El cost de la gestió dels residus i la neteja viària creixerà fins als 6 milions d'euros en 2022 a Vila-real

El cost de la gestió dels residus i la neteja viària creixerà fins als 6 milions d'euros en 2022 a Vila-real
17/11/2021 -

L’Ajuntament de Vila-real farà front en 2022 a un nou increment en el cost que suposa la gestió dels residus i la neteja viària del municipi. La tendència a l’alça dels últims anys, que té un fort impacte en els comptes municipals, es consolida en 2022 amb un nou repunt que arribaria al 18% segons les previsions que maneja el departament d’Hisenda, i que elevaria fins als 6 milions d’euros la despesa que suposa la recollida i tractament dels residus i la neteja viària.

Aquest increment es deu, d’una banda, a l’augment del 3% en el cànon de l’empresa pública Reciplasa –encarregada del tractament dels residus sòlids urbans- i, per un altre, al nou contracte de recollida de fems i neteja viària, en procés d’adjudicació, que encareix el servei en prop de 800.000 euros amb la finalitat d’introduir millores que redunden en un servei més modern i eficient i que donen compliment a la normativa del Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana. Així, si en aquest 2021 la recollida i tractament de residus i la neteja viària costaran a les arques municipals 5.048.480 euros, l’any vinent la factura que pagarà l’Ajuntament de Vila-real per aquests serveis s’encarirà en prop d’un milió d’euros, fins als 5.950.189 euros (+17,8%).

“La gestió dels residus és un dels serveis que més ha incrementat el seu cost en l’última dècada i, unit a l’impacte del problema de l’urbanisme i el deute que ens va deixar el PP, ha llastrat la capacitat econòmica de l’Ajuntament”, admet l’alcalde, José Benlloch. El primer edil incideix en què, pese a la “maçada” que cada any suposa l’augment de costos en el tractament dels fems –només el cànon de Reciplasa ha augmentat en 1 milió d’euros des de 2016- “hem fet un gran esforç per a quadrar els comptes municipals sense recórrer a la creació d’una taxa de fems com tenen en la majoria de municipis perquè no som partidaris d’aquest nou gravamen”. Com ja ha reiterat en diverses ocasions l’alcalde, la creació d’aquesta taxa és una opció que l’equip de govern descarta a pesar que la normativa en matèria de gestió de residus en la qual treballa el Govern central contempla l’obligació que tots els ajuntaments compten en el futur amb aquest instrument de recaptació per a afrontar l’elevat cost de la gestió dels fems. “És important que la ciutadania conega quant diners suposa tractar els residus que es generen a la ciutat; tots sabem que és imprescindible comptar amb aquests serveis i garantir el correcte tractament dels fems per a tindre cada dia una ciutat més sostenible i respectuosa amb el medi ambient però això comporta un esforç econòmic que cada any és major”, reitera Benlloch.

Al tancament de 2021, la previsió del consistori és que el cost de tractar en la planta de Reciplasa els residus urbans generats a la ciutat durant el present any ascendirà a 2.278.833 euros, la qual cosa suposa un 11,7% més que en 2020 (240.145 euros). El balanç ascendent en cinc anys es tradueix en un increment d’1.011.673 euros (79,8%) en la despesa anual que suposa per a l’Ajuntament de Vila-real el tractament dels fems, pràcticament duplicant la quantitat que es va abonar en 2016 (1.267.160 euros). La previsió per a 2022, tenint en compte l’increment del cànon en un 3%, és que només el tractament de residus en la planta de Reciplasa costarà a l’Ajuntament de Vila-real 2.384.808 euros.

A aquesta quantitat cal sumar el cost de la recollida dels fems i la neteja viària, que ara s’unificarà en un contracte l’adjudicació del qual està en tràmit i que contempla un pressupost base de 3.565.381 euros. El nou contracte preveu una sèrie de millores en el servei, a més d’altres canvis que són obligatoris per al compliment del Pla Integral de Residus, com la introducció del contenidor de residus orgànics. L’increment previst en el cost d’aquests serveis, respecte a la suma dels dos contractes actualment en vigor, és de 795.734 euros.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari