Rototom serà el primer festival d'Espanya que mesure i certifique les seues emissions d'efecte d'hivernacle

Després de monitorar i avaluar les dades, s’idearan accions compensatòries per a aconseguir que l’esdeveniment sume al seu impacte social i econòmic positiu

Rototom serà el primer festival d'Espanya que mesure i certifique les seues emissions d'efecte d'hivernacle
11/07/2022 -

El festival internacional reggae Rototom Sunsplash, que celebrarà la seua 27a edició a Benicàssim del 16 al 22 d’agost de 2022, serà el primer a Espanya de les seues característiques a obtindre un certificat d’emissions de CO₂ que verifique i convertisca en tangible la seua petjada de carboni per a poder mitigar i revertir l’impacte sobre el medi ambient.

La macrocita cultural amplia i reforça així les seues polítiques sostenibles, avalades per la seua gestió eficient dels recursos hídrics; la seua aposta pel reciclatge i la recollida selectiva de residus; i per l’eliminació total del consum de plàstic a l’interior del recinte, que inclou un sistema de gots reutilitzables.

“Saber la petjada que deixem ens permetrà reduir-la i avançar cap al repte d’emissions zero; al final, el que no es pot mesurar, no es pot millorar”, indiquen des de l’organització del certamen en al·lusió a aquest nou pas donat amb el certificat. A través de Tuawa, el festival ha delegat en Global Omnium, referent en la descarbonització del sector turístic i gestor, entre altres, de l’Oceanogràfic de València i de l’Aquari de Sevilla, l’elaboració i implementació d’un projecte de neutralitat en carboni que inclou l’anàlisi dels seus nivells de consum energètic i la localització i mesurament dels seus focus d’emissions.

A través de la recopilació de dades primàries, del càlcul del sostre d’emissions i altres mesuraments en temps real, s’obtindrà un certificat de conformitat de CO2 validat i reconegut per Aenor, l’Associació Espanyola de Normalització i Certificació. “Serà el primer festival a Espanya a aconseguir-lo i un dels pioners a nivell europeu”, confirma Juan Luis Pozo, director de l’àrea de sostenibilitat corporativa de Global Omnium. “Rototom fa això per convicció. Ha volgut fer un pas més, perquè les seues accions mediambientals ja són àmplies, i vam veure en el certificat una oportunitat”, apunten des de la signatura.

Es tracta de mesurar l’impacte real de l’activitat del festival en l’entorn, veure quina és la petjada de carboni, per a poder reconvertir-la en accions amb impacte positiu. Així, a través d’un equip de 15 professionals, es monitoraran totes les activitats necessàries per a celebrar el festival. Des que s’idea l’edició fins a la fase de desmuntatge de la infraestructura.

Es mesuraran dades com, per exemple, el nombre d’assistents i el mitjà de transport triat per a arribar a Benicàssim; en l’àrea de producció, els desplaçaments necessaris per a tancar contractes amb artistes; els viatges dels mateixos artistes per a actuar en el festival, inclosos els de retorn; quin sistema d’il·luminació s’utilitza i quantes emissions genera; quina petjada deixen els diferents serveis a l’interior del recinte: des de la neteja al marxandatge o la restauració. Es quantificaran també els consums durant el festival: energia, aigua i electricitat; el volum de residus i la seua revaloració; l’activitat en el pàrquing i la quantitat de vehicles estacionats, analitzant els seus hàbits de desplaçament, entre molts altres.

Tot això es completarà amb enquestes sobre hàbits sostenibles entre el públic. “Quan mesures alguna cosa, pots conscienciar. És sorprenent com d’un any a un altre, per experiències en una altra mena d’esdeveniments, la gent es replanteja coses, s’interessa per com pot mitigar o compensar la petjada que la seua activitat deixa en el planeta”, afig Pou.

Disposar d’aquestes dades permetrà quantificar l’impacte ambiental, que fins hui era el que faltava sumar als ja coneguts impactes social i econòmic d’aquesta mena d’esdeveniments culturals. “El nostre objectiu és aprendre d’aquest primer mesurament per a implementar millores. Al final no ha de bastar amb marcar-nos un percentatge de reducció d’emissions de cara al pròxim any, que és important, sinó a veure com compensar aqueixa quantitat de CO₂ que no podrem eliminar en dotze mesos, a través per exemple de campanyes de plantació d’arbres, de suport a la neteja dels oceans, etc.

Des de Rototom insisteixen: disposar d’aquest certificat de la petjada validada “demostra que el nostre compromís ambiental és real, tangible i cent per cent transparent”.

Festival lliure de plàstic

Amb el plus del mesurament de la seua petjada de carboni, Rototom Sunsplash afronta una nova edició com a festival ‘plastic free’. Sense botelles d’aigua però amb més fonts i casetes de recàrrega hídrica, amb la col·laboració i participació en aquesta logística de l’empresa Tuawa+Global Omnium i Ecozona Iberian. I advocant de nou pel seu sistema de gots reutilitzables i amb fi solidària. Enguany tota la recaptació dels gots serà per a l’Associació Conquistant Escalons -fundada per afectats de Distròfia Muscular de Cintures 1F-D2, causada per una mutació que els fa immunes al VIH- al costat de CASDA (Associació Ciutadana contra la SIDA de Castelló).

Segons dades de l’última edició, la de 2019, les accions de recollida selectiva implementades pel festival van evitar l’emissió de 15,94 tones de CO₂ a l’atmosfera i el consum de 60,05 MWh i de 322,44 m³ d’aigua.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari