Castell Vell, la fortalesa islàmica que va donar lloc a la ciutat de Castelló

L’històric Castell Vell i l’Ermita de Santa María Magdalena estan oberts a les visites

Castell Vell, la fortalesa islàmica que va donar lloc a la ciutat de Castelló
07/03/2019 -

El Castell Vell de Castelló es troba en el turó de la Magdalena, a tan sols 7 quilòmetres del centre de la ciutat. És un lloc d’ocupació que data des del neolític i les restes actuals pertanyien a una fortalesa d’origen islàmica del segle X o XI que va donar origen a la ciutat de hui dia.

Es creu que va ser un castell tributari del Cid, passant en el segle XII als almoràvits per a tornar a ser reconquerit en 1233. Sobre el cim es poden apreciar les vistes de tota la Plana, envoltat de muralles històriques. No va ser fins a 1251 quan el rei Jaume I va autoritzar el trasllat a la població al pla, fundant la ciutat un any després. A partir d’aquest trasllat, naix la festa de la Magdalena, que se celebra des del tercer dissabte de Quaresma durant nou dies. En un dels actes més solemnes, La Romería de les Canyes, la població acudeix a l’ermita dedicada a Santa María Magdalena i tornen a la ciutat a la nit per a continuar les festivitats.

La construcció

El castell està disposat amb una forma escalonada adaptada a les irregularitats del turó, l’estil d’acord amb les tècniques de construcció àrabs, ja que va tindre poques intervencions mentre va estar en possessió cristiana. La fortificació va ser construïda en la línia de defensa costanera, amb missió de defensa i salvaguarda del pla. Durant les excavacions, es van aconseguir trobar restes interessants de clara ascendència musulmana, com a ceràmiques, flautes o motles per a fabricar orfebreria.

Es compon de tres recintes diferenciats. El primer recinte superior és l’Alcazaba (“sobirà”), de forma poligonal des d’on es poden veure les restes de les muralles, un magatzem, una cisterna i diverses torres cilíndriques.

Recorregut de les visites. Centre d’Interpretació Castell Vell.

El segon recinte o zona intermèdia és l’Albacara (“jussa”), on es troba l’ampli pati d’armes i va arribar a ser ocupat com a zona d’hàbitat. A la seua torre se situa l’actual campanar de l’ermita de la Magdalena.

Finalment, la zona inferior que, segons les investigacions, hauria estat prou poblada, en la qual a més es troba una torre quadrangular.

 

Visites al Castell Vell

Tant el Castell Vell com l’Ermita de la Magdalena han sigut catalogats com a Béns d’Interés Cultural, i formen part del patrimoni Nacional i el patrimoni Cultural de la Comunitat Valenciana. A partir de la reforma del seu entorn, es va crear el Centre d’Interpretació del Castell Vell en 2018, permetent les visites lliures i guiades per a grups. Les visites són gratuïtes i hi ha quatre maneres de viure-les. La visita lliure auto-guiada, amb una durada d’uns 30 minuts a través dels panells expositius i l’audiovisual disponible en el Centre d’Interpretació, tot en castellà, valencià i anglés. També existeix la possibilitat de la visita lliure amb audioguia, en la qual a través del sistema WiFi del recinte els i les visitants poden escoltar en els tres idiomes l’explicació de 30 minuts a través del telèfon mòbil.

D’altra banda, es realitzen visites guiades per a grups menuts, de 2 a 10 persones; o grups grans de 10 a 30 persones, d’una durada d’una hora aproximadament. També són gratuïtes, però s’han de concertar a través del telèfon del Centre d’Interpretació, 964 23 91 01, o per correu, info@mucc.es.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari