Traver Calzada mostra els últims passos del projecte a l'Església Cocatedral de Santa María de Castelló

Traver Calzada mostra els últims passos del projecte a l'Església Cocatedral de Santa María de Castelló
27/02/2019 -

El president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, ha comprovat els treballs que culminen el projecte de l’artista Vicente Traver Calçada en l’Església Cocatedral de Santa Maria de Castelló. Junt amb el vicepresident primer i diputat de Cultura, Vicent Sales, el president Moliner ha conegut aqueixos últims detalls d’un ambiciós projecte amb què la Diputació contribuirà a millorar el patrimoni cultural de la ciutat de Castelló. I és que la institució provincial porta col·laborant des de 2014 en totes les fases de la realització d’aquest gran conjunt artístic que conformarà el retaule de tan preat lloc.

“El repte que teníem i que vam llançar fa sis anys era que la qualitat primara en la dotació artística dels fons propis que la Diputació adquireix cada any i que durant una determinada època va servir per a consolidar una col·lecció de quadros que avui estan exposats en el Museu de Belles Arts o en el propi Palau Provincial i altres institucions. Per això, aqueixa aportació s’ha fet basant-se en l’obra d’un artista excepcional amb què tenim el luxe de comptar en aquesta província. Podrem tindre recursos en altres moments, però serà molt difícil que trobem una mà genial com la del mestre Traver Calzada”, ha assegurat Moliner.

En aqueix sentit, el president Moliner ha explicat que “el patrimoni sacre és motiu d’orgull per a tota la gent de Castelló i també un important actiu per a la dinamització de la nostra terra. Tenint un repte com el que era intentar aportar-li a la Cocatedral de Santa Maria una obra única com era un retaule que estava anhelat després de la finalització de les obres de reconstrucció de la Concatedral, trobem una oportunitat per a deixar un llegat de patrimoni provincial en un lloc històric. Estarà en un lloc on sens dubte, dins de moltes generacions, podrà seguir venerant-se i disfrutant-se d’una obra artística de primer ordre. Això va portar a començar a treballar des de fa quatre anys amb Traver Calzada, ubicant cada any un dels quadros. A partir d’ara seran aportacions d’un quadro cada any, i enguany tenim l’ocasió d’incorporar aquests dos quadros, que junt amb els dos restants completaran el gran retaule central de la Cocatedral”.

Un projecte que es culminarà en breu

En les seues declaracions, el president de la Diputació ha confirmat la conclusió d’aquest retaule ja enguany amb aquesta tercera fase que consisteix a aportar dos llenços més al conjunt.

“Ha estat una col·laboració anual, d’entorn de 30.000 euros, que era el que la Diputació venia gastant-se anteriorment en l’adquisició d’obra pictòrica. Enteníem que el millor llegat d’obra pictòrica que podíem fer és deixar-ho en un lloc de tanta exposició, tenim el Museu complet, tenim una col·lecció extraordinària d’obres de pintors de Castelló, i enteníem que no era just condemnar un pintor extraordinari com Traver Calzada, un pintor amb una valoració internacional extraordinària, deixarà una obra extraordinària en la Cocatedral i vindrà a sumar-se a l’altra obra excepcional de la província que són els retaules en el hall de la Diputació que converteixen el Palau Provincial en una explosió d’art quan pases les seues portes d’entrada”.

El patrimoni sacre, un actiu per a la província

Cal assenyalar que aquesta iniciativa forma part del compromís de la Diputació amb la recuperació, divulgació i posada en valor del patrimoni sacre de la província com a motiu d’orgull per a tota la gent de Castelló i com a important recurs per a la dinamització turística i cultural de la província. En aqueix sentit han caminat iniciatives tan ambicioses com la recentment conclosa exposició d’art sacre La Llum de la Memòria a Caudiel i Jérica, o les obres que el Govern provincial realitza en temples de la província a través de les seues línies de col·laboració amb els bisbats.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari