Vila-real unirà recollida de residus i neteja viària en un nou contracte

El consistori elevarà al pròxim Ple ordinari l’aprovació del plec de condicions per a licitar el contracte, valorat en prop de 3,5 milions anuals

Vila-real unirà recollida de residus i neteja viària en un nou contracte
21/08/2021 -

L’Ajuntament de Vila-real farà un pas de gegant en la digitalització i modernització del servei de recollida de residus a través d’un nou contracte que unirà aquest servei amb la neteja viària i que incorporarà, entre altres millores, la introducció del contenidor de fem orgànic en tota la ciutat així com el control en temps real del servei i la geolocalització i sensorització dels contenidors. El regidor de Serveis Públics, Francisco Valverde, ha explicat que el plec de condicions compta ja amb tots els informes favorables per a la seua tramitació i aprovació en el pròxim Ple ordinari que se celebrarà el 31 d’agost, pas necessari per a la seua posterior licitació.

“Estem davant un dels contractes de Serveis Públics més importants per a la ciutat, que suposarà un importantíssim avanç en noves tecnologies i en la millora de l’eficiència i la sostenibilitat”, ha asseverat Valverde. El contracte, que tindrà una vigència de huit anys i un cost anual d’uns 3,5 milions d’euros, tindrà com una de les principals novetats la unió dels serveis de neteja viària i recollida de residus amb la finalitat d’aconseguir una major eficiència i una millor resposta davant les necessitats de la ciutat.

Així mateix, contempla la recollida dels residus orgànics a través d’un contenidor específic, el denominat contenidor marró, alguna cosa que suposa, segons el regidor de Serveis Públics, “un canvi substancial de filosofia, ja que l’objectiu és anar disminuint progressivament la fracció resta, és a dir, els residus no orgànics que no es poden depositar en cap dels contenidors de reciclatge”. Valverde incideix en què la introducció de contenidor marró serà completa, per la qual cosa el plec de condicions per a la licitació del servei preveu que l’empresa adjudicatària distribuïsca aproximadament un miler de contenidors de recollida orgànica, de diferent tipologia de volum. Quant als contenidors de paper i cartó, així com d’envasos lleugers, també es preveu l’ampliació del nombre de depòsits repartits per la ciutat fins a duplicar la xifra actual. Els contenidors de la fracció resta –els actuals contenidors de color gris- es renoven encara que la prioritat és realitzar la transició per a incrementar el volum de recollida de residus orgànics, en detriment del contenidor de la fracció resta.

D’aquesta manera, amb la finalitat d’informar la ciutadania dels canvis en el model de recollida de fems, el plec de condicions inclou també la contractació de quatre educadors ambientals, que realitzaran una labor a peu de carrer d’acompanyament i informació per a donar a conéixer el sistema de separació dels residus en origen. “És important que la ciutadania es consciencie de la necessitat de caminar cap a un nou model més sostenible i que reduïsca a la mínima expressió els residus que acaben en l’abocador”, recalca el regidor.

En l’apartat tecnològic, el plec de condicions incorpora una clàusula smart, per a la digitalització del servei i la sensorització dels contenidors, de manera que es puga realitzar un seguiment en temps real tant de la recollida de fems com de la neteja viària, amb la geolocalització dels contenidors i el control de volum i freqüència d’utilització. Això, unit a la modernització de la flota de camions, amb vehicles més moderns i silenciosos, permetrà adaptar i redissenyar les rutes i horaris per a una major eficiència en el servei, fins i tot realitzar la recollida en horari diürn, reduint les molèsties de sorolls durant la nit.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari