Joan Baldoví: "Si l'única oposició que fa el PP són denúncies falses, això significa que el Botànic ho fa raonablement bé"

Parlem amb el portaveu de Compromís al Congrés dels Diputats

A huit mesos de la fi del primer govern del Botànic, parlem amb un dels polítics més representatius de Compromís i ho fem a un espai únic com els Jardins del Botànic. Hui parlem amb l’únic polític espanyol que ha sigut el polític més valorat en tres ocasions segons el CIS i és valencià. Es tracta del portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví. Aprofitem per a indicar que aquesta entrevista es va gravar al mes d’agost per les referències temporals.

Resulta curiós que en un temps en el qual la política està tan mal valorada i particularment parlar de València era parlar de corrupció, siga precisament un polític valencià el millor valorat. A què creus que es deu?

Jo, si fera cas de la meua dona, diria perquè no el coneixen. Pense perquè Compromís des que hem estat allí, hem mostrat una actitud constructiva, una actitud de diàleg i d’arribar a acords. En aquest cas, vull destacar l’acord del Prado. Després una cosa que em diu molt la gent, probablement per la meua formació com a mestre, és que em diuen que s’entén el que dic i els periodistes em diuen que conteste a tot.

Probablement són eixe còctel i eixa actitud conciliadora i la manera de dir les coses. Jo sempre dic que si la meua iaia visquera, m’entenguera perfectament allò que vull dir encara fóra molt complicat. Probablement això ha donat una imatge i crec que bona d’un polític valencià. Ho dic sempre i ho remarque que està bé que polítics valencians donen una bona imatge a l’exterior perquè quan jo arribí a Madrid, els polítics valencians no eren precisament els millors considerats en l’escala de valors de moltíssima gent.

‘Tot el món ha sentit parlar de l’infrafinançament i fins i tot molts ministres i polítics de tots els partits admeten i ho han admés en públic i en seu parlamentària’

Compromís va formar part electoralment de l’aliança “a la valenciana”, però finalment el partit s’ha quedat en el grup mixt. Considera que tenen la mateixa visibilitat que la resta de confluències com en Marea o En Comú Podem?

Sense cap mena de dubte va ser una bona idea i era una idea que ja estava prèviament acordada. En el protocol electoral que vàrem signar davant de notari, sempre deixàvem ben clar que Compromís mantindria la seua independència i que no entraríem dins de Podemos. Sí que estava contemplada la possibilitat que els diputats de Podem podien si ho desitjaven i no teníem el grup parlamentari, adscriure’s però en cap cas nosaltres.

Era important que els valencians tinguérem un instrument únic, un instrument que diríem diferenciat de totes les altres opcions polítiques i jo crec que s’ha fet bé. Amb tota la humilitat del món, crec que un dels problemes fonamentals que tenim ara que és el problema del finançament, és un problema que com a mínim en aquests sis anys i mig que Compromís ha estat en el Congrés, l’hem sabut situar. Hui tot el món al Congrés dels Diputats i també amb la campanya que hem fet en la societat valenciana, tot el món ha sentit parlar de l’infrafinançament i fins i tot molts ministres i polítics de tots els partits admeten i ho han admés en públic i en seu parlamentària que el finançament valencià és probablement el pitjor de l’estat i que necessita una solució.

Ens trobem en un temps nou, un president socialista com el botànic i ministres valencians però la situació del finançament valencià sembla un poc igual. Vorem realment avanços reals o només gestos?

Vaig estar parlant en la Ministra d’Hisenda i ha estat a l’altra banda del taulell. Ella ha sigut Consellera d’Hisenda d’Andalusia amb uns problemes en alguns casos semblants al finançament valencià i per tant, coneix el problema. A mi em manifesta que hi hauran avanços en els pròxims mesos. De fet, em va dir que a partir de setembre començaria a treballar de veritat políticament perquè la faena tècnica està acabada.

Ara els polítics segons tot el que han aportat els experts, comencen a treballar en una proposta política i això és el que han de fer. A mi m’agrada creure i confiar. El President ja ha fet un canvi i em fie que aquesta ministra ho intentarà. En tot cas, en Compromís estarem molt atents i vigilants i remarcant sempre el nostre parer del problema dels valencians.

En la situació del Congrés, és complicat quan fa falta tants acords, tenim una oposició prou forta en números i sobretot en el Senat, és possible un canvi?

Quadrar un nou model de finançament serà complicat però això no vol dir que es puguen encetar passes. Per exemple en el tema del deute. Nosaltres tenim aproximadament la meitat del nostre deute que és de 46 milions d’euros, la meitat és fruit fonamentalment d’eixe infrafinançament, Amb un deute que es xupla la quarta part del pressupost valencià és evident que els valencians no podem tirar avant. Per tant, jo crec que en el tema del deute es poden fer passes.

La Ministra em va fer una passa molt xicoteta però significativa. És passar deute de curt termini a llarg termini i això dóna una respirada a la caixa de la Generalitat. Eixe no és el camí, sinó una reestructuració del deute i que els valencians no hagem de pagar per una hipoteca de la qual no tenim la casa ni el piso. Nosaltres tenim una hipoteca de més de 20.000 milions a canvi de no res. És una hipoteca només per pagar els serveis essencials que és l’estat que ens els ha encomanat. Com l’estat no ens dóna els suficients diners, any rere anys ens hem d’endeutar.

Un dels ministres valencians és Ábalos i ara mateix estem vivint el tema de les expropiacions de la V-21 i la desaparició de part de l’Horta. Com es troba la vostra proposta?

‘Personatges com un assessor de la ciutat de valència que estava cobrant 3.000 euros per fer-li els tuits a Rita Barberà i ara es dedique sabent que són denúncies falses’

El mateix dia de la compareixença del Ministre Abalos vaig dir-li-ho dues vegades i li vaig demanar que valorarà la proposta que nosaltres presentàrem. Considere que és una proposta de sentit comú, una proposta més barata, i menys agressiva de l’Horta. Si la proposta del Ministeri afecta 80.000 metres quadrats d’horta, la nostra ho reduïa a la quarta part d’eixos 80.000 i era un 80% més barata que la proposta del ministeri.

Nosaltres contactàrem amb el Director General d’infraestructures i he mantingut converses amb ell. Ens ha dit que està estudiant la proposta i espere que aquest mes hi haja una reunió amb plataformes afectades (agost) i amb totes les parts, mb tots els que anem a patir això perquè crec que es pot millorar moltíssim la proposta del ministeri.M’agradaria que altres grups que en lloc de fer demagògia, simplement l’estudiaren i si la nostra proposta és viable que no la descartaren només per presentar-la Compromís.

Actualització: València Extra ha parlat amb l’equip de Compromís en el Congrés dels Diputats. La subdelegació del Govern va enviar a l’empresa les notificacions el passat 23/24 de Juliol i des d’aqueix moment, no s’ha produït encara cap reunió tenint en compte el mes d’agost. En aquests moments, el portaveu de Compromís, Joan Baldoví està treballant per a evitar les expropiacions que arrancaran l’1 d’Octubre. El pròxim 20 de setembre hi ha una comissió de seguiment de foment on Compromís presentarà una PNL amb la finalitat de paralitzar-les i optar per altres solucions com la proposta que va presentar Compromís fa uns mesos. Es demana que es tinga en compte als veïns i moltes entitats que estan lluitant per protegir l’Horta així com alguns municipis on governa el PSOE com Alboraia on es va votar en ple aprovat en contra de les expropiacions i l’ampliació de la V-21.

Quina valoració fa dels primers mesos de Sánchez al govern en clau valenciana?

Llums i ombres. Hem pogut vore alguns gestos. El que sí que canvia d’aquest nou govern és la capacitat de diàleg i l’accessibilitat. Puc dir com a representat valencià, hem tingut facilitat d’interlocució amb el nou govern. El que no em va agradar va ser eixe poal d’aigua gelada amb el tema de l’infrafinançament. Després va rectificar perquè rectificar no és de covards, és justament de savis.

Li vaig demanar valentia perquè hi ha molts temes on hi ha una majoria alternativa en el Congrés perquè moltes coses es puguen afrontar: llei mordassa, traure a Franco, la llei de memòria històrica, la reforma laboral, l’impost al sol, etc.

Hi ha una sèrie de mesures que hi ha majories amples que es poden configurar. Espere que Pedro Sánchez i el seu govern tinguen la valentia i la sensibilitat de poder fer tot allò que hem estat denunciant en el temps el que Partit Popular ha estat governant.

‘Voldria que una vegada el PP ha tancat el seu congrés que començara a fer política d’altura i no que començaren a fer política de baixa estatura per a menejar els instints més baixos de la població’

Amb la crisi catalana, sembla que ens trobem en un punt d’inflexió. Espanya es dirigeix cap a un nou model federal o autonòmic?

Clar que hi ha una possibilitat. Els canvis sempre es poden produir si hi ha voluntat. A mi em preocupa l’actitud de Ciutadans i del PP competint de vegades per un model que el vol és justament recentralitzar molt i no caminar a models d’èxit com són els models federals de països civilitzats com Suïssa o Alemanya. A mi m’agradaria que PP i Ciutadans estigueren a l’altura i aprofundiren en eixe model territorial que no vol dir tractar de trencar Espanya sinó realment acostar molt més les decisions als ciutadans. En la mesura que les decisions estan més prop dels ciutadans, és més fàcil aprofundir-les. No és el mateix que un alcalde hi haja d’anar-se’n a Madrid per un tema que puga fer-ho a València a una Conselleria.

Voldria que una vegada el PP ha tancat el seu congrés que començara a fer política d’altura i no que començaren a fer política de baixa estatura per a menejar els instints més baixos de la població. Crec que els polítics justament el que hem de menejar són els instints més nobles de la població. En el sistema autonòmic crec que hi ha marge per a recórrer, sense trencar res i fer més efectius els governs de les persones.

Des del principi dels nous governs progressistes, hem vist una estratègia del PP a l’oposició a denúncies constants a pràcticament tots els regidors fins i tot a la vicepresidenta Mónica Oltra amb l’objectiu que “tots som iguals”. Què opinió li mereix aquesta estratègia?

A mi em sembla repugnant. Personatges com un assessor de la ciutat de valència que estava cobrant 3.000 euros per fer-li els tuits a Rita Barberà i ara es dedique sabent que són denúncies falses, omitint informació com s’ha vist en l’última denuncia per tal de traure una portada i una altra, em pareix repugnant. Jo espere que se’ls torne en contra. Denúncia rere denúncia s’està veient com no hi ha res, només que l’intent bast de traure un titular i que la gent pense que tots som iguals. Tots no som iguals, partit més corrupte que el Partit Popular valencià no hi ha hagut en tota Europea i per tant, eixe intent d’intentar que tots semblem igual crec que no ho aconseguirà.

Si el PP l’únic que té en lloc de fer una oposició lleial, és presentar este tipus de denúncies i que finalment totes acaben arxivades. Significa que el Govern del Botànic tant a nivell autonòmic com el de la ciutat de València i tants governs d’altres pobles, realment ho estem fent raonablement bé.

‘Crec que hi ha tribunals que s’han constituït de la mà de governs conservadors i crec que un tribunal el que ha d’intentar és fer justícia i no fer política.’

Quina opinió li mereixen les últimes decisions del TSJCV com l’obligació d’oferir religió o la supressió d’alguns articles de l’ús del valencià a l’administració?

A mi em permetràs que siga políticament incorrecte, crec que hi ha tribunals que s’han constituït de la mà de governs conservadors i crec que un tribunal el que ha d’intentar és fer justícia i no fer política. Si volen fer política que es presenten a eleccions. El que ha de fer política són els representats legítims del poble valencià. Un tribunal que estiga volent interferir totes les decisions que pren un govern em sembla que s’està utilitzant la justícia de forma fraudulenta.

De què se sent especialment orgullós en el Congrés dels Diputats?

Em trobe orgullós del dia que vaig entrar allí en Rajoy perquè d’ alguna manera representava els anhels d’algunes generacions de valencianes i valencians que des de l’inici de la democràcia havien volgut tindre una veu pròpia a Madrid i lligant en eixe primer moment i de tancar eixe cicle fent fora a Mariano Rajoy. I també em trobe orgullós d’algun dels discursos sobre finançament com el del pa partit que va servir per a despertar i per alimentar i obrir els ulls als valencians i valencianes en el tema del finançament

Quan va tirar endavant la moció de censura, durant els primers dies per twitter va eixir la possibilitat que el propi Joan Baldoví fora Ministre. Què li sembla?

Hi hagué algun periodista que em va preguntar si em va cridar. Jo em vaig sentir pagat que molts conciutadans pensaren en mi i també sabia que era absolutament impossible. Jo intuïa amb una intuïció molt forta que el PSOE faria un govern monocolor. Però em vaig sentir molt pagat, la meua dona es va espantar moltíssim i jo li vaig dir tranquil·la que no hi haurà absolutament res perquè fins i tot recorde que una neboda va impulsar una plataforma perquè son tio fora ministre.

Ja en la recta final del Govern del Botànic i dels molts altres als municipis, Com veus a Compromís de cara a les eleccions de 2019?

La veritat és que el veig i porte molt de temps en política. A mi m’encanta fer campanyes electorals i ja s’està movent. Crec que Compromís pot aspirar a superar els resultats que va tindre en 2015. Crec que el Govern del Botànic ho ha fet raonablement bé, tenim en el deure mots actius del que hem complit moltes de les promeses i moltes s’han quedat fora pel finançament nefast que tenim. Crec que hem tingut un grapat de propostes i percep que esta ciutat des que no està Rita Barberá és molt més meua, des que no està el Partit Popular és molt més amable, més acollidora. S’han pres mesures valentes i espere que els ciutadans sàpien valorar la valentia que hem tingut en fer algunes decisions i l’encert que hem tingut en altres i sàpien perdonar altres decisions que per impossibilitat material hem tingut.

Espere i ho crec que els ciutadans en tornaran a donar una altra oportunitat tant en el Govern del Botànic com en la ciutat de València i en moltes altres ciutats.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari