Ruth Sanz: “Hem de tornar al sector cultural tot el que ens ha donat durant la quarantena”

La diputada de Cultura destaca la bona acollida de la visita 3D al Castell de Peníscola i les oportunitats que oferirà la creació del circuit provincial d’arts escèniques

Ruth Sanz: “Hem de tornar al sector cultural tot el que ens ha donat durant la quarantena”

El sector cultural ha rebut un dur colp durant el confinament i a poc a poc es posa en marxa per a eixir de la pantalla i tornar al carrer i a l’escenari. La Diputada de Cultura de la Diputació de Castelló, Ruth Sanz, destaca que la principal preocupació dels i les artistes ha estat la cancel·lació automàtica dels seus espectacles. Per això, anima al veïnat dels municipis de Castelló a impulsar la seua recuperació: “Cal tornar al sector tot el que ens ha donat durant la quarantena”.

Com han viscut les associacions culturals la pandèmia del coronavirus?

Són tantes… però la principal preocupació, sens dubte, és que s’han hagut de suspendre les actuacions previstes als pobles automàticament. A poc a poc és cert que molts pobles sí que han fet activitats, sobretot a l’estiu a l’aire lliure i en espais grans, però la principal preocupació ha sigut aquesta, moltes a més a última hora. I al final, aquestes persones no podien treballar.

Quines han estat les principals prioritats de l’àrea de Cultura de la Diputació per a fer front a aquesta situació?

Teníem clar que tota la programació que ja teníem prevista als 135 pobles de la província s’havien de fer, aleshores vam tractar de reprogramar-ho tot, encara que sí que hi ha hagut pobles en què per les seues característiques els consistoris han preferit no fer-les. El cinema d’estiu als pobles menuts, per exemple, s’ha fet excepte en alguns, i ha funcionat bé. Però, per exemple, la convocatòria dels Parcs Infantils no l’hem pogut treure.

Ara estem treballant especialment en programar activitats amb la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) i en fomentar les arts escèniques amb un circuit provincial per a 2021 on estiguen tots els representants de forma activa perquè presenten els seus projectes. Com et dic, el que teníem clar era que calia contar amb les persones que formen part d’aquest sector i les seues comissions per a crear unes bases sòlides i que puguen donar a conéixer el seu potencial.

En l’anunci de la creació d’aquest circuit vas explicar que el seu objectiu és “democratitzar la cultura”. A què et refereixes?

Això significa que tot el sector tinga les mateixes oportunitats per a fer activitats que siguen sufragades per la Diputació de Castelló. La idea és obrir una convocatòria en la qual les associacions ens presenten els seus projectes perquè els tècnics valoren les activitats al territori. Al final, som 135 municipis i si volem que tota la cultura arribe a tots els pobles, cal que tots participen. Començarem a principis de 2021 i intentarem vore com assentem les bases i com va l’experiència.

Què suposarà?

L’objectiu és que es puga diversificar l’oferta d’espectacles d’arts escèniques. Si hi ha més gent que presenta els seus projectes al final s’ampliarà perquè coneixerem més el sector a la província de Castelló. Per exemple, l’any passat sols vam poder arribar a 50 pobles i no als 135. Jo crec que serà un projecte molt bonic perquè veurem coses que mai hem vist a la nostra província i augmentarem el pressupost perquè arribe a molta gent. Serà molt positiu per al sector escènic, per als pobles, per a la Diputació i per a la ciutadania.

Per exemple, com a regidora de Cultura en la legislatura passada al meu poble – Càlig- , et puc dir que moltes vegades no saps on trobar el que necessites dins de la teua província i després ho veus, per desconeixement o perquè no saps com buscar o contractar-ho. Aleshores amb el circuit tindrem recollides totes les dades i els projectes que ofereixen les empreses i associacions de Castelló.

La idea és a finals d’any o principis de 2021 iniciar la convocatòria i incloure totes les disciplines d’arts escèniques de la província.

Des de la Diputació, com heu actuat a nivell econòmic?

Fins ara tot estava compromés, perquè les concessions estaven resoltes a principi d’any perquè volíem que totes les empreses ja saberen amb quines ajudes anaven a comptar a l’inici del 2020. De fet el dia 13 de març, un dia abans de la declaració de l’Estat d’Alarma, s’acabava el termini per a presentar-ho tot, aleshores abans de la pandèmia ja estava clar.

També hi ha hagut una certa incertesa perquè la Diputació dona els recursos als ajuntaments, a les regidories de Cultura i Festes, i amb la pandèmia moltes han volgut destinar eixe pressupost a respondre a les conseqüències del coronavirus.

Ara hem donat el vistiplau a dues línies d’ajudes per a les societats musicals que sumen 300.000 euros. Tots els anys teníem una línia d’ajudes però enguany hem oferit una subvenció per a la compra d’instruments i de material informàtic per a les societats musicals.

La gent tenia ganes de tornar a sentir la cultura en directe?

La gent tenia absolutes ganes de tornar a viure la cultura, com hem vist ja en els actes que hem pogut adaptar a la situació, encara que cal respectar totalment totes les postures. Hi ha gent que té por de participar i molts municipis han habilitat els espectacles en espais més grans per a garantir la seguretat. Però sí que hem vist molt bona acollida, des dels municipis menuts fins als grans espais, com el Castell de Peníscola. Al final, cal tornar a la cultura el que ens ha donat durant el confinament.

El Castell de Peníscola ha sigut un dels espais que ha tingut actuacions per part de la Diputació, com la seua digitalització. El confinament ha estat una oportunitat per a promoure’l?

Precisament l’adaptació a 3D del Castell de Peníscola estava pendent per al 2021 però vam aprofitar la pandèmia per a adelantar-ho, perquè calia tancar-ho per a fer-lo.Voliem avançar en la seua museïtzació, s’estaven restaurant coses, aleshores el que vam fer és estudiar què es podia fer.

Faig un balanç positiu de les actuacions perquè quan hem obert les seues portes a poc a poc les visites han anat creixent. És un bon recurs cultural a Castelló i el repte és treballar en la seua desestacionalització. A més, amb el 3D l’acceptació ha estat brutal. Teníem moltes visites d’altres territoris, per exemple dels Estats Units, i estem molt contents. El castell no pot ser 100% accessible per la seua estructura i volem configurar grups per a accedir a algunes zones, comprar ulleres en 3D perquè puguen gaudir l’experiència de la seua visita les persones que no puguen entrar en algunes de les seues sales… tot això està pendent però la visita en 3D ha estat un avanç.

Fa unes setmanes vas presentar l’Agenda Cultural 2020. Quin balanç fas?

La veritat és que ha estat un repte implicar 50 pobles i empreses en aquestes condicions. Ens haguera agradat arribar a tots els municipis i no ha pogut ser, però crec que la gent gaudirà molt de les activitats previstes.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari