'Zoom' analitza el futur de l'apicultura, un ofici mil·lenari en vies d'extinció

'Zoom' analitza el futur de l'apicultura, un ofici mil·lenari en vies d'extinció
20/05/2022 -

L’apicultura valenciana és de les més antigues del món, però molts han abandonat el sector. De fet, segons el Ministeri d’Agricultura, en els últims dotze anys, el nombre de bresques a la Comunitat Valenciana ha baixat en més de 60.000. Enrique Simó és un apicultor valencià que ha recollit més de 100.000 firmes per a demanar que l’apicultura siga declarada patrimoni immaterial de la humanitat. Zoom, l’espai de reportatges d’investigació d’À Punt, es preguntarà aquest dilluns 23 de maig per la importància d’aquesta activitat i analitzarà la situació límit i problemes d’un ofici mil·lenari imprescindible per a l’ecosistema natural.

L’espai, capitanejat per Bérnar Giménez, examinarà el decret de la pinyolada, un procés que va plantejar, entre altres mesures, l’expulsió dels ruscos d’abelles mel·líferes durant l’època de floració dels cítrics, per a evitar que les mandarines acaben plenes de pinyols i perden valor de mercat. Són les abelles les responsables de l’augment de pinyols en les mandarines? La resposta a aquesta pregunta manté enfrontats apicultors i llauradors.

La disminució de la població d’abelles a escala mundial és un fet. Les causes de la mortalitat són diferents, però la principal és l’ús d’uns certs pesticides utilitzats al camp.

Si les abelles no transportaren el pol·len a les flors perquè donen fruit, no podríem menjar el 75% dels aliments del planeta. Greenpeace va elaborar una llista dels aliments que podrien desaparéixer sense les abelles. El meló d’Alger, el meló, la carabassa i la carabasseta depenen entre un 90% i 100% de la pol·linització animal. La producció d’ametles, pomes, bresquilles i nispros es reduiria entre un 40% i 90%.

Saben els consumidors d’on prové la mel que compren en supermercats i botigues? Fa uns anys, la mel de la Xina representava el 90% de les importacions d’aquest producte a Espanya, segons la investigació realitzada per l’organització agrària COAG i l’OCU. En l’actualitat, comprem mel de la Xina sense saber-ho? Té menys propietats que la valenciana? És confús l’etiquetatge? Aquestes i moltes altres qüestions relacionades amb els insectes pol·linitzadors, com ara l’amenaça de la vespa asiàtica, seran tractades aquesta setmana en Zoom.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari