El Paranimf de l’UJI i el Museu de Belles Arts de Castelló donen protagonisme a la memòria històrica en la cinquena setmana de la Mostra Reclam

Feminisme, música dadaista, comèdia i espectacles familiars es conjuguen en la penúltima setmana d’aquesta cita amb les arts escèniques a les comarques castellonenques

El Paranimf de l’UJI i el Museu de Belles Arts de Castelló donen protagonisme a la memòria històrica en la cinquena setmana de la Mostra Reclam
26/11/2020 -

Moltes de les característiques que defineixen la Mostra Reclam d’arts escèniques conflueixen en la seua cinquena, i penúltima, setmana de programació. La memòria històrica és una d’elles, oferint-la a l’espectador des de diferents perspectives amb la finalitat de convidar-li a la reflexió durant i després de la funció. ‘Els bancs regalen sandvitxeres i xoriços’, a càrrec del col·lectiu José i Les seues Germanes, programada en el Paranimf de l’UJI, és un exemple, com també ‘Vides enterrades’, un projecte del programa ‘A viure que són dos dies’, de la Cadena Ser, que es podrà veure en el Museu de Belles Arts. El feminisme, la comèdia, la música i els espectacles dirigits especialment al públic familiar també integren el cartell a desenvolupar entre el 26 i el 30 de novembre. D’altra banda, se suspenen les activitats previstes a Vilafranca a causa de les normes adoptades per l’Ajuntament per a la prevenció del coronavirus.

‘Els bancs regalen sandvitxeres i xoriços’ és una creació de José i Les seues Germanes. Proposa un punt de vista del període del franquisme i dels quaranta anys de democràcia que parteix dels actuals joves. Què coneixen d’eixes èpoques? Els seus set protagonistes llancen les seues reflexions al públic amb una pregunta subjacent: Què és ser espanyol o espanyola hui dia? Prenen text de Silvia Ferrando, El Comte de Torrefiel, Lorca, Jean Anouilh, Sèneca i Angélica Lidell. Divendres 25, en el Paranimf de l’UJI (20.00; 8/10 euros).

Dins de la programació multidisciplinària del Museu de Belles Arts, arriba ‘Vides enterrades’, una iniciativa que van posar en marxa els periodistes Javier del Pi, Conchi Cejudo i Gervasio Sánchez dins del programa ‘A viure que són dos dies’, de la Cadena Ser. En ell recullen testimoniatges de familiars o veïns de persones assassinades durant la Guerra Civil i el franquisme. El resultat és una sèrie de monòlegs encadenats, incloent-hi un text de Mafalda Bellido (Altura). Dues funcions programades per al dissabte 28, a les 18.30 i 20.30, amb lliure accés fins a completar l’aforament.

Inclosa també en el cicle ‘Dijous al Principal’, el text d’Isabel Caballero titulat ‘Esvalot’ aportarà el toc de comèdia. Una producció de l’Institut Valencià de Cultura i l’Ajuntament de València tan nova que va començar a preparar-se a principis d’aquest 2020. Una comèdia amb dues parelles de turistes en una casa rural de La Manxa, amb una regent també particular. Malalties de l’ànima tractades amb humor. Dijous 26, en el Teatre Principal de Castelló, a les 20.00 (6 euros).

L’obra que repeteix aquest cap de setmana és ‘Federico, una funció sense títol’. Una creació de la companyia valenciana L’Últim Toc Teatre que posa en escena a García Lorca i a Margarita Xirgu per a acostar a l’espectador fins a una visió personal del poeta, alegre i al mateix temps obsessionat per la mort i l’amor no correspost. Un recorregut de la seua vida a través de cinc dels seus amants. Es podrà veure el divendres en el Teatre Payà de Borriana (20.00; 4/5 euros) i el dissabte en l’Auditori de Betxí (19.00; 5 euros).

La Sala San Miguel de la Fundació Caixa Castelló albergarà un concert a huit mans, a càrrec del Quartet Dadaista, titulat ‘Dadà és back’. Una proposta d’avantguarda impregnada per l’esperit de creació desestructura dels dadaistes. Música i paraules improvisades, dins d’una poètica atmosfera d’intuïció i espontaneïtat a càrrec de Truna, Bartolomé Ferrando, Miquel Jordà i Marcos Xalabarder. Dijous, a les 19.30, amb accés gratuït.

L’apartat infantil i familiar presenta aquesta setmana l’opció de ‘L’odissea de Latung La La’, a càrrec del polifacètic artista David Ymbernón, inspirat sempre el color taronja. En el Teatre Municipal Francesc Tàrrega de Benicàssim ofereix una obra parateatral carregada de poesia visual. En escena, el protagonista en un vaixell rumb a una illa on espera trobar un tresor. Dissabte, a les 18.00 (3 euros).

I també ‘Nina’, de Fil d’Arena. Una invitació als més joves perquè mantinguen la seua essència pròpia i la il·lusió de canviar el color del món. Situa com a protagonista a una xiqueta que fa tot el que s’espera d’ella, la qual cosa la va convertint en un ésser inanimat. Obra seleccionada per la campanya ‘Anem al teatre’ que es podrà veure en Els XIII de Vila-real el diumenge 29 (12.00; amb invitació).

Com a tancament d’aquesta cinquena setmana, ‘Chucho’, una comèdia de parella que signatura i interpreta l’alturana Mafalda Bellido, en escena al costat del nulense Jordi Ballester. Junts protagonitzen un guió en el qual la base és el diàleg, àgil, divertit, sota la direcció de Xavier Puchades. Aquesta producció de la Zafirina va ser finalista en els Premis Max 2019 dins de l’apartat de Millor Autoria Revelació. Programada per al diumenge 29 en l’Auditori Municipal de Vinaròs (19.30; 5 euros).

La Mostra Reclam d’arts escèniques està organitzada per l’Aula de Teatre Carles Pons de l’UJI, Diputació Provincial, Institut Valencià de Cultura, Fundació Caixa Castelló i les regidories de Cultura d’Almassora, Benicarló, Benicàssim, Betxí, Borriana, Castelló, Orpesa, Vilafranca, Vila-real i Vinaròs.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari