La Diputació promou la unió de les fortaleses de Xivert i Pulpis en el Club de Producte Turístic de Castells i Palaus d'Espanya

La Diputació promou la unió de les fortaleses de Xivert i Pulpis en el Club de Producte Turístic de Castells i Palaus d'Espanya
29/04/2022 -

El departament de Cultura de la Diputació provincial de Castelló, encapçalat per la diputada Ruth Sanz, ha començat a treballar en l’ingrés dels castells templers de Xivert i Pulpis en Club de Producte Turístic de Castells i Palaus d’Espanya. La diputada i la directora del Castell de Peñíscola, Ester Foner, han assistit a la IV Assemblea de l’entitat, que ha tingut lloc a Belmonte, per tal d’integrar tots dos recintes emmurallats, enclavats a la Serra d’Irta, en la plataforma per a augmentar el seu atractiu turístic i cultural a nous mercats.

En paraules de Sanz, ”aquesta iniciativa es caracteritza per tindre una important i única xarxa de cohesió de patrimoni històric nacional, per la qual cosa formar part d’ella posiciona i beneficia culturalment i turísticament a tots els monuments que apareixen”. Sobre aquest tema, ha assenyalat que és un ”objectiu primordial per a la nostra àrea aconseguir que, d’igual manera que el Castell de Peníscola, les fortaleses de Xivert i Pulpis puguen ser seleccionades per la Xarxa com a part dels castells més emblemàtics d’Espanya”.

Cada castell o palau seleccionat per la plataforma disposa d’un mini web amb tota la informació sobre la seua història, els seus personatges i la seua oferta turística. D’aquesta manera, es facilita a un gran nombre de turistes el seu accés en forma de visita cultural, així com el seu allotjament i la restauració de la zona, ja que aquesta iniciativa disposa d’un gran nombre d’eines relacionades amb la visibilitat, venda d’entrades i campanyes de promoció, comercialització i internacionalització.

Castell de Xivert

Localitzat en els contraforts sud-oest de la Serra d’Irta. És d’origen musulmà, de finals del segle XI, principis del segle XII, però amb la reconquesta de la plaça per part de les forces cristianes comandades per l’Orde del Temple, va patir posteriors modificacions que hui dia encara poden apreciar-se. Compta amb un espai total construït de 8.000 metres quadrats. En l’actualitat, s’han anat recuperant i posant en valor les seues principals edificacions i s’han realitzat excavacions arqueològiques que han permés descobrir restes dels seus primers pobladors.

Castell de Polpis

Construït a 431 metres d’altura, el castell s’alça sobre una antiga alcassaba àrab. Encara queden restes de l’antiga i original construcció àrab dels segles X i XI. El castell és de tipologia montana i de planta irregular, format per doble recinte i articulat entorn d’un pati. La seua superfície actual és de 2200 metres quadrats. Al costat del castell es poden apreciar restes d’edificacions, que en el seu moment van albergar el nucli del primitiu poblat de Polpis.

Castell de Peníscola

Sanz ha recordat que el Castell de Peníscola està integrat en la Xarxa del Club de Producte Spain Heritage des de 2018, gaudint el seu posicionament i els seus avantatges. També conegut com a Castillo del Papa Lluna, està emplaçat en la zona més elevada del penyal que domina la ciutat. Els Templers van construir aquesta obra romànica sobre restes de l’antiga alcassaba àrab entre 1294 i 1307.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari