Els Carros engalanats: símbol de la Magdalena sobre rodes

La Desfilada dels Carros Engalanats se celebra cada any l’endemà de la Romeria de les Canyes

youtube.com

Els Carros engalanats: símbol de la Magdalena sobre rodes
10/12/2019 -

Els carros engalanats en la Magdalena són ja una tradició que es reprodueix any rere any. En les últimes festes de la Magdalena, la famosa Desfilada de carros engalanats s’ha celebrat juntament amb la Cavalcada infantil, en un passeig per la ciutat dels vehicles adornats per les pròpies colles de festers. Finalment, s’entreguen els premis als carros millor decorats.

Aquests singulars carros engalanats s’han convertit també en un símbol de la festa i la Magdalena, arribant a participar més d’un centenar de vehicles en la desfilada i els premis. A més de l’acte dins del Pregó Infantil, també és típic que participen en la Tornà de la Romeria de les Canyes, que generalment se celebra un dia abans de la desfilada dels Carros. S’aconsegueixen vertaderes obres d’art amb tota mena d’adorns relacionats amb la Magdalena, i aprovisionats de tot el necessari per a continuar amb la festa des del vehicle: música, beguda o menjar.

d’on vénen els carros engalanats?

Castelló sempre ha sigut un poble agrícola. Els carros eren el mètode tradicional per a transportar coses, al costat dels animals que espentaven d’ells i ajudaven amb les tasques del camp, les egües. Aquests carros tirats de cavalls omplien els carrers de la ciutat quan no hi havia un altre mitjà de transport possible. Però sobretot, quan arribaven els dies de festa, en el qual es convertien en protagonistes en el Romiatge.

Va començar a ser tradició que cada família adornara el seu carro com podien, amb papers de colors, flors, vestint a l’egua amb les seues millors gal·les, i posaven rumb cap a la Magdalena. En arribar a l’ermita, començava la festa emmarcada pels carros adornats i els animals. Quan tornaven a la ciutat, l’entrada dels bells vehicles es va anar convertint també en un espectacle i un motiu per a continuar festejant.

Més tard, també es van començar a organitzar concursos, per a donar als participants més motivació per a trobar els adorns més originals i bonics. El carro guanyador era reconegut per tot el poble.

Amb el pas dels anys i el canvi en els mitjans de transport, aquesta festivitat també s’ha vist afectada, quan es van començar a canviar aquests carros tirats per animals, per automòbils . Hui dia, s’utilitzen vehicles de motor, que igualment s’adornen amb motius magdaleners i es passegen per la ciutat amb l’objectiu de ser el carro que guanye el premi en la desfilada.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari