconseguir aquests comptes, no obstant això, s’ha hagut de reduir les partides per a Festa i Cultura i el consistori comptarà amb un crèdit d’1,63 milions d’euros. En aquest sentit, l’edil d’Hisenda ha assenyalat que el deute actual és de 9 milions, però amb la inversió d’enguany s’espera poder reduir-la en uns 550.000 euros, per la qual cosa s’espera acabar l’any amb un deute de 7,8 milions d’euros.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari