La Cavalcada del Pregó, la festa que inicia la Magdalena

El primer dissabte de la Magdalena se celebra la Cavalcada del Pregó, com és tradició des del 1945

La Cavalcada del Pregó, la festa que inicia la Magdalena
20/11/2019 -

La Cavalcada del Pregó és l’inici oficial de les Festes de la Magdalena. Es tracta d’una desfilada que se celebra cada tercer dissabte de Quaresma, i ressalta la mitologia popular i la rica història de tota la província de Castelló, amb els elements més característics de les seues festes.

Són diversos municipis els que acudeixen a la capital per a presentar el seu folklore i les seues festes populars durant aquesta desfilada, seguits de les diferents associacions de la ciutat, i les institucions representades per les 19 comissions gaiateres. Els presidents de les gaiates ofereixen la “Canastilla de la Verge”, una gran cistella floral per a la Verge del Lledó.

La cavalcada arranca a partir de les 16 hores, desfilant per la ciutat per a acabar amb el tradicional Pregó, cantat pel Pregoner.

Al voltant de les 22 hores, el Pregó finalitza per a donar lloc a la “Enfarolà del Campanar”. És el moment en el qual s’instal·len els elements pirotècnics que posaran color i soroll a la festa. Finalment, es descobreix una enorme bandera de la ciutat, anunciant l’inici de les festes en el centre de la plaça.

Per a acabar, a les 22.30 comença el Correfocs en el centre de la ciutat.

Història del la Cavalcada del Pregó

La celebració d’aquest acte es remunta a l’any 1945. El nom el pren del conjunt de versos que la figura del Pregoner repeteix al llarg del recorregut, convidant a tots els presents a participar en les festes. Permet que tant la ciutadania com els visitants facen un recorregut pel passat i el present de la història de Castelló i tota la província.

La primera part de la desfilada tracta la Mitologia i la Història Fundacional, a partir de la qual naix tota la festa de la Magdalena. Quatre associacions de la ciutat, “Colla del Rei Barbut”, “Els Cavallers de la Conquesta”, “Moros d’Alqueria” i “L’Aljama”, són els encarregats de de recordar la tradició mitològica, el passat medieval i la reconquesta de Jaume I als presents.

La segona part de la Cavalcada està dedicada als diferents pobles de la província. Cada any participen portant a la capital de la Plana les seues tradicions, les seues festes o la seua artesania, donant-los a conéixer.

Per a finalitzar, són els representants de les 19 Comissions gaiateres de la ciutat els que fan el recorregut, vestits amb els vestits típics i amb les cistelles i “piques” de flors. Seguidament, desfilen les dones i homes muntats en cavalls i, també, amb la indumentària tradicional, que obrin pas al Pregoner. Després de les seues paraules, tanca el desfila la màxima representant de les festes, la Reina, acompanyada per la Cort d’Honor.

Cavalcada infantil

També els més xicotets tenen la seua particular Cavalcada, que se celebra el següent dilluns. Tradicionalment, aquest dia és festa local a Castelló, i el moment en el qual els xiquets i xiquetes cobren protagonisme en la Magdalena.

Durant aquesta segona cavalcada, les 19 Comissions Infantils de Sector desfilen pels carrers de la ciutat, seguides pel seu propi “Pregoner Infantil”. Cada any, és un xiquet el que recita els versos del Pregó, convidant igualment a tots els xiquets i xiquetes a participar en els actius festius. Com en el cas de la cavalcada dels majors, es tanca amb la Reina Infantil i la seua Cort d’Honor.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari