Arranca la celebració del Dia Internacional dels Museus de Castelló 2022 amb 16 centres participants

‘El poder dels museus’ és el lema d’enguany, que pretén mostrar la diversitat i inclusió de les institucions culturals, la seua sostenibilitat o el seu paper en l’educació

Arranca la celebració del Dia Internacional dels Museus de Castelló 2022 amb 16 centres participants

El Dia Internacional dels Museus de Castelló (DIMCAS) 2022 comença hui una nova edició de plena normalitat amb 16 espais culturals participants al llarg de tota la província i desenes d’activitats per a conéixer la riquesa i diversitat dels museus castellonencs. Sis jornades del 17 al 22 de maig que pretenen democratitzar la cultura sota el lema ‘El poder dels museus’.

Es tracta d’un conjunt d’activitats que commemora la celebració internacional del Dia dels Museus cada 18 de maig, en la qual es pretén visibilitzar que els museus estan plens de vida i adquireixen, conserven, restauren, estudien, divulguen, investiguen, projecten, publiquen i comuniquen entorn de la creació artística. “Un lloc de culte que deixa constància de la interpretació humana de les nostres emocions, de l’imaginari comú. Un espai en constant evolució i en diàleg permanent amb la societat que ens envolta”, assenyala el Consell Internacional dels Museus (ICOM).

En el cas de la província, un any més s’uneixen l’Institut Valencià de Cultura (IVC), la Diputació de Castelló i l’Ajuntament de Castelló per a organitzar les activitats d’enguany. ‘El poder dels museus’ tractarà d’empoderar la diversitat i la inclusió de les institucions culturals, la seua sostenibilitat i el seu poder de construcció de comunitat mitjançant l’educació.

Enguany són 16 els espais participants en el DIMCAS, tant de la capital com dels municipis de Castelló: L’Espai d’Art Contemporani de Castelló (EACC), el Museu de Belles Arts de Castelló, ECO Les Aules, Castell Vell, el Museu d’Etnologia i el Refugi Antiaeri del Museu de la Ciutat de Castelló (MUCC), el Museu de la Ciutat Casa de Polo de Vila-real, el Museu d’Art Contemporani de Vilafamés (MACVAC), el Museu del Taulell Manolo Safont d’Onda, la Fundació Caixa Castelló de Castelló, el Centre Municipal de Cultura d’Almenara, El Museu del Molí del Sòl de la Costa d’Ares del Maestrat, el Museu de la Cova del Castell d’Ares, el Museu de la Nevera de la Font dels Regatxols d’Ares, el Museu de la Ciutat de Benicarló (Mucbe) i el Museu de la Ceràmica de l’Alcora.

Les propostes en la capital

La ciutat de Castelló serà escenari de la majoria de les propostes d’aquest DIMCAS 2022, que se celebra del 17 al 22 de maig. “Castelló comptarà amb propostes de primera que refermen la consolidació i el poder del MUCC com a element transformador de la ciutat”, ha destacat la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló, Verònica Ruiz. ‘Elles habiten la ciutat’, les I Jornades de Recreació Històrica i ‘La guerra de les imatges’ són les principals propostes del Museu de la Ciutat de Castelló.

Per part seua, l’Espai Cultural Obert (ECO) Les Aules, en la plaça de les Aules, comptarà amb l’exposició ‘Morir i renàixer’, d’Ana Álvarez-Errecalde, el concert d’Elena Setién i la taula redona ‘Espais de l’art en el món rural: influència en l’entorn’. “Des que arribem a la Diputació, un dels nostres reptes ha sigut portar la cultura a tots els racons de la província i donar una oportunitat a artistes emergents i a tots i totes que s’arrisquen per a oferir propostes potents que calen profundament en la societat”, en paraules de la diputada de Cultura, Ruth Sanz.

Quant a l’IVC, dins del DIMCAS ha programat actes en el Museu de Belles Arts, com a ‘Vers a vers’ amb la participació de Charo López, la conferència de Miguel del Pozo, un concert amb Clariphonia o les activitats de Minúscula Art & Infància per a tota la família. L‘EACC també organitza la visita guiada de l’exposició ‘L’arbre de la ràbia’ amb l’artista Julia Galán, i el taller ‘Teorema: Mar Reykjavik’ o la fira de llibres d’art Recreo de València, que es traslladarà fins a l’Espai d’Art de Castelló.

Alfonso Ribes, delegat de l’IVC a Castelló, ha destacat que el DIMCAS “vol posar l’atenció en el poder de la cultura com a servei públic i que les institucions tenim la responsabilitat de fer-la més accessible a la societat”, i ha destacat “la necessitat d’ampliar el públic i fer que els joves s’acosten més als espais, museus, auditoris i teatres per a sentir la cultura en viu”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari