Sanz: “ReViu Les Aules dinamitzarà el cor cultural de Castelló i donarà oportunitats als nostres artistes”

Aquesta vesprada s’inaugura ‘L’any del desconcert’, una exposició que inaugura la transformació de Les Aules en què artistes de la província podran promocionar la seua obra

Sanz: “ReViu Les Aules dinamitzarà el cor cultural de Castelló i donarà oportunitats als nostres artistes”

Les il·lustracions de ‘L’any del desconcert’ faran un repàs pel 2020 i la pandèmia que l’ha protagonitzat, però també donarà la benvinguda a una nova etapa de l’Espai Cultural Obert (ECO) Les Aules: ReViu Les Aules. Es tracta d’un dels grans projectes de l’àrea de Cultura de la Diputació de Castelló per al 2021, un any que tractarà de reactivar la cultura als 135 municipis de la província impulsant el talent local. Així ho explica la diputada de Cultura, Ruth Sanz, que destaca especialment la creació del circuit provincial d’arts escèniques o la millora d’espais.

2020 ha estat marcat per la pandèmia de la COVID-19. Quin balanç feu?

Ha sigut un any de repte. Perquè per fer-nos una idea, en una àrea tan gran com la de Cultura vam tenir el repte de reprogramar i redefinir tota l’agenda cultural. L’única cosa que vam haver de suspendre era el Certamen Provincial de Bandes, per la qual cosa va ser un any molt dur i plagat de reptes. No diria positiu perquè no és la paraula, però ens ha servit per aprendre a adaptar-nos a les circumstàncies per tirar endavant aquesta agenda i aprendre que es poden fer les coses d’una altra forma.

Al final s’ha quedat clar que la cultura és segura. Teníem protocols molt estrictes i jo crec que tots som conscients de la importància de complir fil per randa amb les mesures. Per exemple, vam tenir el Festival de Teatre Clàssic de Peníscola i va ser molt bon exemple que la cultura és segura seguint amb les mesures de seguretat de les autoritats sanitàries marcades al decret. Jo crec que la gent ho entenia, vam haver de reduir l’aforament i pense que gràcies a aquest comportament hem pogut mantenir les sales d’exposicions obertes.

Pilar Diago

Pilar Diago

Com ha afectat aquesta situació als reptes de 2021?

Nosaltres hem aprofitat la pandèmia per a posar en marxa un projecte que teníem al cap, però que no sabíem molt bé com fer-ho: el circuit provincial d’arts escèniques. Ens vam reunir amb molta gent per a fer-lo, amb associacions d’arts escèniques… i hem destinat 400.000 euros del pressupost per al projecte. La setmana passada va acabar el termini perquè totes les persones autònomes i empreses culturals de Castelló presentaren el seu projecte a la convocatòria i ara és el torn d’escollir les representacions que recorreran els 135 municipis de la província.

Com no, en la convocatòria ja hem deixat clar que si la COVID no permet fer algun dels espectacles tractarem de reprogramar-lo per posar totes les mesures ja en marxa, sabent que serà un any complicat. És a dir, ja hem deixat clares les mesures correctives per si hi ha cap problema. Anem vivint un poc el dia a dia amb la COVID com tot el món, però per sort la incidència està abaixant molt i esperem que continue així. El nostre objectiu és donar seguretat a totes aquestes persones que faran el que hem contractat.

Enguany, la Diputació de Castelló destinarà 5,7 milions d’euros de pressupost, un 11% més que en 2020. En què es van a traduir?

L’àrea de Cultura està formada per diverses àrees, com Arqueologia, Patrimoni, Cultura, Restauració… aleshores ja en 2020 vam estudiar on podíem fer millores. Així, enguany treballarem especialment en castells, com en la Cartuja de Valldecrist, on millorarem algunes de les zones i ampliarem espais, així com crearem una sala per a oferir xarrades i activitats perquè la gent el conega; el de Peníscola; el Castell de Xivert, on restaurarem part de la seua muralla; i volem millorar el Castell del Polpis.

A més, amb la incorporació dels romanents de la Diputació esperem avançar en els plans directors d’alguns dels nostres espais per a futures intervencions de millora. I per a 2021 hem mantingut les dues grans línies de subvencions de 300.000 euros per a esdeveniments culturals i programes culturals, que és la que presenten les associacions dels pobles de la província. En aquest sentit, vull destacar que aquestes associacions són una part fonamental de dinamització dels pobles i amb la presentació d’activitats ens han demostrat que estan molt vives i que aporten molt als seus municipis. Quant a la línia d’esdeveniments, és essencial oferir una programació, sobretot en els municipis més menuts.

Açò és el que destacaria especialment, però hi ha moltíssimes coses a fer per a aquest 2021. De moment hem aprofitat aquests mesos per a deixar-ho tot encaminat i continuar treballant al llarg de l’any. Puc avançar que ja estem treballant en el Festival de Teatre Clàssic de Peníscola per a aquest estiu, en què es celebrarà la XXIV edició, i inclús ja estem pensant coses per al XXV aniversari.

Hui s’obrin les portes a una nova etapa de Les Aules: ‘ReViu Les Aules’. Què ens pots contar?

La veritat és que ara mateix és el que més em fa il·lusió. Era una aposta per redefinir tot aquest espai que tenim al cor, al centre de Castelló, a un lloc tan significatiu com és la plaça de Les Aules. La veritat és que estic molt contenta amb tot el procés de participació. Ens van presentar cinc projectes i la veritat és que el projecte que ha guanyat i es presenta aquesta vesprada és un projecte que englobava les coses que jo tenia al cap perquè es transformara aquest espai.

El projecte de ‘ReViu Les Aules’ engloba molt bé els objectius que teníem: dinamitzar l’espai i donar oportunitats a la gent del territori, artistes que han pogut exposar les seues obres en altres ciutats d’Espanya i que ara poden fer-ho a Castelló.

Comencem amb un projecte molt xulo, l’exposició ‘L’any del desconcert’, una mostra de les il·lustracions de Belén Segarra, Laura Castelló, Rodrigo García i Noel Pascual Cándido. Recrearà quatre estudis dels quatre artistes i està molt molt bé.

Al llarg d’aquests dos anys, tindrem activitats de tota mena. No volem tenir simplement exposicions, sinó donar continuïtat a activitats al pati que tenim amb diverses activitats perquè la gent ho conega. No puc avançar molt, però per exemple tindrem píndoles culturals, apostarem per l’audiovisual… i esperem que prompte puga estar totalment obert al públic perquè ho puga gaudir.

L’objectiu és donar un espai als nostres artistes de la província perquè puguen exposar i alhora que la nostra gent puga conéixer les seues obres i treballs. Puc dir que totes les obres són molt xules i esperem que a la gent li agrade. A més, hem canviat la imatge corporativa de Les Aules per mostrar que és una forma diferent, que estem revivint un espai que està al cor de Castelló aprofitant algunes de les coses que ja teníem però canviant moltes altres.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari