Diputació crea una web que donarà la màxima transparència

Diputació crea una web que donarà la màxima transparència
11/03/2019 -

La Diputació de Castelló ha creat la pàgina web concursosantjoan.dipcas.es per a donar la màxima transparència i fomentar al màxim la participació en el concurs d’idees per a la rehabilitació del conjunt arquitectònic del santuari de Sant Joan de Penyagolosa. D’aqueixa manera, el portal ja conté tota la documentació que necessiten els equips tècnics per a presentar-se al concurs i la participació del qual podran formalitzar amb el lliurament de les seues propostes fins al pròxim 8 d’abril a les 14.00 hores. Un procés àgil dirigit a facilitar la participació i, al mateix temps, dotar al concurs de la màxima transparència perquè qualsevol persona puga mantenir-se informat d’aquest.

El president de la Diputació, Javier Moliner, ha explicat que “amb aquest portal web fomentem la participació i donem tota la informació amb la condició de dotar al procés de la màxima qualitat i tindre al final del mateix el millor projecte per a la rehabilitació d’un espai tan especial per a tots els castellonencs”.

Així, en aquesta pàgina web es troba el detall de les bases del concurs d’idees i tota la documentació que els equips d’arquitectes puguen necessitar per a presentar les seues idees. “Volem atraure el talent dels millors per a recuperar tota l’esplendor d’un lloc que és un tresor patrimonial de tots els castellonencs”, ha assenyalat Moliner, qui ha assegurat que “serà una aposta estratègica de la Diputació, ens ha costat molt aconseguir poder intervenir en aquest espai tan emblemàtic per a tota la província i volem fer-ho de la millor forma possible, i garantint tots els usos i que tota l’actuació arquitectònica de rehabilitació siga conforme a un lloc mític per als castellonencs”.

Cal assenyalar que l’objectiu de la Diputació amb aquesta rehabilitació és el de recuperar l’estat d’un patrimoni cultural i històric de gran valor com és Sant Joan, però a més també impulsar la seua dinamització com a gran centre d’acolliment de visitants i pelegrins de Camins de Penyagolosa.

Amb aquest procés participatiu, la Diputació activarà tot el treball que portarà a la rehabilitació d’un enclavament tan emblemàtic per a la província de Castelló implicant el talent dels professionals en les millors solucions per a una rehabilitació tan delicada com aquesta.

Convertir-ho en emblema turístic

Amb la seua actuació, el Govern Provincial, rehabilitarà un dels espais patrimonials més emblemàtics de la província de Castelló, al mateix temps que l’alçarà com a emblema turístic de primer ordre.

D’aqueixa manera, la restauració i dinamització del conjunt arquitectònic del santuari per part del Govern Provincial revertirà en noves oportunitats turístiques per al territori, en consolidar-se com a centre de recepció de visitants de Camins de Penyagolosa i constituir-se a més com un centre lúdic i turístic en el qual poder gaudir del ric patrimoni natural i històric que embolica a tan emblemàtic enclavament.

Cal recordar que el Bisbat Sogorb-Castelló, titular dels immobles, ja ha autoritzat la Diputació de Castelló per a iniciar tots els tràmits pertinents per a licitar les obres en la major brevetat possible per a tirar avant un projecte d’aquesta envergadura.

Fer del patrimonio un motiu d’orgull i generador d’oportunitats

Aquesta important actuació per part de la Diputació de Castelló es contextualitza en el seu ambiciós projecte per preservar, revalorar i donar a conéixer al món el patrimoni material i immaterial dels ‘Camins de Penyagolosa’ dins de la seua aposta pel patrimoni com a motiu d’orgull i font d’oportunitats per al territori.

“Aquesta restauració de l’espai arquitectònic de Sant Joan de Penyagolosa se situa en l’eix central de la candidatura a Patrimoni Mundial de “Camins” per a continuar posant en valor les peregrinacions que des de fa més de 600 anys tenen lloc des dels nostres pobles a Sant Joan”, ha incidit Moliner.

Un salt qualitatiu per a la candidatura de Camins de Penyagolosa

El compromís assumit per part de la Diputació amb Sant Joan de Penyagolosa suposa un salt qualitatiu fonamental per a la candidatura de Camins de Penyagolosa a Patrimoni Mundial.

Cal recordar que, l’any 2014, naix aquest projecte amb el propòsit dotar als pobles de majors recursos culturals i turístics, a partir de la posada en valor de la riquesa patrimonial que envolta a deu municipis amb camins ancestrals fins al Santuari: les Useres, Vistabella del Maestrat, Xodos, Culla, Lludient, Villahermosa del riu, Llucena, Atzeneta del Maestrat, Lludient, Castillo de Villamalefa i Puertomingalvo, aquest últim a la província de Terol.

Des de llavors, entre altres accions de promoció de la candidatura, s’ha treballat en la redacció de l’expedient que la representarà davant UNESCO, gràcies al treball de catalogació dut a terme per la Càtedra Diputació de Centres Històrics i Itineraris de l’UJI, a més de la important col·laboració dels veïns dels municipis que han aportat múltiples referències bibliogràfiques, fotogràfiques, documentació i detalls sobre els costums històrics de l’entorn de Sant Joan de Penyagolosa. Hui dia, aquest informe tècnic es troba en mans de la Generalitat Valenciana, que serà l’encarregada de presentar-lo al Ministeri de Cultura, que al seu torn haurà de donar trasllat de la proposta al Consell de Patrimoni Mundial.

En les pròximes setmanes, està prevista una reunió en Puertomingalvo, juntament amb els tècnics de patrimoni del Govern d’Aragó, per a ratificar l’impuls nacional a la candidatura de totes dues comunitats autònomes.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari