‘La tornada a escola’ després de les vacances amb una tendència que creix lleugerament a Castelló

En les últimes quatre setmanes del curs, el màxim de centres amb confinaments van ser 36 dels 249 públics de tota la província

‘La tornada a escola’ després de les vacances amb una tendència que creix lleugerament a Castelló

Després de les vacances de Nadal, l’alumnat de la Comunitat Valenciana ha tornat a les aules. Hui, 7 de gener, es reprén l’activitat lectiva malgrat que la incidència del coronavirus continua sent molt elevada en gran part del territori valencià. De fet, el sindicat STEPV va tornar a reclamar, a principi de setmana, que, com prompte, es posposara l’inici de les classes a l’11 de gener, seguint la línia d’altres comunitats autònomes i, fins i tot, de diversos països europeus que han tancat les escoles durant les dues setmanes posteriors a les festes nadalenques. Malgrat això, el mateix dilluns Sanitat va insistir que són espais segurs.

Des de la Conselleria de Sanitat no s’ha contemplat estudiar la possibilitat d’ajornar la tornada a escola. I és que tal com ha explicat la consellera Ana Barceló, “s’ha demostrat que les aules són un dels llocs més segurs, i els contagis en l’àmbit educatiu han estat molt controlats”. De fet, des del començament de les classes el mes de setembre passat, la incidència del coronavirus en els centres educatius ha sigut molt baixa.

D’acord amb l’últim balanç, del 14 al 18 de desembre, dels quasi 47.000 grups que hi ha a les escoles i instituts de la Comunitat Valenciana, el 99,1% va poder seguir les classes presencials sense incidències. D’aquesta manera, dels 1.845 centres educatius que conformen el sistema educatiu valencià, tan sols 258 escoles van tindre alguna aula confinada.

En el cas de la província de Castelló, en les setmanes prèvies a Nadal el percentatge de grups escolars amb incidència ha sigut creixent, encara que amb una disminució en la segona setmana de desembre. Durant l’última setmana de novembre, del 23 al 27, el 85,5% dels 249 centres escolars no va tindre cap grup confinat i 55 grups de 36 centres van haver de confinar-se. Del 30 de novembre al 4 de desembre, el 86,8% no va tindre incidències i van anar 58 grups de 33 centres els que van tindre confinaments. La setmana del 7 a l’11 de desembre, amb el pont de la Constitució en el qual Barceló va explicar que la situació s’havia “esgavellat, el nombre de centres amb alumnes confinats va baixar als 28 amb 49 grups confinats. L’última actualització prèvia a les vacances de Nadal, amb dades del 14 al 18 de desembre, mostra un repunt, amb 32 centres en els quals 43 grups d’alumnat s’han hagut de confinar.

Així mateix, els casos positius que s’han notificat en l’àmbit educatiu no han desembocat en brots majors. Un exemple, diuen des de Sanitat, que “els protocols anticovid, dissenyats a principi de curs, funcionen de manera efectiva”. Un protocol que, a més d’exigir l’ús de la màscara a partir dels 6 anys i de mantindre la distància de seguretat quan no pertanguen al mateix ‘grup bambolla’, estableix una altra sèrie de mesures com la reducció de la ràtio per aula o la creació de grups de convivència estable de màxim 20 alumnes en Infantil i fins a segon de Primària.

Aquest protocol, que es continuarà aplicant al llarg de tot el curs escolar, també estableix horaris escalonats d’entrada i eixida al centre per a evitar aglomeracions i, a vegades, per entrades diferenciades o, per exemple, l’organització de diferents torns de menjador, havent-hi grups que mengen a l’aula. A més, a partir de segon de l’ESO, en Batxillerat i FP s’ha optat per una assistència a classe en dies alterns, sempre que no es puga garantir la distància de seguretat d’1,5 metres. D’aquesta manera, els dies en què no s’assistisca a classe, realitzen, a casa, les tasques educatives marcades pel personal docent.

Per descomptat, en cas de detectar que una persona presenta símptomes compatibles amb la Covid-19, cada centre educatiu disposa d’un espai Covid per a aïllar a la persona fins que Salut Pública informe de com s’ha d’actuar. No obstant això, amb la incorporació dels tests d’antígens s’accelera la detecció in situ d’un possible positiu, ja que en tan sols 15 minuts es coneix el resultat sense haver de passar pel laboratori.

Arranca, hui, el segon trimestre del curs escolar en la Comunitat Valenciana que, a més, estarà marcat per les noves restriccions que estaran en vigor fins al 31 de gener i que, entre altres, avança el toc de queda a les 22.00 hores i confina a un total de 26 pobles valencians.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari