Les festes populars i la Magdalena tenen via lliure per a celebrar-se al setembre

Sanitat autoritza la celebració d’actes després d’aconseguir la immunitat de grup i Castelló podria tenir alguna classe “d’acte puntual” per a reviure les seues festes

Les festes populars i la Magdalena tenen via lliure per a celebrar-se al setembre

La pandèmia ha obligat a reinventar o directament suspendre les festes populars de tots els municipis de la Comunitat Valenciana, però això podria canviar després d’estiu. La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha autoritzat la celebració d’aquests actes a partir de l’1 de setembre i ha deixat que siguen els col·lectius festers els que decidisquen quan volen reviure les seues festes. Les Falles de València ja han anunciat data per a aquest 2021, però el cas de la Magdalena de Castelló de la Plana podria ser diferent.

Abans de conéixer aquesta novetat, que va comunicar el dilluns la consellera de Sanitat, Ana Barceló, als col·lectius fallers de València, l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, va resoldre més dubtes sobre la possibilitat que se celebren les festes més grans de la ciutat. “Amb la pandèmia no podrem celebrar les festes de la Magdalena com les coneixem i al gener, quan les vam suspendre, el món de la festa ja va deixar clar que si no poden celebrar-se així, no es faran”, va explicar en la presentació d’activitats per a la Fira Internacional de Turisme (FITUR) 2021.

Aquest canvi va de la mà amb el canvi de festius aprovats pel consistori. El 8 de març, dilluns de Magdalena, va passar a ser laborable a canvi del 10 de setembre, divendres. I el 8 de setembre (dimecres) se celebra el 770 aniversari de la data fundacional de la ciutat, per la qual cosa aqueixa setmana hi hauria dos festius.

Així, l’alcaldessa va matisar que “una altra cosa” era celebrar algun tipus d’acte puntual, però sempre d’acord amb la normativa sanitària vigent en aqueix moment i evitant al màxim aglomeracions. Respecte a traslladar-les de manera definitiva a setembre, Marco va ser categòric i va assenyalar que “és una qüestió que implica a tota la ciutat”.

De moment, Barceló ja ha deixat clar que s’ha mantingut setembre com a data més pròxima “perquè garanteix un marge de temps important i més possibilitats de controlar la pandèmia amb l’augment de la vacunació en els pròxims dos mesos”. El 28 d’agost es preveu aconseguir la immunitat de ramat amb el 70% de la població vacunada, si no hi ha grans imprevistos en el ritme de vacunació.

Respecte a la mena d’actes que s’autoritzaran sempre que es complisquen les mesures que en aqueix moment estiguen vigents, l’acotació bàsica que ha marcat Ana Barceló ha sigut “evitar les aglomeracions de tota mena, tant del personal de dins de la festa, com de la gent que acudeix als actes”.

Amb aquest pas, els municipis que celebren les seues festes després d’estiu ja poden preparar el seu full de ruta per a reinventar-les o suspendre-les un any més. Els que celebren les Falles ja compten amb una proposta clara a la ciutat de València, que celebrarà les festes josefines de l’1 al 5 de setembre si ho ratifica la pròxima assemblea de presidents i presidentes.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari